Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje   za  pomoc  dla Mikołaja   w  realizacji   świątecznych  prezentów  . Wykonanie  i  projekt  jak  zwykle  TOP  .... :clappinghands:

ps.   Proszę  o  kilka  zdań porównania  dla  tych  dwóch blanków  . Niby  blisko  siebie  , a  czy ew.  do różnych  zadań   ?

Pozwolę sobie podzielić się swoją subiektywną opinią na podstawie macanek. Niemalże bliźniacze konstrukcje, tym niemniej jest zauważalna różnica w pracy. Thorus ostrzejszy, bardziej szczytowy, taka typowa jigówka z ogromnym zapasem mocy skumulowanym w dolniku. Vegter nieco cieplejszy z ugięciem przesuniętym bardziej do środka, można by rzec bardziej progresywny. 

Tak jeden jak i drugi sprawdzą się znakomicie przy łowieniu sandaczy na silikon, a w wykonaniu Artura również do powieszenia na ścianie np. nad kominkiem  :D

• Like 4

Uzupełniając wypowiedź Łukasza dodam tylko że gdybym miał zabrać jeden kij na bezludną wyspę byłoby to Vegter. A gdyby bezludna wyspa była na środku zasandaczonego zbiornika bez wątpienia byłby to Thorus.

Krótko i na temat. Bardziej obrazowo się tego opisać nie dało. ;)

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
Pierwszy tegoroczny wypust i na rozbieg bardzo prestiżowy projekt.???? ????????.  FA Vegter Boron SS 8320. Blank lakierowany na kolor czarny połysk.  Uchwyt kołowrotka RSD Lt gold, do kompletu pierścienie FWC w tym samym  kolorze. Przelotki Fuji Torzite anodyzowane na kolor złoty. Moduły rękojeści wykonane z kutego karbonu zamkniętego elementami z brzozy karelskiej stabilizowanym i i barwionymi , z takiej brzozy wykonany też insert  uchwytu . Dla zachowania spójności kompozycji w strukturę karbonu wplecione płatki 24 karatowego złota . Omotki  czerń z tipetami nawiązującymi do koloru drewna.

Pozdrowionka i do usłyszenia niebawem.

post-50039-0-88839400-1738043176_thumb.jpg

post-50039-0-44993700-1738043187_thumb.jpg

post-50039-0-56476300-1738043201_thumb.jpg

post-50039-0-66317900-1738043223_thumb.jpg

post-50039-0-80276300-1738043237_thumb.jpgpost-50039-0-65398000-1738043283_thumb.jpg

post-50039-0-69910700-1738043309_thumb.jpg

post-50039-0-38049400-1738043365_thumb.jpg

• Like 17

Jest takie powiedzenie, że "hajs is de limit" które mi idealnie pasuje do tego projektu.

Kuty carbon zmienia oblicze widzę.

Zacnie Artur  :clappinghands:  :clappinghands:

Dziękuję Daniel   :) . Kuty karbon jak i wiele innych materiałów ma liczne oblicza, trzeba tylko ruszyć głową i pokombinować.  Zasadniczy problem to chcieć.

• Like 1

A ja może trochę odejdę od tych ochów i achów, bo patrząc na ten projekt, wyobrażam sobie, że takimi patykami łowią ruscy dygnitarze.

Oczywiście to nie zarzut dla autora, bo jest jak zwykle tip top. Wolę gdy rzeczy namacalne nie krzyczą wokół, jaki to bogaty jest mój właściciel, elegancja kryje się w prostocie, ale to oczywiście tylko i wyłącznie mój punkt widzenia.

• Like 3

Złoto bywa synonimem estetycznego piękna,  bywa też łącznikiem spinającym kolory, lale zdecydowanie częściej traktowane jest jako prosty symbol statusu :) Co kolejny piękny kij nam uzmysławia.. 

• Like 1

A ja może trochę odejdę od tych ochów i achów, bo patrząc na ten projekt, wyobrażam sobie, że takimi patykami łowią ruscy dygnitarze.

Oczywiście to nie zarzut dla autora, bo jest jak zwykle tip top. Wolę gdy rzeczy namacalne nie krzyczą wokół, jaki to bogaty jest mój właściciel, elegancja kryje się w prostocie, ale to oczywiście tylko i wyłącznie mój punkt widzenia.

Szanuję ludzi którzy potrafią się przyznać że mają wyobraźnię. W dzisiejszym cyfrowym zpauperyzowanym  świecie to nieczęsta cechą.

Myślę że byśmy się dogadali. Wpadaj na piwo  po drodze nad morze.

Rolą wedkoroba , strugacza, czy jak go tam nazwać jest spełnienie oczekiwań zleceniodawcy. Obojętnie czy dzieło wpisuje się w jego kanon estetyczny czy nie.

Powtarzam to jak mantrę.

• Like 5

Złoto bywa synonimem estetycznego piękna,  bywa też łącznikiem spinającym kolory, lale zdecydowanie częściej traktowane jest jako prosty symbol statusu :) Co kolejny piękny kij nam uzmysławia.. 

Trudno się z tym nie zgodzić. Jest coś magicznego w tym kruszcu. 

Docenić trzeba kunszt i fachowosc wykonania bo poziom jest of de Best.Z drugiej strony wedke można dać do gabloty i patrzec na to dzieło bo wygląda obłędnie.Ale gdy ma się pieniądze, dużo bardzo fajnie.Mozna kupić bmw w podstawowej opcji ale można też kupić bmw na wypasie i to już jest różnica. Sam blank jest świetny wykonany w ten sposób przykuwa oko.Fajnie że pomimo że to był mega ciężki i trudny projekt,nic Arku cię nieogranicza jako prawdziwego rzemieslnika z prawdziwego zdarzenia.Chyle czoła.

• Like 1

Docenić trzeba kunszt i fachowosc wykonania bo poziom jest of de Best.Z drugiej strony wedke można dać do gabloty i patrzec na to dzieło bo wygląda obłędnie.Ale gdy ma się pieniądze, dużo bardzo fajnie.Mozna kupić bmw w podstawowej opcji ale można też kupić bmw na wypasie i to już jest różnica. Sam blank jest świetny wykonany w ten sposób przykuwa oko.Fajnie że pomimo że to był mega ciężki i trudny projekt,nic Arku cię nieogranicza jako prawdziwego rzemieslnika z prawdziwego zdarzenia.Chyle czoła.

To co przychodzi łatwo nie sprawia radości na długo.

Pokonywanie własnych słabości uskrzydla  :) .

• Like 2

Zgodzę się w 100%tach z tobą.Pytanie jak wysoko można zawiesić poprzeczkę by nieosiagnac przerostu formy nad treścią by został nadal zachowany dobry gust i smak.

Niewiele takich kijków oglądaliśmy wysmakowanych od innych rekodzielników bynajmniej nieprzypominam na naszym forum.

Czasem, trochę przypadkiem elementy poukładają się w logiczną całość. 

Poczucie smaku, gust to odczucia bardzo subiektywne. Banan przyklejony taśmą do ram  może by dziełem sztuki.

Czy subiektywnie? Jeśli ze standardowych w sumie elementów, można złożyć coś więcej niż kolejny standardowe narzędzie - sprawny, ale seryjny i nudny dla oka młotek - to można obiektywnie rzecz ujmując, śmiało powiedzieć - fantastyczne!!

• 2 tygodnie później...
Patyk pod żelastwo wszelkiej maści. Blank FishingArt SLF7012 1N niestandardowy( na indywidualne zamówienie ). Lakierowany na kolor czarny . Super ergonomiczny uchwyt Fuji NHSS . Moduły rękojeści brzoza karelska stabilizowana i lakierowana. Pierścienie dekoracyjne aluminium lotnicze 6061. Przelotki Fuji Sic slim. Omotki czarne z tipetami w kolorze pierścieni .

Sporo roboty z detalami ale i ogromna satysfakcja ????????. Niebawem leci  ✈️ do nowego domu .

post-50039-0-42649600-1739091694_thumb.jpg

post-50039-0-02853200-1739091723_thumb.jpg

post-50039-0-33427800-1739091749_thumb.jpg

post-50039-0-63688200-1739091806_thumb.jpg

post-50039-0-06401100-1739091833_thumb.jpg

post-50039-0-03734900-1739091909_thumb.jpg

post-50039-0-52892300-1739091936_thumb.jpg

post-50039-0-82702300-1739091960_thumb.jpg

post-50039-0-60563500-1739091982_thumb.jpg

• Like 17

Odkad pojawil sie ten uchwyt, zatanawialem sie nad foregrippem do niego... 

Koncepcja kszaltu jaka wykonales nie jest odkrywacza, bo dla pewnego ukladu dloni (w trzymaniu wedki) jest ona po prostu wygodna i wiele takch realizacji widzialem juz na forum.

Rozumiejac pasujaca ergonomie nie komentowalem ksztaltu, ktory mnie optycznie, delikatnie mowiac,-nie uzekal ;) ...... ALE...... material i uklad koloru jaki wykonales jest tak fantastyczny, ze ta forma fore po raz pierwszy podoba mi sie bardzo.

Piekny dolnik Artur,- Brawo!!!

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3