Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Znając skrupulatność Krzyśka to opisze cały przebieg procesu lakierowania Lamarem z odstępami czasowymi na kolejne fazy tak jak to zrobił przy ProKote za co wielu będzie bardzo wdzięcznych :) oczywiście ja także :)

Myślę że ze wysoka temperatura jest niewskazana dla wszystkich lakierów i ten akurat wyjątkiem nie jest .Ostatnio lakierowałem przy 26 st C i efekt nie bardzo zadowalający aczkolwiek poprawie to wygląda ale lepiej lakierować przy 21-22 st C

Edytowane przez mrWhite7

Tak ja pracuje chetniej z rzadkimi lakierami. Koledzy rowniez narzekali na gestosc i szybkie wiazanie bo 97% to kije jednoczesciowe. Ja radzilem sobie z gestoscia ze wstawialem kubeczek z lakierem do cieplej wody i wtedy mieszalem. Po takim zabiegu bylo nawet ok ale na jednoczesciowym kiju trzeba bylo sie niezle streszczac. Po wyschniecie dawal ladna powloke ale raz musialem szlifowac i dawac druga warstwe na Decal. Jeden z kolegow wstawil fotki kija wykonczonego lamarem ktory wygladal jak fale dunaju. Lamar niestety jest bardzo czulu na zmiany temperatury i wilgotnosci intu wielu polega. Kupilem 2 x 50ml tego CMW i na dniach bede konczyl projekt kolegi. Zostalem ze tak powiem nadwornym omotaczem i lakiernikiem, reszte robia sami :-) Z tym mikserem pomysle bo to swietne rozwiazanie a zima pewnie bede wiecej krecil jak teraz to sie przyda, dzieki.

rz4x.jpg

Lakier położony przy sporej wilgotności powietrza oraz temperaturze otoczenia 28 St C chyba jakimś innym lakierem posługiwali się twoi koledzy i nie zauważyłem aby " Lamar niestety jest bardzo czulu na zmiany temperatury i wilgotnosci intu wielu polega." Kładłem także przy 19 st C i wszystko było ok więc proszę nie pisz co ci się wydaje ale co jest prawdą.

Sorry mistrzu Arturze ze ktos ma inne zdanie jak ty. Jak moglem urazic przeciez Guru polskiego RB. Wiecej nie bede zabieral glosu i tylko czytal z pokora. Bo chyba o to Ci chodzi? Ja maminne doswiadczenia i tyle. Moi koledzy rowniez a buduja naprawde swietne kijki. Mam takie wrazenie ze uwazas sie za nie wiadomo kogo a szkoda bo wymiana doswiadczen nawet tych odmiennych moze pomoc nie jednemu. Dla tego klaniam sie gleboko i robie kolejne omotki bo to mi wiecej frajdy sprawia jak klotnie na forum.

Edytowane przez Gugcio

Kolego szanowny nie jestem guru RB oraz nie uraziłeś mnie w żadnym stopniu , po to jest forum aby wymieniać informacje , robimy to rzetelnie, więc wymieniaj informację też w sposób rzetelny i właśnie tylko rzetelne informacje mogą komuś pomóc . Jednak nie dostosowałeś się to tego a teraz usiłujesz zaciemniać sprawę .Nie znam twoich kolegów i ich prac i tego nie neguję zresztą nie ma to nic do rzeczy .Wymiana odmiennych doświadczeń jak piszesz chyba nikomu pomóc nie może bo skoro są odmienne w sprawach zasadniczych to ktoś mija się z prawdą ,poza tym ty wywołałeś ten temat podając nierzetelne informacje więc do siebie miej pretensje i chyba nie jest to dziwne że ktoś te informacje chce wyprostować w sposób rzetelny i uczciwy

Ty z gory zakladasz ze racja lerzy po twojej stronie a ja tylko napisalem swoje spostrzezenia ktore mialem pracujac z tym lakierem. Podparlem to opinia swoich kolegow ktorzy mieli podobne uwagi jak ja. Problem w tym ze ty probujesz udowodnic cos na sile a ja niesmiale stwierdzilem ze nie bylem zadowolony z tego lakieru. Najwidoczniej mamy inne techniki lakierowania i tyle. Przeciez jak jezdze BMW a ty Mercedesem to chyba nie bedziesz mi narzucal mietka bo ty masz i jest git? Probujesz na sile ukazac moja niekompentecje ktorej sie nie doszukasz, bo ja nie mam takiego parcia na szklo jak ty.

Edytowane przez Gugcio

Nie bede juz dolewal oliwy do ognia. Przepraszam kolege (chyba moge tak napisac) Artura ze wyrazilem swoja opinie na temat ww. Produktu, mimo ze nikt o mome zdanie nie pytal. Za ton czy sposob moich powyzszych wypowiedzi rowniez przepraszam i obiecuje nie zasmiecac tego wysmienitego watku bardzo zdolnego RB, aczkolwiek zdania na temat produktu nie zmienie z ww. Doswiadczen moich jak i kolegow. Niechcialem wszczynac zadnej dyskusji a nawet przyznam sie bez bicia ze wszesniej sie nie zastanowilem jakie moze miec skutki moj szczery ale moze nie do konca przemyslany komentarz. Tym akcentem koncza ta niepotrzebna dyskusje i zycze koledze Arturowi wszystkiego dobrego.

