ark70 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Zapowiedź kolejnego projektu ???? Stabilizowana i barwiona na czeczota topoli. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Dla mnie Everest.❤️ Jeden z najpiękniejszych materiałów które obrabiałem. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Kozak, co to za drewno? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Kozak, co to za drewno?Topola, nieco żartobliwie i w dużym uproszczeniu powiem- materiał na najtańsze trumny. Jednak wybrane fragmenty po odpowiedniej obróbce dają tak widowiskowy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomspinn Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Super wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 W uproszczeniu , bo z desek topolowych np. robiono lotry do wozów konnych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Czy drewno topoli ze względu na niewielką gęstość łatwiej stabilizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 13 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) Czy drewno topoli ze względu na niewielką gęstość łatwiej stabilizować?Teoretycznie czynnik stabilizujący powinien łatwiej przenikać do struktur o mniejszej gęstości . Jednak pamiętamy że czeczoty to odcinki o wybitnie zbitym usłojeniu i żywicy trudniej dotrzeć w takie miejsca.Każdy kawałek należy traktować indywidualnie i topola nie jest tu wyjątkiem. Natomiast obecność w drewnie topoli wielu dużych kieszeni żywicznych wymaga dodatkowego przesączania żywicą w nadciśnieniu oo zasadniczym prozniowaniu. Edytowane 13 Marca 2023 przez ark70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Pochwalony po długim niebycie . Tym razem niespodzianka dla tych którzy kojarzą mnie z konserwatywnym stylem i wyłącznie klasycznymi konstrukcjami. Jakiś czas temu otrzymałem propozycję stworzenia kija dedykowanego pod jedno łowisko - Łowisko Piaseczno . Tak więc delikatny szczyt pozwalający obsłużyć gumowe robactwo i nieustępliwy dolnik , stopujący gwałtowne odjazdy dużych salmonidów. Dodatkowo konstrukcja musiała wyróżniać się niepowtarzalnością, trzeba było więc ruszyć mózgownicą .Do blanku Matagi TR 80 Super Mebaru L idealnego do takich zastosowań, dodałem uchwyt kołowrotka CRS glos dodatkowo lakierowany na kolor czarny wraz z nakrętką kdps gun. Elementy rękojeści wykonane zostały z kutego carbonu na rdzeniu poliuretanowym. Nieskromnie dodam że jest to pierwszy kij w PL z wszystkimi modułami rękojeści wykonanymi z kutego carbonu . A wszystko to poczynione własnymi rękami... Moduły otrzymały kilka warstw lakieru. Całość w moim odczuciu spina się stylistycznie. Carbony stały się ostatnio modne więc poczyniłem i ja tyle że po swojemu, dołączając do szacownego grona carboniarzy. Tyle tytułem przydługiego wstępu. Edytowane 26 Listopada 2023 przez ark70 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomspinn Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 JAK każdy kij spod Twojej ręki! Mistrzostwo!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lin2 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Przyjemne dla oka ale bez startu do "twojej klasyki" :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Przyjemne dla oka ale bez startu do "twojej klasyki" :-)Najgorsze co może zdarzyć się artyście to zaszufladkowanie. Ps. Oczywiście artysta czytamy w cudzysłowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Zatem artyści muszą, co jakiś czas, zjadać garść grzybów na cienkich nóżkach, wtedy niwelują wszystko co najgorsze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Zapomniał bym, knybelek zacny... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Ladne, takie industrialne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Zapomniał bym, knybelek zacny... Podziękował . A te fajne grzybki to można gdzieś jeszcze znaleźć? Czy już tylko suszone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 U Ciebie jest szansa na świeżynkę u nas już tylko ice version Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Co to ten "kuty carbon"? Jakoś specjalnie wytwarzany materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Arek kuty to tak na wyrost, to bardziej taki pomielony i prasowany węgiel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Co to ten "kuty carbon"? marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 (edytowane) Ładuję się to to żywicy. Miesza - do foremki - na tokarkę i gotowe. Miałem z tym wypełniaczem tochę przygód. Szlifowanie i polerowanie tego gunwa to wcale nie taka łatwa sprawa. Do tego po wymieszaniu z żywicą wcale nie chce się ani ładnie formawać ani w formach się nie układa. Trochę jak by chcieć wygładzić i uformować błoto w którym jest dużo sztywnych patyków:) Takie coś: https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m570.l1313&_nkw=Carbon+Fiber+Flake+Short+Chopped+Filament&_sacat=0 To moje przypuszczenia. Nie wiem w jakiej technice autor rękojeść wykonał. Edytowane 7 Grudnia 2023 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 marketing Dokładnie Paweł, bardzo wdzięczna nazwa handlowa. Bo w sumie jak to inaczej można nazwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ładuję się to to żywicy. Miesza - do foremki - na tokarkę i gotowe. Miałem z tym wypełniaczem tochę przygód. Szlifowanie i polerowanie tego gunwa to wcale nie taka łatwa sprawa. Do tego po wymieszaniu z żywicą wcale nie chce się ani ładnie formawać ani w formach się nie układa. Trochę jak by chcieć wygładzić i uformować błoto w którym jest dużo sztywnych patyków:) Takie coś: https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m570.l1313&_nkw=Carbon+Fiber+Flake+Short+Chopped+Filament&_sacat=0 To moje przypuszczenia. Nie wiem w jakiej technice autor rękojeść wykonał. W takiej technologii waga elementu była by zbyt duża . Wszystkie elementy zostały wykonane na rdzeniu poliuretanowym , na który został nałożony carbon i żywica. Zainteresowanych szczegółami odsyłam do skarbnicy wiedzy wszelakiej . Jest mnóstwo filmików obrazujących proces tworzenia takiego laminatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Widziałem kiedyś filmik gdzie robiono to w ten sposób, że rdzeń pomalowano barwioną na czarno żywicą, na to pęsetą płatki węgla, i potem znów żywica, lecz już bezbarwna. Jak by tego nie robił, końcowy efekt fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Teraz rozumiem. Nic tam kutego nie ma poza "kutymi" (krojonymi, łamanymi) kawałkami "płatkami" węglowymi. Aby coś takiego zrobić jako odlew to żywica musi bardzo dobrze penetrować wypełniacz wiec chyba musi być rzadka jak woda. Albo.... wszystko zostaje nałożone na formę jak piszecie i wtedy przy dużym nacisku i wysokiej temperaturze czekać do utwardzenia "masy" i odgazowania powietrza. Wtedy (po nacisku) można taki materiał nazwać kutym. Drugi sposób to sprawdzony już klasyczny sposób produkcji blanków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi