Grzesiek Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jakiś czas temu w moich okolicach stwierdzono ogniska ptasiej grypy. Ot, pochorowały się kurki w kilku hodowlach. Sęk w tym, że przez "zarażone" miejscowości przepływają 2 rzeczki pstrągowe i na mostach oraz kładkach nad nimi ułożono maty dezynfekujące, które co jakiś czas straż pożarna polewała środkiem dezynfekującym. I całe to dziadostwo rozjeżdżane przez auta i spłukiwane przez deszcz trafiało gdzie ? Ano do rzeki... Co prawda śniętych ryb nie stwierdziłem, bo wodę pokrywał lód, ale gdy lód zejdzie, może być nieciekawie I co, najśmieszniejsze, nikt nawet nie wspomniał o ochronie ryb podczas montowania mat... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliweX Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 oj tam, oj tam.... ktoś lekko nie pomyślał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Co tu gadać...? Ręce opadają!... ..."Największym zagrożeniem dla ludzkości jest ...człowiek!" ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jakiś czas temu w moich okolicach stwierdzono ogniska ptasiej grypy. Ot, pochorowały się kurki w kilku hodowlach. Sęk w tym, że przez "zarażone" miejscowości przepływają 2 rzeczki pstrągowe i na mostach oraz kładkach nad nimi ułożono maty dezynfekujące, które co jakiś czas straż pożarna polewała środkiem dezynfekującym. I całe to dziadostwo rozjeżdżane przez auta i spłukiwane przez deszcz trafiało gdzie ? Ano do rzeki... Co prawda śniętych ryb nie stwierdziłem, bo wodę pokrywał lód, ale gdy lód zejdzie, może być nieciekawie I co, najśmieszniejsze, nikt nawet nie wspomniał o ochronie ryb podczas montowania mat...Grzesiek cyknij parę fotek jak to wygląda i zgłoś tam gdzie trzeba np. do tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 ... a ja myślę, że te maty zostały tam umieszczone nieprzypadkowo... i żadne fotki nic tu nie pomogą... w końcu to "ptasia grypa"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 I jak w Polsce maja byc kury?! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Z tego co się orientuję to do nasączania mat stosuje się Rapicid - http://www.pesan.pl/karty/Rapicid-karta_charakterystyki.pdfW opisie nic nie jest napisane że jest trujący dla ryb. "Pomimo klasyfikacji jodu jako stwarzający zagrożenie dla środowiska – zwrot R50, preparat Rapicid nie stwarza takiego rodzaju zagrożenia dla środowiska. Wartość LC50 dla jodu wynosi dla ryb: ≥0,164 mg/dm3 (dla pstrąga tęczowego (≥ 0,53 mg/dm3 ). Żaden inny składnik nie jest sklasyfikowany jako stwarzający zagrożenie dla środowiska, aczkolwiek gotowy preparat może potencjalnie powodować wystąpienie ostrych działań niepożądanych u organizmów wodnych. Preparat stwarza potencjalne zagrożenie dla środowiska z uwagi na bardzo niski – kwasowy współczynnik pH" Edytowane 22 Lutego 2017 przez tebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 W tej karcie charakterystyki jest taki punkt nr 6 '' Postępowanie w razie niezamierzonego uwolnienia do środowiska'' . Należy się udać do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska i zgłosić lub wyjaśnić zaistniała sytuację . Preparat na pewno zawiera substancję niebezpieczną dla środowiska . Nie ma się zastanawiać można też zadzwonić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 W tej karcie charakterystyki jest taki punkt nr 6 '' Postępowanie w razie niezamierzonego uwolnienia do środowiska'' . Należy się udać do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska i zgłosić lub wyjaśnić zaistniała sytuację . Preparat na pewno zawiera substancję niebezpieczną dla środowiska . Nie ma się zastanawiać można też zadzwonić . "W przypadku dużej ilości preparatu uwolnionej do środowiska lub niekontrolowanego przedostania się do zbiorników wodnych należy niezwłocznie poinformować Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska" Raczej specjalnie z baniaka nikt do wody tego nie leje, ja używałem na owadach tego preparatu i nic im nie było, także bez paniki.Trzeba obserwować wodę i w razie problemu zawiadomić odpowiednie służby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buszmen Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 A gdzie trafia chemia sypana na drogi ? Po awarii w Czarnobylu jakoś nie zrobiła się tam pustynia , co można pooglądać na dostępnych filmach w sieci nawet dziś wyczytałem że w Europie wykryto wzrost promieniowania jodu 131 , oczywiście podejrzewa się Rosję - chociaż ostatnio były awarie elektrowni atomowych w Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Tylko słówko w temacie kart charakterystyki...sam kilka stworzyłem, ileś tam przez lata przejrzałem, coś tam na ich temat wiem - obecne przepisy robią takie ukłony w stronę "bezpieczeństwa" konsumentów, że wymagają od producentów przykładowo płynu do naczyń, aby znakowali go jako preparat bardzo niebezpieczny, powodujący poważne uszkodzenie oczu (oznaczenie identyczne jak w przypadku kwasów). Tylko naginanie rzeczywistości bądź "niezależne badania niezależnych laboratoriów" pozwalają na posługiwanie się mniej odstraszającym od produktu symbolem wykrzyknika ze słowem "uwaga". A taki punkt 6 to się powszechnie kopiuje, na wzór sławnego "przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu" Tak czy inaczej w razie wątpliwości warto interweniować gdzie się da.....jednak ze świadomością, że w przypadku rzeczywistego zanieczyszczenia "winnych" i tak nie będzie Edytowane 22 Lutego 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi