Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie z silnika yamaha 8 km

Wojtasz

Pytanie

Panowie kupiłem yamahe 8 km 2T CM z 1995roku, na stronie yamahy znalazłem instrukcje od 1998 r. Nie ma od 95. Na moim silniku jest wyjście do ładowania , taka wtyczka która sie zakręca ale nie mogę nigdzie znaleźć takiej wtyczki do tego silnika. Nie mam instrukcji i nie wiem rownież jaki jest prąd ładowania. Moze ktoś z kolegów ma ksiazke/instrukcje do takiego silnika. Czy bezpośrednio od silnika będę mogl sobie zasilić np. Komórkę, tablet itp.

Edytowane przez Wojtasz

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Alternator ma 80W czyli 6,6A na wyjściu. Ten silnik ma regulator także śmiało można ładować akumulatory o napięciu znamionowym 12V. Do ładowania komórki potrzeba gniazdo z przetwornica 12/5V .

http://allegro.pl/usb-5v-3-1a-gniazdo-ladowarka-sam-12v-24v-bialy-i6709462423.html

post-57696-0-11054700-1487770032_thumb.jpg

Edytowane przez crizz100

• 0

Alternator ma 80W czyli 6,6A na wyjściu. Ten silnik ma regulator także śmiało można ładować akumulatory o napięciu znamionowym 12V. Do ładowania komórki potrzeba gniazdo z przetwornica 12/5V .

http://allegro.pl/usb-5v-3-1a-gniazdo-ladowarka-sam-12v-24v-bialy-i6709462423.html

attachicon.gifIMG_20170210_190006.jpg

..oczywiście mogę się mylić ale myślę.............................................................po edycji (jednak sie myle szary sie zaczol od 95)

a do autora watka- wyslij @ to ci wrzucę "manuals do Yamahy 1984~2003r 

Edytowane przez lexi

• 0

Czyli jesli jest regulator napięcia to ciagle jest te 6,6 A ?? Nie ważne jakie obroty ?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie potrzebna by była charakterystyka tego generatora. Ale w uproszczeniu okolo 4-5A powinno sie dac wycisnac przy biegu jałowym z niego

• 0

Z kolegą @Wojtasz rozmawiałem telefonicznie, więc i tu przekażę. Gniazdo najlepiej wykręcić pójść do sklepu elektrycznego i kupić pasująca wtyke za 5.5 zł. Tego typu wtyk jest cale setki, jak nie jeden to drugi sklep i się trafi pasująca, nakręcana itd . Dziękuję :)

Edytowane przez womaly23

• 0

post-48878-0-77979500-1557598733_thumb.jpgpost-48878-0-50124100-1557598748_thumb.jpg

witam panowie.jeśli ktoś wie co tu zmienić by ładować akumulator to proszę o pomoc.tak wygląda podłoączenie w oryginale.można podłączyć żarówkę ale przy podłączeniu aku robi się zwarcie.na zdjęciach widać przewody z silnika idą bezpośrednio na wtyczkę a regulator jest tylko dopięty.zostaje jeszcze wolny przewód czerwony regulatora.masa czarny jest zmasowana.

• 0

Czarny do masy silnika( gdzieś srubka złap w wolny otwór) i od tej masy do masy aku, czerwony do aku i tyle:) z tej wtyczki wypnij przewody i jeśli chcesz to podepnij sobie tam czarny i czerwony

To podlaczenie widzę już któryś raz z kolei, oni chyba wtedy zbroili silnik z ładowaniem, które niestety nie ma prawa działać, jak się chciało działające to się doplacalo pewnie ze 200 zł i i i prsepinali kabelki i taaaadaaaam

Edytowane przez womaly23

• 0

Kolega womaly już odpisał , odepnij oba zielone od gniazda i tam sobie wepnij czerwony i masę z dowolnego miejsca na silniku. Dajesz oczko pod srubke , może być przy regulatorze. Czemu Yamaha tak zrobiła nie wiem, moim zdaniem to wyprowadzone na zewnątrz napięcie przemienne bezpośrednio z cewek.

• 0

tam są  cewki  bezmasowe ?   to i  regulator powinien być  zastosowany  taki a nie inny  .
Podepnę  się  pod temat    - jaki  regulator zastosować  konkretnie  ?  pewnie od jakiegoś  kitajskiego  skutera czy kłada  w którym  montowane są  podobne prądnice  tylko czy ktoś  już  coś  takiego  montował , adaptował ?