Zdr

Kamil

i kolejny projekt : blank znany i lubiany FX 701-1 Phenixa .

jako ze kijek ma zasilić moje prywatne zasoby popuściłem wodze fantazji..

post-50039-0-41662700-1375119910_thumb.jpg

post-50039-0-18812100-1375119927_thumb.jpg

post-50039-0-45157000-1375119966_thumb.jpg

post-50039-0-70053900-1375120020_thumb.jpg

post-50039-0-88772900-1375120054_thumb.jpg

post-50039-0-20722100-1375120147_thumb.jpg

post-50039-0-36496300-1375120080_thumb.jpg

post-50039-0-20722100-1375120147_thumb.jpg

kształt rękojeści  nieco kosmiczny jednak wbrew pozorom bardzo wygodny, materiały - wsio rattan i stal, tylko na dolniku tłumiąca korkoguma

post-50039-0-23041100-1375120188_thumb.jpg

post-50039-0-96345300-1375120206_thumb.jpg

lakierowanie w temperaturze 30 stopni ma swoja cenę , mogło być lepiej.. :blink:

post-50039-0-68060400-1375120221_thumb.jpg

post-50039-0-13277700-1375120244_thumb.jpg

• Like 1

No dałeś teraz chłopie do pieca :D Zakaz wstępu na moją łajbę masz jak w banku z tym kosmitą :lol: Nie podoba mi się za uja,ale nie o to chodzi.Udowodniłeś że można inaczej,co jarałeś nie wiem,ale podeślij razem z wiesz czym ;)

Żarty na bo,bo gusta gustami ,ale wiem ile pracy i cierpliwości włożyłeś w spasowanie elementów.Robota perfektoooo :)

No dałeś teraz chłopie do pieca :D Zakaz wstępu na moją łajbę masz jak w banku z tym kosmitą :lol: Nie podoba mi się za uja,ale nie o to chodzi.Udowodniłeś że można inaczej,co jarałeś nie wiem,ale podeślij razem z wiesz czym ;)

Żarty na bo,bo gusta gustami ,ale wiem ile pracy i cierpliwości włożyłeś w spasowanie elementów.Robota perfektoooo :)

niezmiernie cieszę się że Ci się nie podoba :D ,czasy unifikacji mamy całe szczęście za sobą.

w zasadzie jaram to co zawsze, może tylko przesadziłem z ilością.

A tak na poważnie- pasowanie jest do 0.05mm( masakra) na temat lakierowania ,szlifowania i polerowania, nawet nie chce mi się gadać.

ważne jest to ze kijek jakieś emocje wzbudza i mimo upalnej pogody jakieś pasiaki łowi ;)

Nie bede ukrywal ze kijek kompletnie nie w moj desen ale to alo istotne. RB jest po to by stworzyc cos wlasnego pelnego indywidualizmu i tobie sie to udalo w 110%, brawo! Ja dzis wykorzystalem ochlodzenie i tez polakierowalem witke, rancik a max 1mm ale mi sie az lapy trzesly haha.

Spasowanie zasługuje na uwagę, jest znakomite. W zasadzie nie do osiągnięcia na miękkim materiale.

Efekt - chyba przerysowany - de gustibus. Co do lakieru - widząc efekt chyba dam sobie spokój na kilka dni.

Krzysiek, przy takim uchwycie i modułach rattanowych takie spasowanie było koniecznością, nie  wyobrażam sobie sytuacji gdzie moduł  wychodzi poza obrys uchwytu itp.

Dolnik jest karykaturalnie kanciasty, ale wbrew pozorom ergonomiczny ,brzydotę nawet największą mogę strawić ;) , obawiałem się raczej efektu ślizgania w dłoni jednak matowy lakier daje całkiem  pewny chwyt.

popper, kogut, może zle to ująłem  - przyjmując terminologię motoryzacyjną określmy to  jako concept car, a concepty sporadycznie bywają ładne.

Chcialem dociec czy taka koncepcja jest możliwa do wykonania i jak to w praniu będzie się spisywać.

A gulała z pianki ;)  za czorta mi tu nie pasuje .. ale to tylko moje subiektywne

Przekonywać nie zamierzam ale uzasadnię.

Twardy korek z czarnej pianki, czy gumy komponowałbym się z czernią uchwytu i .....tyle ;)

do pianki jakoś mam awersję ( to moje dziwactwo z czasów linowych zasiadek ) więc stanęło na rudawej korkogumie, ważniejszy był aspekt tłumienia stuków, ale masz rację, czerń pasowałaby o wiele lepiej, nic to mam jeszcze deczko czarnej farby w spreyu :D

• 5 miesięcy temu...