Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny projekt, i kolejne ptaszysko :) , tym razem blank pod poważne zastosowania M1 - MX 72H.

Blank krzepki a przy tym porażająco lekki w stosunku do mocy 25LB.

Patyk bez udziwnień bez opisu naklejek itp.,motywem przewodnim była surowość i maksymalna prostota  , rękojeść dzielona , przelotki phenixa od 20 do 5, nić prowarp pod kolor korka, wyważony pod stellę 4000 SFE.

Mam nadzieję ze właściciel opisze wrażenia z testów. ;)

attachicon.gifIMG_1836.JPG

attachicon.gifIMG_1837.JPG

attachicon.gifIMG_1835.JPG

attachicon.gifIMG_1838.JPG

attachicon.gifIMG_1840.JPG

Hej:)

Na wstępie podoba mi się bardzo:))))))))))))

Jak do mnie przyszedł to dopiero mnie porwało do tego jestem chory i w pierwszy dzień się powstrzymałem ale już w drugi nie wytrzymałem i pojechałem na 2h.

Pierwsze wrażenie mamy za sobą o gustach się nie dyskutuje.Może się podobać lub nie ale dla mnie wspólna idea z ARK 70 spełnia moje oczekiwania.Założeniem naszym był lekki blank do połowu wąsatego(na lekko) dzięki profesjonalnemu doradztwu Artura i wieloletniemu  doświadczeniu  padł wybór na M1.

Naprawdę jestem miło zaskoczony pomimo dużej sztywności na której notabene mi bardzo zależało kij przenosi super rezonans na rękojeść(sandacze można spokojnie łowić na ciężko)Nie udało się co prawda nic wyholować ale to kwestia czasu:)

Bardzo dziękuję Artur za wsparcie i zaangażowanie w projekt i poświęcony czas.

Kolegą z portalu polecam usługi ARK 70.

Pewnie skrobnę coś więcej w miarę upływu czasu ......

Pozostaję do dyspozycji.

@wierzba- jeśli podejmuję się budowy  staram się maksymalnie angażować przy projekcie, nie potrafię  robić czegoś na pół gwizdka. Tomek , cieszę się że kijaszek spasował , oby fartowny był.

Tak na marginesie super się zbroi przy takim zaangażowani zleceniodawcy. :)

@pepso - trening czyni mistrza ,nie ma innej rady( choć za mistrza  lakieru nie uważam się  absolutnie) wyniki same przyjdą.

• 3 miesiące temu...

Tx 713 - mój nowy  faworyt na jesienne sandacze, w sumie to dzięki własnej głupocie sprawiłem sobie nową zabaweczkę :) .

714ka -trzon mojego sandaczowego uzbrojenia skróciła się w tubie o 6cm, od biedy dało by się tym łowić, ale że firma na "P "ma  przyjazne warunki gwarancji, przeto sprawiłem sobie narzędzie bardziej precyzyjne , jeszcze czulsze i maxymalnie dostosowane do moich upodobań i dziwactw.

post-50039-0-01700300-1412707593_thumb.jpg

post-50039-0-61742100-1412707757_thumb.jpg

post-50039-0-46742200-1412707939_thumb.jpg

post-50039-0-63262600-1412708111_thumb.jpg

post-50039-0-23453200-1412708271_thumb.jpg

post-50039-0-55328200-1412708442_thumb.jpg

Edytowane przez ark70
  • Like 4

Kilka szczegółów - przelotki mix tytanów Fuji i sic Phenixa w wielkości od 20 do 4,5 waga 92 gr, elementy rekojeści pozyskane z 714 po lekkim odchudzeniu i lifcie.

Uchwyt przycięty tak żeby tylko wsunąć kołowrotek, nieco zeszlifowany górny element uchwytu i takie tam, lakier Lamar, nić Prowarp met.

kij sparowany w komplecik z  kręciołem jak najbardziej do d**y co potwierdzam w całej rozciągłości  po połowie sezonu użytkowania :D .

post-50039-0-05965300-1412709230_thumb.jpg

post-50039-0-54857400-1412709295_thumb.jpg

Edytowane przez ark70
  • Like 5

Dzięki panowie za dobre słowo :)

Rafał - nie mam odwagi wciskać kumplowi takiego g..

