ark70 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) ..i żaden byk nawet taki co się Del Toro zowie :) Ee tam, Del Toro jak będzie miał wolę , to sobie lepszego wystruga - byczego... Na co mu taki maliniak.. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez ark70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Arek podaza za trendami mody A wedeczka bardzo ladna.Co do urody pełna zgoda Klimaty może nie moje, więc świat cały na różowo, swetry, bluzki, spodnie, chustki i co tam jeszcze, NO, sceptycznie przyjąłem. Ale taka wędka, kwestia gustu właściciela.A kompozycja i wykonanie Się normalnie nabijacie. Wyjściowym kolorem była malinowa czeczota insertu i wstawek w rękojeść, reszta to kolorystyczne nawiązanie.Wieść gminna niesie że kije w rzeczonym kolorze są okrutnie łowne , co mam nadzieję osobiście sprawdzić. Się normalnie nie nabijam ja poważnie.Może to te omotki, obok jedwabiu obojętnie przejść nie potrafię, głębia, magia, czar Te okulary też na poważnie, same z tą wędką się skomponowały- małej średnicy okrągłe szkła, cienkie druciane chromowane ramki - pod przelotki i berecik z antenką, beret nie wiem jak i dla czego.Cóż począć, pierwsze skojarzenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) ..i żaden byk nawet taki co się Del Toro zowie :) Na byki rozowy nie dziala Czerwony, Artur czerwony Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Potwierdzam, modne panie juz sie stroja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Co do urody pełna zgoda Klimaty może nie moje, więc świat cały na różowo, swetry, bluzki, spodnie, chustki i co tam jeszcze, NO, sceptycznie przyjąłem. Ale taka wędka, kwestia gustu właściciela.A kompozycja i wykonanie Się normalnie nie nabijam ja poważnie.Może to te omotki, obok jedwabiu obojętnie przejść nie potrafię, głębia, magia, czar Te okulary też na poważnie, same z tą wędką się skomponowały- małej średnicy okrągłe szkła, cienkie druciane chromowane ramki - pod przelotki i berecik z antenką, beret nie wiem jak i dla czego.Cóż począć, pierwsze skojarzenie Janusz, dostrzegam w Tobie duszę poety . Żeś artysta z zacięciem technicznym to wiedziałem już dawno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Janusz, dostrzegam w Tobie duszę poety . Żeś artysta z zacięciem technicznym to wiedziałem już dawno.Przyjmuję z pokorą, choć zarzuty ciężkie okrutnie i dużo ich, w środku coś krzyczy i się buntuje, ale nie będę się kłócił, bo jeszcze na tym stracę.Jednak speszyłeś mnie tak bardzo, że gdyby Zbyszek nie przyszedł ze wsparciem- Potwierdzam, modne panie juz sie stroja 20150822_133629.jpgto jeszcze trochę i bym się wycofał, ja prosty człowiek, jeszcze w głowie mi się poprzewraca, o litość proszę.Zostańmy przy tym zacięciu technicznym, faktycznie kilka urządzeń mnie pokaleczyło, może nawet skrzydła podcięło, ale tego nie pamiętam, ot taka praca, z maszynami, to i o kontuzje nie trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Drewienkowych prezentacji ciąg dalszy - insert 17 - bocote oleisty twardy egzotyk, kapitalny rysunek i piękna żółto czarna barwa. Możliwe wykończenie mat lub satyna. Struktura drewna nie pozwala na wypolerowanie na lusterko. już poklejony na uchwyt , jutro leci na drugi koniec Polski. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Coś pięknego. Powiesz jak to wagowo wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Coś pięknego. Powiesz jak to wagowo wygląda? Razem z uchwytem ok. 26g przy otworze 12mm, przy 13mm pewnie ze 2-3g mniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 A takie mocno oleiste gatunki dają się łatwo stabilizować czy ten olej zawarty w drewnie wystarczy i nie trzeba go pompować żywicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 A takie mocno oleiste gatunki dają się łatwo stabilizować czy ten olej zawarty w drewnie wystarczy i nie trzeba go pompować żywicą? Ujmijmy to nieco inaczej, duża zawartość naturalnego oleju uniemożliwia stabilizację, mikropory w które winien trafić czynnik stabilizujący wypełnione są olejem zamknięte, więc próżniowanie akrylem na nic się nie zda. Wracając do bocote , jest na tyle oleisty ze po obróbce wstępnej uczucie lepkości aż mnie drażniło, dopiero finisz załatwił sprawę.Z drugiej strony po co stabilizować coś co już matka natura załatwiła. