Skocz do zawartości

Hand made ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Heban "surowy" czy impregnowany (stabilizowany)?

Doskonałości nie można poprawić. Drewno to jest w stanie praktycznie nienaruszonym przetrwać setki a nawet tysiące lat.

Heban jest na tyle gęsty i spoisty że nie da się go stabilizować. Dodatkowo to drewno bardzo oleiste, co uniemożliwia penetrację środka stabilizującego.

Na marginesie tylko nieliczne gatunki drewna egzotycznego dają się realnie stabilizować. W razie wątpliwości warto zapytać o nazwę gatunku i sprawdzić jego gęstość. Można przyjąć jako wartość krytyczną gęstość rzędu  750 - 800 kg/m3 , skuteczne próżniowanie powyżej tej wartości to zwyczajna  bujda na resorach.

• Like 4

Artur, jak zwykle piekny patyk. Kaligrafia na najwyzszym poziomie, musze sie na nauke zglosic  :D

Wiele lepszych opisów w  dziale widziałem, raczej bazgram niż piszę.

Ale nie mniej zapraszam.... mam butelczynę płynu do dezynfekcji bardzo zacnego. :D

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

Witanko po dłuuuugim czasie.

Projekt kompleksowy, tym razem dane mi było poszaleć/ a w zasadzie nam :) Tuba i pokrowiec autorstwa Arka - @Alek_Art , i to Art jest jak najbardziej uzasadnione :)

Fotki tuby w przepięknej scenerii :

http://jerkbait.pl/topic/61119-alek-art-moje-wyroby/page-11

Patyk FA (SKXS 705/2N) dość trudny technicznie , sporo elementów które trzeba było spasować, komponenty topowe, motyw przewodni złoto i złoty kolor.

Zapewne nie wszystkim przypadnie do gustu barokowy styl, ale myślę że spełniając marzenie Wojtka  nie otarłem się o kicz i tandetę ;) Pozostawiam Waszej ocenie.

I kilka fotek :)

post-50039-0-82322800-1606157329_thumb.jpg

post-50039-0-88568000-1606157362_thumb.jpg

post-50039-0-40251100-1606157385_thumb.jpg

post-50039-0-23110200-1606157409_thumb.jpg

post-50039-0-94272300-1606157435_thumb.jpg

post-50039-0-04983600-1606157475_thumb.jpg

post-50039-0-84540900-1606157500_thumb.jpg

post-50039-0-01685300-1606157530_thumb.jpg

post-50039-0-29003400-1606157547_thumb.jpg

• Like 24

No faktycznie duzo tego zlota, ale jednak w calosci (w rece) powinno sie to trzymac w granicach jeszcze poza kiczem i cepelia. Caloscowo wraz z futeraalm,- kwintesencja hand-made  :)

Mam takie wrazenie, ze jesli pomyslodawca pozostanie w tym klimacie a znajdzie inny balans pomiedzy detalami jak ten, ze to co nie grafitowe, korkowe czy drewniane musi byc zlote to bedziemy podziwiac wszyscy jego pomysly bez barokowych skojarzen.

Ps

Artur,- co to za przelotki?

• Like 2

No faktycznie duzo tego zlota, ale jednak w calosci (w rece) powinno sie to trzymac w granicach jeszcze poza kiczem i cepelia. Caloscowo wraz z futeraalm,- kwintesencja hand-made  :)

Mam takie wrazenie, ze jesli pomyslodawca pozostanie w tym klimacie a znajdzie inny balans pomiedzy detalami jak ten, ze to co nie grafitowe, korkowe czy drewniane musi byc zlote to bedziemy podziwiac wszyscy jego pomysly bez barokowych skojarzen.

Ps

Artur,- co to za przelotki?

Obawiałem się efektu przeładowania, jednak rzeczony patyk ma przede wszystkim podobać się właścicielowi. Moja opinia, czy poczucie smaku ma drugorzędne znaczenie.  Przy odbiorze widziałem mnóstwo autentycznej radości,zawsze to na mnie działa :)  Nawet gdyby miała być to odrobinę cepeliada, to dla tej radości  - a niech tam :)

Arek, przelotki Fuji SIC Slim od 16 do 4, niestety Torzite nie występują w kolorze złotym ;). Analizowałem pozłacanie Torzitów jednak okazało się to dość karkołomnym pomysłem.

• Like 1