Apioo -, kolejny projekt równie stonowany, choć dojrzewa we mnie coś kosmicznego B)

DelToro - święte słowa, kolejne zdjęcia będą już z lepszym kęciołkiem ;)

Tomas81 -piękno i brzydota są pojęciem względnym :)

• Like 2

Kilka szczegółów - przelotki mix tytanów Fuji i sic Phenixa w wielkości od 20 do 4,5 waga 92 gr, elementy rekojeści pozyskane z 714 po lekkim odchudzeniu i lifcie.

Uchwyt przycięty tak żeby tylko wsunąć kołowrotek, nieco zeszlifowany górny element uchwytu i takie tam, lakier Lamar, nić Prowarp met.

kij sparowany w komplecik z  kręciołem jak najbardziej do d**y co potwierdzam w całej rozciągłości  po połowie sezonu użytkowania :D .

attachicon.gifIMG_1946.JPG

attachicon.gifIMG_1947.JPG

Kij przepiękny ...kołowrotek już mniej ,jakiś taki krzywy na dole :) , chociaż kręci jak masełko.Gratuluję Artur ,super robota

• 3 tygodnie później...

Tx 713 - mój nowy  faworyt na jesienne sandacze, w sumie to dzięki własnej głupocie sprawiłem sobie nową zabaweczkę :) .

714ka -trzon mojego sandaczowego uzbrojenia skróciła się w tubie o 6cm, od biedy dało by się tym łowić, ale że firma na "P "ma  przyjazne warunki gwarancji, przeto sprawiłem sobie narzędzie bardziej precyzyjne , jeszcze czulsze i maxymalnie dostosowane do moich upodobań i dziwactw.

attachicon.gifIMG_1922.JPG

attachicon.gifIMG_1923.JPG

attachicon.gifIMG_1943.JPG

attachicon.gifIMG_1924.JPG

attachicon.gifIMG_1932.JPG

attachicon.gifIMG_1937.JPG

Kijek zacny, czy ta 713 to wersja "s" czy "c" ??

Faktycznie, jakoś mi to umknęło w opisie :( , 713 to oczywiście wersja C - buja się do 20gr + wąska 4 , kuguci do 25gr , wersja S jest zdecydowanie delikatniejsza tu określił bym szczyt możliwości na 15gr przy analogicznej gumie.

Edytowane przez ark70

Szczerze to nie łowiłem mniej niż 8gr +3" i tu czucie i sygnalizacja jest bardzo dobra, śmiem twierdzić że 2gr mniej przy tak czułym blanku nie zmienią w drastyczny sposób sytuacji.

Nie omieszkam sprawdzić przy pierwszej bytności na wodzie.

A jak wygląda dolny zakres obsługiwanych główek przez ten blank?? Czy główka 6g lub 7g przy gumie 3" i 4"  jest wyczuwalna ??

Łowię wędką na blankuTX683-C ,czyli praktycznie to samo c/w tylko krótszy i przy bezwietrznej pogodzie na łowisku 4-6m obsługuje wyżej podane przynety prawidłowo.

Można z przypuszczać lub nawet być pewnym ,że dłuższy model radzi sobie sprawniej w dolnym zakresie c/w/

Łowię wędką na blankuTX683-C ,czyli praktycznie to samo c/w tylko krótszy i przy bezwietrznej pogodzie na łowisku 4-6m obsługuje wyżej podane przynety prawidłowo.

Można z przypuszczać lub nawet być pewnym ,że dłuższy model radzi sobie sprawniej w dolnym zakresie c/w/

To może w końcu uda nam się spotkać na wodzie na testy porównawcze?? Tak jak mówisz, przy dłuższym badylu sygnalizacja powinna być jeszcze lepsza.

• 4 tygodnie później...

Odkopane zdjęcia projektu  na pożegnanie lata. Na bazie blanku Tx  684 MHC powstał kij o długości  235cm w jednym kawałku , ot taka fanaberia właściciela.

Problemy transportowe przy tej długości już kosmiczne, ale na szczęście to nie mój kłopot.

Uzbrojenie - minimy, DPS 18, burnt, rattanowy akcent i trochę " tworzywa podłogowego".

post-50039-0-34756000-1416599877_thumb.jpg

post-50039-0-37090400-1416600021_thumb.jpg

post-50039-0-11994700-1416600161_thumb.jpg

post-50039-0-13859500-1416600290_thumb.jpg

Edytowane przez ark70
  • Like 3