Skocz do zawartości

Moje wahadłówki Delbanka, Rybka i inne.

Rekomendowane odpowiedzi

Zdiecie Grabowej pokazalem bo delbanka z nad tej rzeki pochodzi ( jest to srodkowy odcinek rzeki jeszcze w miare dziki naturalny )

Wracajac do Delbanki tej mojej orginal jest wygiety tylko w jednej plaszczyznie czyli wzdluż moje sa wyoblone cale . Co do powtarzalnosci wygiecia to jest zmienne ale to jest celowe bo wtedy z jednej blaszki powstaja blaszki o innych zachowaniach podczas pracy w wodzie .

Pokażę Jacka rybki, używałem ich w zeszłym sezonie na zalewie. Połowiły, metrowców nie było, ale blaszki były chętnie atakowane. 

attachicon.gifDSCF0316.JPG

Na debiut czekają jeszcze Delbanki. W tym sezonie zabiorę je napewno nad dużą rzekę.

attachicon.gifDSCF0317.JPG

attachicon.gifDSCF0318.JPG

O żesz...ale blachy...

gratulacje Jacek...

Pozdrawiam

Alek

• Like 1

Napisze jeszcze o zdobieniu delbanki i calej reszcie moich wachadlowek ,delbanka ma bardzo skromne zdobienie a niektore prawie wcale ale to dlatego ze ma imitowac brazową żabe po prostu lubie jak przyneta jest podobna do naturalnego pokarmu jak znajde troche czasu to przedstawie pare zdiec innych moich blach .

No wlasnie takie metalowe mi wychodza i nie moge se z tym poradzic.

A tak na powaznie to powiem tak ciesze sie ze jestem wreszcie w tak fajnej spolecznosci Jerka i tu musze podziekowac Sebastianowi ze mnie tu nakierowal troche to trwalo ale wreszcie jestem.

• Like 3

Ze wzgledu na wiele wgnieceń musialem zrobic fakture na calej powierzchni aby pozbyc sie wszystkich skaz oraz utwardzic bo luska byla przegrzana od spawania a takie obicie sprasowanie material usztywnia chyba struktóra materialu sie zageszcza .

I wlasnie z taka wahadlowka takiego typu jak Rybka rozpoczne sezon szczupakowy ( na jeziorze) w Maju bo dla mnie jest wyjatkowa pod wieloma wzgledami .

• Like 1

Na jednym zdiecic obok nowej rybki widac tez starą jedna z pierwszych jakie zrobilem jest jako wzornik wygiecia ale wciaż na nia łowie i wniczym nie ustepuje tym nowym ladniejszym i to mnie utwierdza w przekonaniu ze nie wyglad a praca ma tu kluczowe znaczenie.

A moze by tak troche krytyki jakies uwagi albo cos w tym stylu. To mobilizuje a tak to sie rozleniwie i co wtedy bedzie.

Chwilę się zastanawiałem co by tu skrytykować...? ;) No i znalazłem! :D
Oczy na Twoich blaszkach - wykonujesz fajne rękodzieło, te blachy mają swoją szlachetność a chińskie (czy jakieś tam inne masowe) oczy 3d... w moim odczuciu nie pasują :) Szczególnie widać to na blaszkach bez wzoru, jak tu:

post-65453-0-62946200-1488029696.jpg

Może malowane jakieś? :)
Edytowane przez peekol
  • Like 2

To taka ksieżniczka jest inspiracją moich delbanek i takich ślicznych oczek to ja za boga nie namaluje te chinskie sa juz bardziej naturalne a jak ktos chce bez oczu lub nabijane to tez takie robie.

post-65453-0-69816500-1488294149.jpg

( a chiny to zdolny i pracowity kraj potrafia wszystko zrobic)

• Like 1

Opisze jeszcze kilka spraw zwiazanych z Delbanką i tak np.wielkosci stosowane przezemnie to 6-8 g mala rzeka ( lowie pstragi,trocie,szczupaki)

Srednia rzeka od 6g do 10g ( tak samo pstrag,troc,szczupak)

11-14 g bardziej selektywna wieksze ryby .

Ale na takie 9g okolo 6 cm czasami potrafi sie uwieśic taki pstrag 11-13 cm .

Delbanka nie musi byc maleńką blaszką,bo wedlug mnie zaby tez nie sa male.

Nastepna rzecz to to Delbanka nie pracuje gleboko cięzko ja gleboko poprowadzic dlatego zawsze mówie ze woda do 1.5 m to jest srodowisko Delbanki nastepna sprawa to to ze nie łapie zaczepów w ciagu trzech lat to moze z 5 szt urwałem ale to ze nie chodzi gleboko w niczym nie przeszkadza i tak jest atakowana żaby tez gleboko nie pływaja.

Teraz moze jeszcze o zbrojeniu kotwiczki zakladam w miare nie za wielkie i tak 6-8 g nr 8 ,

8-10 g nr6, 11-14 g nr 4-5 .

Tak aby nie gasiły pracy blaszki.