Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem dwie wykończone już 16, czerwona czeczota, i kolejny jesion w zieleni

attachicon.gifIMG_2971.JPG

i czarna palma jeszcze przed stabilizacją

attachicon.gifIMG_2970.JPG

Palma mi zakwitła, palma :rolleyes:  i dzisiaj już pospałem :o

Artur jaką grubość ma ten klocek tak w ogóle?

Czeczota też daje radę :)  

Palma zgra się z tygrysem i ciemnym wędzonym. Myślę że z klasycznym białym korkiem też będzie dobrze wyglądać. Ot taki uniwersał..

Niestety mimo twardości jest to gatunek bardzo wredny w obróbce, wymagający i nieprzewidywalny.

Stabilizacja  poprawia skrawalność i nadaje fakturze drewna głębię.

Janusz - wymiary 38x38 wiec spokojnie starczy na nogę do  taboretu ;).

• Like 2

Arturze, udało Ci się może kiedyś uzyskać wyraźne pręgowanie tego naszego jesionu ? Bo mnie zawsze po stabilizowaniu te paski trochę zanikają :)

Palma bardzo ładna! Moim zdaniem jedynie jasny korek do niej pasuje. Rysunek tego drewna jest na tyle interesujący i wyraźny, że na dodatkowe ozdoby bardzo mało miejsca zostaje. Łatwo w pstrokaciznę popaść. :) 

Arturze, udało Ci się może kiedyś uzyskać wyraźne pręgowanie tego naszego jesionu ? Bo mnie zawsze po stabilizowaniu te paski trochę zanikają :)

Palma bardzo ładna! Moim zdaniem jedynie jasny korek do niej pasuje. Rysunek tego drewna jest na tyle interesujący i wyraźny, że na dodatkowe ozdoby bardzo mało miejsca zostaje. Łatwo w pstrokaciznę popaść. :)

Akryl pewne akcenty rysunku  uwypukla, a pewne nie, i diabli wiedzą od czego to zależy. Przy jesionie i klonie pręgowanym / płomienistym czy jak to tam nazwać najlepszą metoda jest dodanie barwnika, tracimy jednak naturalny kolor drewna. Zdarza  się że pręgi po stabilizacji  wychodzą brudno szare i też wtedy d...a. :huh:

Mogę się domyślać ze jakieś znaczenie ma stopień wysuszenia drewna, czas sezonowania itp. ale to tylko teoria.

Co do palmy, to mamy odmienne zdania, do ciemnego też pasuje :) , choć to oczywiście kwestia gustu.

możliwe ze mój jest bardziej spod siekiery :D . ;)

Edytowane przez ark70

Artur, przepraszam, ze dopiero teraz piszę.

Klonowe paski wychodzą mi całkiem przyzwoicie, a te jesionowe nie za bardzo. Mam wrażenie, że dużo zależy od stopnia spolimeryzowania chemii, Zanikanie pasków na jesionie może tez wynikać z jego specyficznej budowy. Trochę szkoda, bo pofalowane drewno twardzielowe jesionu ma piękną barwę i rysunek. Trza próbować, może jest na to jakiś sposób :) . Nawiasem mówiąc, na wielu naszych rodzimych drewnach można znaleźć te paski.

Edytowane przez dipper
  • Like 2

Artur, przepraszam, ze dopiero teraz piszę.

Klonowe paski wychodzą mi całkiem przyzwoicie, a te jesionowe nie za bardzo. Mam wrażenie, że dużo zależy od stopnia spolimeryzowania chemii, Zanikanie pasków na jesionie może tez wynikać z jego specyficznej budowy. Trochę szkoda, bo pofalowane drewno twardzielowe jesionu ma piękną barwę i rysunek. Trza próbować, może jest na to jakiś sposób :) . Nawiasem mówiąc, na wielu naszych rodzimych drewnach można znaleźć te paski.

Irek, pokazalbys troche swoich prac ;)

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Okoniowy klasyk  , projekt bardziej radosny niż nobliwy. Idą słoty i ponurości niech więc oko cieszy :)

Tygrys, stabilizowana i barwiona czeczota, czarne odcięcia z tworzywa, minimy i jedwabna omotka dopełniająca całości.

Niestety nie wykręciłem się od fabrycznej naklejki..

post-50039-0-93799000-1447355671_thumb.jpg

post-50039-0-13161200-1447355692_thumb.jpg

post-50039-0-66680200-1447355814_thumb.jpg

post-50039-0-13425500-1447355978_thumb.jpg

• Like 7