Skocz do zawartości

Internet - najatrakcyjniejsza oferta

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, nie chcę zostać po raz setny nabity w butelkę,

dla tego zwracam się do was z prośbą o pomoc,

jaki waszym zdaniem usługodawca internetowy ma najlepszy stosunek NIE ceny do prędkości,

a ceny do jakości i prędkości (bardzo sporadyczne usterki techniczne, mocny i stały upload).

Interesuje mnie internet o prędkości 4 - 8mb/s.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie :D

wcześniej ,,dzieliłem się z sąsiadem, teraz mam 1mb z lokalnej firemki o nazwie ,,Derkom która rozbraja mnie usterkowością.

Internet potrzebny mi będzie do wysyłania dużej wielkości plików i do grania,

gdzie przykładowo na BF2 (battlefield bad company 2) 1mb śmiga zadowalająco,

ale upload ostatnio skacze jak durny i waha się od 150 do 300kb powoduje że zamiast płynnie chodzącej gry

mam ,,slideshow z pingiem = 270, (miesiąc temu miałem ping wysokości 150-170 i czerpałem 100% satysfakcji z gry,

winy dopatruje się właśnie w skokach prędkości ,,upload)

Po pierwsze, jeżeli zależy ci na dobrej jakości łączu to tylko na drucie. Radio zawsze będzie zawodne, niezależnie od technologii - a to deszcz, a to śnieg albo liście na drzewie wyrosły :D. Jeżeli chodzi o dostawcę, to jest to raczej marginalne. Zazwyczaj najlepiej i najtaniej wychodzi oferta dużych sieci kablówek, ale jeżeli nie masz ich pod ręką, to pozostaje TP SA.

Niestety takie rozwiązanie będzie pewnie sporo droższe niż to, co płacisz teraz, ale jakość musi kosztować.

Pozdrawiam

Paweł

Problem z radiówką miałem przy ,,spółce z sąsiadem, następnie chcąc uniknąć problemów z radiówki uciekłem na kabel

z tym że na kablu też mi ostatnio życie utrudnia, ale oczywiście nie jest to wina pogody ale dostawcy.

rozglądałem się co nieco po upc, netiach itp.. i tam teżnie kolorowo,

jeden ma 4mb/1mb upload niemal w cenie drugiego 8mb/512kb i tak dalej... kolejny nie deklaruje prędkości upload w ogóle, masakra!

Jak odpowiednio zapłacisz, to możesz mieć i upload = download :D. Tylko cena zabija - 4/4 z SLA kosztuje około 800 PLN.

Na pewno masz kogoś znajomego w okolicy z neo lub innym DSL'em, może kablówką. Przejdź się z piwkiem, popinguj, posprawdzaj. Najlepiej w godzinach szczytu (po 17:00). Specjalnie napisałem że kabelki to dobrze z dużych sieci (UPC, ASTER, TP - kolejność przypadkowa), bo mają warunki, środki i chęć żeby świadczyć usługę na przyzwoitym poziomie. A firmy trzepakowe, to często nieporozumienie, działające na sprzęcie SOHO. U mnie jest taka jedna. Po rozmowie z sąsiadami kupiłem router HSDPA i czekam na DSL.

Wyjaśnij mi, jak możesz mieć internet po kablu z tej firmy, skoro wg. udzielanych przez nich informacji, mają oni tylko sieć bezprzewodową? Liczy się cała droga od ciebie do operatora, a nie to, jak jesteś podpięty lokalnie.

