Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Artur blank sam będziesz malował, masz już kolor dobrany czy lecisz tylko bezbarwnym. 

Tak, będę malował samodzielnie, butelkowa zieleń, kolor transparent.

Zawsze chciałem się za to zabrać :)

Edytowane przez ark70
  • Like 2

Blank Lamiego oczyszczony.

Na szczęście blank w bardzo dobrej kondycji , nie doszukałem się żadnych urazów.

Pod uchwytem taśma malarska i pół kilo kleju.

post-50039-0-12411000-1580554641_thumb.jpg

Waga setu przelotek Fuji Hard  imponująca :)

post-50039-0-67816900-1580554653_thumb.jpg

Z ciekawości zbadałem jaka jest masa omotek i lakieru zdjętego wraz z omotkami- niewiarygodne 1,32 g

post-50039-0-75216200-1580554678_thumb.jpg

Samo oczyszczenie blanku, szlifowanie i polerowanie skradło mnóstwo czasu  ( ok 5godzin) , jednak pośpiech nie jest tu absolutnie wskazany.

Widoku wszechobecnego pyłu i ogólnego syfu w trakcie szlifowania  wam zaoszczędzę  ;)

Blank po oczyszczeniu waży 67,9g. Dla przypomnienia masa pierwotna całego kija 167g.

Daje to do myślenia...

Tyle na dziś :)

Edytowane przez ark70
  • Like 7

Nie żebym pochwalał metry taśmy i duże ilości żywicy ale jeśli chodzi o czułość gotowej wędki to na pewno nie mają one znaczenia. Wydaje mi się, że zdecydowana większość wędek tzw custom ma podobne osadzenie rękojeści. Jest na forum sporo informacji na temat podnoszenia czułości wędek jednak w toku użytkowania okazuje się, że wszystkie cudowne uchwyty, transmitery i rezonanse poza tym, że są lub ich nie ma, nic więcej w kwestii czułości nie wnoszą...testowałem osobiście na reprezentatywnej liczbie wędek.

• Like 7

... nie mówię o cudownych wynalazkach , bo nigdy w to nie wierzyłem i dobrze na tym wyszedłem , ale o osadzaniu podstawowych i najprościejszych uchwytów.....

Taśma jest dobra do tego do czego ją pierwotnie wymyślili... ;)  :rolleyes:  i teraz już wiadomo skąd się biorą te "kilogramy nadbagażu" w waszych wędkach B)

... też testowałem i przekonałem się , że jest różnica i to duża  ;)  :) .... i tym razem nie zgodzę z tobą w tej kwestii.... ;)  :) a lobby taśmowe niech pisze sobie co chce... :rolleyes:

Sorry , że w temacie kolegi @ark się wypowiadam ,ale tak jakoś ...  po oglądnięciu tego co zaprezentował ... mie naszło.....

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Uchwyt na głuchym blanku, można osadzić na najlepszych arborach lub trzymać za goły, oszlifowany dolnik i nic to nie zmieni. Dobry blank może mieć uchwyt na taśmie i będzie bardzo dobrze przekazywał to co potrafi przekazać. Ostatecznie, zawsze istnieje pewna warstwą żywicy między blankim a uchwytem i to ta warstwa przewodzi a czy tam w środku jest taśma czy lotniczy woven czy zawleczka od C15 to...:) Nie ja to wymyśliłem ale tak jest i niespecjalnie da się to jakoś zamataczyć...Niemniej szanuję odmienne zdania i doświadczenia kolegów, choć nie wierzę bo czucie w rękach jeszcze mam :)

• Like 5

Uchwyt na głuchym blanku, można osadzić na najlepszych arborach lub trzymać za goły, oszlifowany dolnik i nic to nie zmieni. Dobry blank może mieć uchwyt na taśmie i będzie bardzo dobrze przekazywał to co potrafi przekazać. Ostatecznie, zawsze istnieje pewna warstwą żywicy między blankim a uchwytem i to ta warstwa przewodzi a czy tam w środku jest taśma czy lotniczy woven czy zawleczka od C15 to... :) Nie ja to wymyśliłem ale tak jest i niespecjalnie da się to jakoś zamataczyć...Niemniej szanuję odmienne zdania i doświadczenia kolegów, choć nie wierzę bo czucie w rękach jeszcze mam :)

Jakoś od dawna lubię krótkie foregripy- z reguły trzymam palec wskazujący na blanku i czucie jest.

To fakt, jak jest głuchy blank to nic mu nie pomoże ale jak jeszcze na taśmie osadzony to już jak stare mikado czy jaxon się robi.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Wracamy do tematu Lamiego  z odzysku :)

Po miesiącu prób i testów mogę powiedzieć  - mamy to.

Blank polakierowany, siwych włosów przybyło,aczkolwiek satysfakcja niewątpliwa. :)

Jakoś tak się rozpędziłem i finalnie w lakier metodą zanurzeniową wpadło kilka blanków. Na fotkach Lami i CTS

Jaki efekt, oceńcie proszę sami :)

post-50039-0-52709400-1583335335_thumb.jpg

post-50039-0-04931200-1583335354_thumb.jpg

post-50039-0-10213100-1583335376_thumb.jpg

post-50039-0-32667700-1583335398_thumb.jpg

• Like 25

• 3 tygodnie później...

No i finito, no i koniec. Lami skończony :)

W swojej naiwności sądziłem że to będzie bułka z masłem ;)  - kolejny projekt . Trochę przypadkiem,a w dużej mierze na skutek wizji zleceniodawcy urosło toto do projektu życia pod względem trudności wykonania.

Kilka słów o aspektach technicznych.

Moduł ratanowy o długości prawie 30 cm i średnicy 23 mm ( dopasowanej pod uchwyt DPS 16) Ścianka oscyluje między 5,5 a 6mm. 

Moduły- 3 warstwy lakieru do omotek, 6  warstw lakieru poliuretanowego. iluś krotne szlifowanie, satynowanie.

Wstawki zamykające  rattan i insert uchwytu - stabilizowany klon kolor natural.

Przelotki KR SIC  slim  25-4,5

omotki jedwab F.H.  nr 218.

Blank lakierowany zanurzeniowo lakierem PU z pigmentem - butelkowa zieleń.

Wykończenie całości mat.

Masa całkowita 150 g tak więc mimo elementów drewna udało się zbić wagę w stosunku do wersji pierwotnej o 17 g.

I kilka fotek :)

post-50039-0-87648100-1585590205_thumb.jpg

post-50039-0-45386500-1585590227_thumb.jpg

post-50039-0-20918600-1585590249_thumb.jpg

post-50039-0-65295500-1585590264_thumb.jpg

post-50039-0-76106600-1585590284_thumb.jpg

post-50039-0-72279200-1585590303_thumb.jpg

• Like 33