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Jesion pręgowany ,stabilizowany i barwiony pod SKSS 16 -jeszcze przed finiszem więc zyska nieco ogłady. I prawdziwa perełka - drewno wężowe - jeden z najdroższych i najbardziej poszukiwanych gatunków egzotycznych .. Im wzór wężowych łusek wyraźniejszy tym dany kawałek droższy, na taki bloczek polowałem kilka miesięcy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Bedziesz robil Arek takie inserty z wcieciami? Cos jak Matusiak/FA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Bedziesz robil Arek takie inserty z wcieciami? Cos jak Matusiak/FA?Jest taki plan, szukam freza o odpowiednim profilu. Pewnie to jeszcze chwilę potrwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Obiecałem sobie, ze w moim kolejnym projekcie będzie insert z drewna i... nie zamówiłem go, jest zwykły DPS... Ale w następnym będzie juz na pewno I wtedy uśmiechnę sie do Ciebie Arturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Proszę bardzo ,kila kolejnych gatunków jest w drodze. Edytowane 9 Września 2015 przez ark70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Z tego wężowego drewna wyjdzie cudo. Piękny kawałek drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Z tego wężowego drewna wyjdzie cudo. Piękny kawałek drzewa.Taaa, prawdziwe cudeńko, zostaje do mojej prywatnej dyspozycji, już sobie wydumałem co z tego zrobię.. ale na razie o tym sza.. . Na marginesie pozyskanie bloczka o tak wyraźnym rysunku, to prawdziwy fuks, o cenie nawet nie wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Arturze, jeśli masz na myśli znalezienie freza do półwałków o odpowiednim promieniu, to może się okazać, że jest to dość trudne albo drogie. Plecam zrobić sobie taki frez z jednym ostrzem. Wymienną płytkę można sobie "wyrzeźbić" ze stali HSS łatwo dostępnej w postaci stalek do noży tokarskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Arturze, jeśli masz na myśli znalezienie freza do półwałków o odpowiednim promieniu, to może się okazać, że jest to dość trudne albo drogie. Plecam zrobić sobie taki frez z jednym ostrzem. Wymienną płytkę można sobie "wyrzeźbić" ze stali HSS łatwo dostępnej w postaci stalek do noży tokarskich.Taką opcję zostawiam sobie na deser, poszukiwania i testy trwają, jestem dobrej myśli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=I39BzLsNjWk&feature=youtu.beOd 4 min 10 sekundy jest frezowanie insertu i myślę że coś takiego da się dobrać bo już się cieszę Edytowane 10 Września 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Artur czym i jak robisz otwory pod grubość blanku w takich wałkach drewnianych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Artur czym i jak robisz otwory pod grubość blanku w takich wałkach drewnianych ? Prozaiczna sprawa ,tokarka -uchwyt wiertarski w koniku -wiertło. O ile otwór ma być dopasowany pod dany blank to pozostaje żmudne rozwiercanie ręczne rozwiertakiem. Przy ultra twardych gatunkach to trzeba mieć spore pokłady cierpliwości i solidną rękawicę, bez tego pęcherze murowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Arek, robiles cos z drzewa rozanego? Ciezko to sie rozwierca, bardzo twarde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Arek, robiles cos z drzewa rozanego? Ciezko to sie rozwierca, bardzo twarde? Temat ciekawy - sam miałem wątpliwości odnośnie nazewnictwa i próbowałem dociec kto jest kto - myślę że obalę tu jeden z drewnianych mitów.Otóż nie ma takiego gatunku jak drewno różane ( pomijamy naszą rodzimą dziką różę.) Tak wielbiony przez wielu miłośników drewna Rosewood jest niczym innym jak odmianą geograficzną i kolorystyczną drzewa z rodziny palisandrowców - Dalbergia.Suma summarum drewno różane jest nazwą handlową odmiany palisandru o pięknym czerwonawo-różowym kolorze i delikatnym rysunku usłojenia.Często też pod nazwą drewna różanego jest sprzedawana odmiana tulipwood o nieco innym rysunku i bardziej zróżnicowanym kolorze: Obrabialność jest ok, fajnie się toczy i poleruje, z rozwiercaniem już nieco gorzej -drewno gęste ,twarde i spoiste. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi