Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Arek podaza za trendami mody ;) A wedeczka bardzo ladna.

Co do urody pełna zgoda :highfive:

Klimaty może nie moje, więc świat cały na różowo, swetry, bluzki, spodnie, chustki i co tam jeszcze,

NO, sceptycznie przyjąłem.

Ale taka wędka, kwestia gustu właściciela.

A kompozycja i wykonanie :good:

Się normalnie nabijacie. :)

Wyjściowym kolorem była malinowa czeczota insertu i wstawek w rękojeść, reszta to kolorystyczne nawiązanie.

Wieść gminna niesie że kije w rzeczonym kolorze są okrutnie łowne ;), co mam nadzieję osobiście sprawdzić. :)

Się normalnie nie nabijam :) ja poważnie.

Może to te omotki, obok jedwabiu obojętnie przejść nie potrafię, głębia, magia, czar :wub:

Te okulary też na poważnie, same z tą wędką się skomponowały- małej średnicy okrągłe szkła, cienkie druciane chromowane ramki - pod przelotki i berecik z antenką, beret nie wiem jak i dla czego.

Cóż począć, pierwsze skojarzenie  B)  

• Like 1

Co do urody pełna zgoda :highfive:

Klimaty może nie moje, więc świat cały na różowo, swetry, bluzki, spodnie, chustki i co tam jeszcze,

NO, sceptycznie przyjąłem.

Ale taka wędka, kwestia gustu właściciela.

A kompozycja i wykonanie :good:

Się normalnie nie nabijam :) ja poważnie.

Może to te omotki, obok jedwabiu obojętnie przejść nie potrafię, głębia, magia, czar :wub:

Te okulary też na poważnie, same z tą wędką się skomponowały- małej średnicy okrągłe szkła, cienkie druciane chromowane ramki - pod przelotki i berecik z antenką, beret nie wiem jak i dla czego.

Cóż począć, pierwsze skojarzenie  B)  

Janusz, dostrzegam w Tobie duszę poety :) .  Żeś  artysta z zacięciem technicznym to wiedziałem już dawno.

• Like 1

Janusz, dostrzegam w Tobie duszę poety :) .  Żeś  artysta z zacięciem technicznym to wiedziałem już dawno.

Przyjmuję z pokorą, choć zarzuty ciężkie okrutnie i dużo ich, w środku coś krzyczy i się buntuje, ale nie będę się kłócił, bo jeszcze na tym stracę.

Jednak speszyłeś mnie tak bardzo, że gdyby Zbyszek nie przyszedł ze wsparciem-

Potwierdzam, modne panie juz sie stroja :)

attachicon.gif20150822_133629.jpg

to jeszcze trochę i bym się wycofał, ja prosty człowiek, jeszcze w głowie mi się poprzewraca, o litość proszę.

Zostańmy przy tym zacięciu technicznym, faktycznie kilka urządzeń mnie pokaleczyło, może nawet skrzydła podcięło, ale tego nie pamiętam, ot taka praca, z maszynami, to i o kontuzje nie trudno ;)

Drewienkowych prezentacji ciąg dalszy - insert 17 - bocote  oleisty twardy egzotyk, kapitalny rysunek i piękna żółto czarna barwa. Możliwe wykończenie mat lub satyna. Struktura drewna nie pozwala na wypolerowanie na lusterko.

już poklejony na uchwyt , jutro leci na drugi koniec Polski. :)

post-50039-0-86155800-1440324237_thumb.jpg

post-50039-0-87004600-1440324249_thumb.jpg

• Like 7

A takie mocno oleiste gatunki dają się łatwo stabilizować czy ten olej zawarty w drewnie wystarczy i nie trzeba go pompować żywicą?

Ujmijmy to nieco inaczej, duża zawartość naturalnego oleju uniemożliwia stabilizację, mikropory  w które winien trafić czynnik stabilizujący wypełnione są olejem zamknięte, więc próżniowanie  akrylem na nic się nie zda.

Wracając do bocote , jest na tyle oleisty ze po obróbce wstępnej uczucie lepkości aż mnie drażniło, dopiero finisz załatwił sprawę.

Z drugiej strony po co stabilizować coś co już matka natura załatwiła.

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Jesion pręgowany ,stabilizowany i barwiony pod SKSS 16 -jeszcze przed finiszem więc zyska nieco ogłady.

post-50039-0-66344000-1441739576_thumb.jpg

post-50039-0-30688900-1441739592_thumb.jpg

I prawdziwa perełka - drewno wężowe - jeden z najdroższych i najbardziej poszukiwanych  gatunków egzotycznych  .. Im wzór wężowych łusek wyraźniejszy tym dany kawałek droższy, na taki bloczek  polowałem kilka miesięcy. :wub:

post-50039-0-31041400-1441739605_thumb.jpg

• Like 9

Z tego wężowego drewna wyjdzie cudo. Piękny kawałek drzewa.

Taaa, prawdziwe cudeńko, zostaje do mojej prywatnej dyspozycji, już sobie wydumałem co z tego zrobię.. ale na razie  o tym sza.. :ph34r:.

Na marginesie pozyskanie bloczka o tak wyraźnym rysunku, to prawdziwy fuks, o cenie nawet nie wspominam :(

Arturze, jeśli masz na myśli znalezienie freza do półwałków o odpowiednim promieniu, to może się okazać, że jest to dość trudne albo drogie. Plecam zrobić sobie taki frez z jednym ostrzem. Wymienną płytkę można sobie "wyrzeźbić"  ze stali HSS łatwo dostępnej w postaci stalek do noży tokarskich.

• Like 1

Arturze, jeśli masz na myśli znalezienie freza do półwałków o odpowiednim promieniu, to może się okazać, że jest to dość trudne albo drogie. Plecam zrobić sobie taki frez z jednym ostrzem. Wymienną płytkę można sobie "wyrzeźbić"  ze stali HSS łatwo dostępnej w postaci stalek do noży tokarskich.

Taką opcję zostawiam sobie na deser, poszukiwania i testy trwają, jestem dobrej myśli :) .

Artur czym i jak robisz otwory pod grubość blanku w takich wałkach drewnianych ?

Prozaiczna sprawa ,tokarka -uchwyt wiertarski w koniku  -wiertło. O ile otwór ma być dopasowany  pod dany blank to pozostaje żmudne rozwiercanie ręczne rozwiertakiem. Przy ultra twardych gatunkach to trzeba mieć spore pokłady cierpliwości i solidną  rękawicę, bez tego pęcherze murowane.

• Like 1

Arek, robiles cos z drzewa rozanego? Ciezko to sie rozwierca, bardzo twarde?

Temat ciekawy :)  - sam miałem wątpliwości odnośnie nazewnictwa i próbowałem dociec kto jest kto -  myślę że obalę tu jeden z drewnianych mitów.

Otóż nie ma takiego gatunku jak drewno różane ( pomijamy naszą rodzimą dziką różę.) Tak wielbiony przez wielu miłośników drewna Rosewood jest niczym innym jak odmianą geograficzną i  kolorystyczną drzewa z rodziny palisandrowców - Dalbergia.

Suma summarum drewno różane  jest nazwą handlową  odmiany palisandru o pięknym czerwonawo-różowym kolorze i delikatnym rysunku usłojenia.

Często też pod nazwą drewna różanego jest sprzedawana odmiana tulipwood o nieco innym rysunku i  bardziej zróżnicowanym kolorze:

post-50039-0-41717500-1442340167_thumb.jpg

Obrabialność jest ok, fajnie się toczy i poleruje, z rozwiercaniem już nieco gorzej -drewno gęste ,twarde i spoiste.

• Like 4