Szczerze mówiąc to nie wiem jak to działa do końca, przyszli, przewiercili mi ścianę, puścili kabel, podłączyli i poszli, wywnioskowałem to na tej podstawie ... że kabel = kabel :unsure:

nie mam zielonego pojęcia dokąd ten kabel biegnie, ale jak dzwonie do Pani od obsługi klienta mówi że mam na kablu więc skoki pingu mogą ewentualnie być z mojej winy, bo ona widzi na monitorze że wszystkie połączenia są sprawne i to wszystko, reszta jak do ściany :D

Szczerze mówiąc nie bardzo widzę możliwość opóźnienia pakietu przez użytkownika. Twoja sieć jest najprawdopodobniej kablowa lokalnie, tzn. w obrębie budynku kable, poza budynkiem - rura radiowa. Jeżeli trafi się kilkunastu użytkowników lubiących osiołka lub inne P2P to mogą bardzo łatwo wysycić łącze w kierunku UL. Mogą też spowodować duże zmulenie routera/AP, gdyż każdy taki program generuje po kilka -kilkanaście sesji TCP, a informacje o tych sesjach są przechowywane w pamięci routera. Opcji jest dużo. Szanse masz marne, bo dostawca nie gwarantuje Ci parametrów innych jak przepływność maksymalna.

Ustalenie generowanego przez Ciebie opóźnienia jest banalnie proste - Start->Uruchom->cmd

wpisujesz np:

tracert google.pl

Polecenie śledzi drogę pakietu do hosta docelowego przez kolejne węzły sieci.

W pierwszym wierszu otrzymasz opóźnienie między tobą a bramą domyślną. Pewnie będzie < 1 ms. Jeżeli tak, to twój usługodawca kłamie. Z polecenia wyjdzie ci też, na którym węźle pakiet jest obrabiany najdłużej (nie dotyczy routerów sieci szkieletowej - z nich najprawdopodobniej nie otrzymasz odpowiedzi).

Na twoim miejscu zrobił bym tak:

1. Ustal jakich masz operatorów w okolicy - sieci telewizji kablowej, operatorzy telekomunikacyjni

2. Ustal listę znajomych którzy mają poszczególne opcje dotępu.

3. Wybierz się odświeżyć znajomości

Albo porzuć granie i więcej chodź na ryby. Lagi to straszna rzecz :D.

Z tego co przesłałeś to wynika, że to nie ty jesteś winny, ale operator najprawdopodobniej też nie. Pierwszy hop to czas poniżej 1 ms. Sprawdź to samo, ale dla adresu serwera gry. Zapuść jeszcze komendę:

ping -l 1024 adres serwera -t

niech tak przeleci 5-10 min, przerwij ctr+C - wyświetli ci się statystyka. Może gubić pakiety.

Przycina ci zawsze, czy np. tylko po południu?

przycina mi zawsze, gdy tylko coś się zacznie dziać, ale wzrost pingu jest stały, na grze która ma dużo niższe wymagana też mi urósł ping, na wszystkich serwerach na których gram na bieżąco mam +40pingu, na battlefieldzie +100.

ps. gdy wpisuje komendę wyskakuje mi ,,''1024 nie jest wykrywalne jako polecenie wewnętrzne...

Psulek, to się dzieje na wszystkich serwerach na których gram, na 2 różnych grach, na grze z małymi wymaganiami przybyło na lagometrze 20 pingu, a na tej z większymi (battlefieldzie) przybyło 80, wina serwera nie wchodzi w rachubę, grałem na tym sprzęcie w te gry i na tych serwerach parę ładnych miesięcy, bez żadnych problemów wszystko wyrabiało, nic nie modyfikowałem, nie dodawałem... :D

pinguc.png

Z tego co przesłałeś, to wygląda na to, że jedyne co może się dziać, to to, że wysycasz uplink. Same parametry czasowe twojego dostawcy są całkiem niezłe - ping na poziomie maks. 80ms to b. dobry wynik. Ale uplink masz tylko 256kb/s. W opcji 3Mb masz 512kb w górę łącza. Jeżeli kończy ci się umowa, to możesz spróbować na miesiąc 3Mb i później ew. kopnąć ich w tyłek. Albo spróbuj sie dogadać, że niech ci dadzą taką prędkość na tydzień za dodatkową opłatą, i jak będzie OK , to przedłużysz. Zagróź, że jakby co, to z bólem serca przejdziesz do konkurencji :D.

Używasz skype?

• 3 tygodnie później...