judo 1988 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Mam pytanko związane z formami aluminiowymi.Czy metalowe formy są lepsze niż kauczukowe?Zastanawiam się nad wykonaniem pierwszej aluminiowej formy ale przedtem chcę zapytać tutaj.Niektórzy forumowicze działają na takich formach i był bym bardzo wdzięczny gdyby zabrali głos w temacie i napisali coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jeśli masz zamiar wykonać z tej formy bardzo wiele woblerów to aluminium , opłaci ci się takową wykonać koszt nawet 1000zł zależy co sobie wymyślisz , przed użyciem musisz używać rozdzielacza z którego jakoś będziesz musiał oczyścić korpusy przed nałożeniem podkładu . Formy silikonowe są dużo tańsze i można wykonać je samodzielnie , wykonanie bardzo prostej foremki to około 20 zł materiał nie liczę twego cennego czasu , ja z jednej wykonuje co najmniej 100 korpusów a najstarsza ma ponad rok i daje rade dalej , nie wymaga smarowania pastą do butów czy innym mazidłem tylko starsze foremki warto oprószyć np.talkiem unikniesz rozerwania podczas wyjmowania odlewu .Podsumowując nie otwierasz firmy chcącej zalać rynek Europy łownymi polskimi wobkami z malowaniem handmade to inwestuj w żywice lub silikon . ps. to tylko moje zdanie co na to koledzy zgodzicie się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Ech, nie ma to jak burzliwa dyskusja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Dyskusji nie ma bo sprawa jest prosta- aluminium.Jeśli byś podał więcej szczegółów takich jak- z czego będą odlewy, ile potrzebujesz odlewów, jaka wielkość formy(woblera) to może i była by dyskusja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi