Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Wedeczka przepiekna Artur  :)

A ta nitka to jakis jedwab bezbarwny?

:)  , jedwab złoty ( żółty), kolejna piłka zmyłka - po przesączeniu lakierem  znacznie zmienia się kolor.  Biały jedwab po lakierze byłby identyczny z kolorem blanku, choć zdarzył mi się biały z lekkim odcieniem fioletu.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Czy widac rysy na takim krokodylu albo na podobnych drewienkach?

Pytam bo okolica w ktorej lowie jest usiana ostrymi kamieniami i zawsze jak odkladam kija to musze bardzo uwazac, a i tak nie udalo mi sie uniknac rysek na chociazby kolowrotku czy blanku.

Drewno nawet to ekstremalnie twarde nie ma gęstości/ twardości piasku żwiru czy kamieni, więc po czasie jakieś rysy będą widoczne. Aczkolwiek w stosunku do gatunków miękkich czy nie poddanych stabilizacji rysy będą zdecydowanie mniej widoczne. Jedynie kije gablotowe się obronią - chyba że dobierze się do nich zdesperowana małżonka. ;)

• Like 4

• 2 miesiące temu...

Artur, czy jest możliwe wykonanie z drzewa oliwnego, profilowanego inseru ( tak jak contured) do SKSS 17 ale tak by otwór na blank miał 16mm średnicy.

do tego  cienkościennego walca na kdps-a i jakiejś ładnej dupki do kompletu?

Edytowane przez Rheinangler

Dla Sk17  przy otworze 16 mm grubość ścianki na czopie oscylowała by w granicach 0,5mm. Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić że insert rozleci się w trakcie toczenia lub finiszu. Niestety drewno, nawet to najlepsze gatunkowo ma swoje ograniczenia.

Walec do KDPS i dupka jak najbardziej do wykonania  :)

• Like 1

Arek, chyba nie można uogólniać , w dużej mierze zależy to od gatunku drewna, dla olivki jeśli kawałek pozbawiony jest wad myślę że bezpieczna grubość ścianki to 1mm  do 1,5mm. Dla stabilizowanego klonu, jawora, jesionu można zejść do 1mm. Na drugim biegunie jest czarna palma, tu nawet ścianka 3mm to każdorazowo ryzyko połamania, ot takie loteryjne drewno. Nie mniej jednak efekt finalny wart jest ryzyka.

Każdy chyba ma  w życiu taki moment kiedy czuje, że musi zrobić następny krok... Dziś fascynacja drewnem  wiedzie mnie na II Targi Rękodzieła Wędkarskiego w Sławie  w dniach 6-7 sierpnia  . Chciałbym serdecznie zaprosić forumowiczów do odwiedzenia stoiska nr 24 -  Ark 70 Kusy & Grobôcz Mésterk

post-50039-0-20033400-1470252558_thumb.png 

temat przewodni

post-50039-0-29816700-1470253305_thumb.png

pozdrawiam i zapraszam Artur

• Like 8

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Super,- prawdziwy agat 'żyje" i daje fantastyczne samopoczucie, agatina czyli sztuczny agat choć często wygląda na pierwszy rzut oka podobnie to jest jakiś taki  "martwy"...

Na tym poziomie wysublimowania ma to już znaczenie  ;)

Arek, w projekcie który kosztowo przekracza sporo 2 klocki nawet mi przez myśl nie przeszło by stosować jakieś marne substytuty. Założenie było aby znalazły zastosowanie komponenty z najwyższej półki i tak się stało. Efekt końcowy nie mnie oceniać, ale wielką przyjemność znajduję susząc tym patykiem :)