Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Czy drewno topoli ze względu na niewielką gęstość łatwiej stabilizować?

Teoretycznie czynnik stabilizujący powinien łatwiej przenikać do struktur o mniejszej gęstości . Jednak pamiętamy że czeczoty to odcinki o wybitnie zbitym usłojeniu i żywicy trudniej dotrzeć w takie miejsca.Każdy kawałek należy traktować indywidualnie i topola nie jest tu wyjątkiem. Natomiast obecność w drewnie topoli wielu dużych kieszeni żywicznych wymaga dodatkowego przesączania żywicą w nadciśnieniu oo zasadniczym prozniowaniu.

Edytowane przez ark70

• 8 miesięcy temu...

Pochwalony po długim niebycie . 

Tym razem  niespodzianka  dla tych którzy kojarzą mnie z konserwatywnym stylem i wyłącznie  klasycznymi konstrukcjami. Jakiś czas temu otrzymałem propozycję stworzenia kija dedykowanego  pod jedno łowisko  -  Łowisko Piaseczno . Tak więc delikatny szczyt pozwalający obsłużyć gumowe robactwo i  nieustępliwy dolnik , stopujący gwałtowne odjazdy dużych salmonidów.  Dodatkowo konstrukcja musiała wyróżniać się niepowtarzalnością, trzeba było więc ruszyć mózgownicą .

Do blanku Matagi TR 80 Super Mebaru L idealnego do takich zastosowań,  dodałem uchwyt kołowrotka  CRS glos dodatkowo lakierowany na kolor czarny wraz z nakrętką kdps gun. Elementy rękojeści wykonane zostały z kutego carbonu  na rdzeniu poliuretanowym. Nieskromnie dodam że jest to pierwszy kij  w PL z wszystkimi modułami rękojeści  wykonanymi z kutego carbonu . A wszystko to poczynione własnymi rękami...  Moduły otrzymały kilka warstw lakieru. Całość w moim  odczuciu spina się stylistycznie. Carbony stały się ostatnio modne więc poczyniłem  i ja tyle że po swojemu, dołączając do szacownego grona carboniarzy.

Tyle tytułem przydługiego wstępu. 

post-50039-0-84527600-1701017185_thumb.jpg

post-50039-0-56835000-1701017224_thumb.jpg

post-50039-0-27773500-1701017274_thumb.jpg

post-50039-0-47582900-1701017312_thumb.jpg

post-50039-0-46778700-1701017348_thumb.jpg

post-50039-0-93642400-1701017385_thumb.jpg

post-50039-0-63984200-1701017445_thumb.jpg

post-50039-0-36639600-1701017483_thumb.jpg

Edytowane przez ark70
  • Like 19

• 2 tygodnie później...

Ładuję się to to żywicy. Miesza - do foremki - na tokarkę i gotowe. Miałem z tym wypełniaczem tochę przygód. Szlifowanie i polerowanie tego gunwa to wcale nie taka łatwa sprawa. Do tego po wymieszaniu z żywicą wcale nie chce się ani ładnie formawać ani w formach się nie układa. Trochę jak by chcieć wygładzić i uformować błoto w którym jest dużo sztywnych patyków:)

Takie coś: https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m570.l1313&_nkw=Carbon+Fiber+Flake+Short+Chopped+Filament&_sacat=0

To moje przypuszczenia. Nie wiem w jakiej technice autor rękojeść wykonał.

Edytowane przez MatB

Ładuję się to to żywicy. Miesza - do foremki - na tokarkę i gotowe. Miałem z tym wypełniaczem tochę przygód. Szlifowanie i polerowanie tego gunwa to wcale nie taka łatwa sprawa. Do tego po wymieszaniu z żywicą wcale nie chce się ani ładnie formawać ani w formach się nie układa. Trochę jak by chcieć wygładzić i uformować błoto w którym jest dużo sztywnych patyków:)

Takie coś: https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m570.l1313&_nkw=Carbon+Fiber+Flake+Short+Chopped+Filament&_sacat=0

To moje przypuszczenia. Nie wiem w jakiej technice autor rękojeść wykonał.

W takiej technologii waga elementu była by zbyt duża . Wszystkie elementy zostały wykonane na rdzeniu poliuretanowym , na który został nałożony carbon i żywica. 

Zainteresowanych szczegółami odsyłam do skarbnicy wiedzy wszelakiej . Jest mnóstwo filmików obrazujących proces tworzenia takiego laminatu .

Teraz rozumiem. Nic tam kutego nie ma poza "kutymi" (krojonymi, łamanymi) kawałkami "płatkami" węglowymi.

Aby coś takiego zrobić jako odlew to żywica musi bardzo dobrze penetrować wypełniacz wiec chyba musi być rzadka jak woda. Albo.... wszystko zostaje nałożone na formę jak piszecie i wtedy przy dużym nacisku i wysokiej temperaturze czekać do utwardzenia "masy" i odgazowania powietrza. Wtedy (po nacisku) można taki materiał nazwać kutym. :D

Drugi sposób to sprawdzony już klasyczny sposób produkcji blanków.