Skocz do zawartości
  • 0

Jaka wielkość pontonu dla dwóch osób

mariusz18538

Pytanie

Szukam pontonu do łowienia, sondowania dna i wywożenia zestawów oraz zanęcania łowiska. Pontonem będę pływał na zbiorniku zaporowym, towarzyszyć mi będzie moja połówka. Zastanawiam się nad Kolibri KM300D lub KM330D, podpowiedzcie koledzy która wielkość będzie odpowiednia? Planuję w niedalekiej przyszłości kupno silnika elektrycznego.

Edytowane przez mariusz18538

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może zacznijmy od ważniejszej kwestii czyli przewozu. Jeśli będzie przyczepka to bierz większy, nawet KM360D. Jeżeli jednak będziesz musiał go składać/rozkładać za każdym razem to im mniejszy tym lepszy, czyli 300. I to w wersji KM300PP bo z takim KMxxxD z alu podłogą jest kupa roboty a sam gumiak jest ciężki.

Do wywózki, opalania czy okazjonalnego spina z kobitką te 300 wystarczy. Choć oczywiście 330 jest jeszcze wygodniejszy.

• 0

Jak tylko z żoną to spokojnie może być mniejszy, a duży to niestety dużo targania. Sam mam 3-metrowego kolibri, najczęściej łowię sam. Nie jestem ułomkiem, ale czasem żałuję, że nie wziąłem mniejszego. W końcu wędkarstwo ma być przyjemnością, a nie męką.

• 0

mariusz18538 też tak miałem, miałem kupić czajke bo tania, i dla siebie, a przyszło co do czego i zobaczyłem na miejscu, materiały, konstrukcja to kupiłem nawipolanda mp300 :D , znacznie droższy  ale jak kupować to raz a dobrze, materiał 950g/m2 więc chwile powinienem popływać B)

• 0

Ja do samodzielnego pływania mam Busha 2,85m. Łatwy w transporcie i rozkładaniu.

Do pływania we dwie osoby używam Busha Favorita 4,2m- i powiem,że na całodzienne pływanie po Wiśle we 2 osoby d.nie urywa.

Do mniejszego mam elektryka a do większego Yamahę 20 km.

Dla 2 osób to minimum 3,6m.

Edytowane przez Mariu
  • Like 1

• 0

Aktualnie posiadam Bush Kaiman K360R z silnikiem Yamahay 9.9 i powiem z własnego doświadczenia dla 1 osoby miejsca pełno, dla dwóch ze wszystkimi szpejami czasmi brakuje miejsca ale da się ogarnąć. Ja na twoim miejcu postawiłbym na długość 3.6m i silnik minimum 9.9. Z dwoma osobami pełny ślizg praktycznie zawsze, z trzema jak nie ma dużych fal też leci ślizgiem.

Dla  mnie i brata jest troche mało miejsca szczególnie jak chcesz zabrac po 2 kije dlatego prawdopodobnie w tym sezonie zmienimy na coś większego z aluminium .....  :)