Skocz do zawartości

Nasze wytopy, czyli chwalimy się gumkami.

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Darku,  takie słowa motywują do działania. Jeśli chodzi o opracowywanie wzorów to zaczynam już ogarniać temat, muszę jeszcze popracować nad laniem na kilka kolorów.  Najważniejsze, że nie brakuje chęci, zapału i pomysłów,  gorzej trochę z czasem.

Dzięki Piotr,  też jestem zadowolony z efektu. Zdjęcie wyszłoby lepiej jak bym lał jaśniejszy plastisol, ale taki miałem pod ręką na próbny odlew.

przetop jeszcze raz dodaj troszkę brokatu i zobaczysz jak na taki kolorek reagują szczupaki :D

• Like 1

przetop jeszcze raz dodaj troszkę brokatu i zobaczysz jak na taki kolorek reagują szczupaki :D

Wiem Piotrze. To  jest odlew próbny na pierwszej formie. Teraz muszę zrobić co najmniej z 5 form, bo lać na jedną to strata czasu.

• Like 1

Dzisiaj robiłem drugi odlew próbny na jaśniejszym tworzywie. Niestety odwzorowanie szczegółów typu łuska i skrzela wyszły gorsze niż na ciemnej, ale nie wiem z jakiego powodu. 

Forma ta sama, użyta  dosłownie dwa razy, raz na ciemnym i raz na zielonym tworzywie.

Forma wygrzana przed zalewaniem,  nie mierzyłem temperatury formy.

Lejąc zielony plastisol kontrolowałem aby jego temperatura była w przedziale 165-170 stopni.

Lejąc ciemny plastisol nie kontrolowałem temperatury i możliwe, że była ona nieco wyższa.

Ciemny plastisol bez pyłów.

Zielony z pyłem perłowym

Czy macie koledzy jakieś sugestie co może być przyczyną tych różnic?

post-63855-0-07073600-1492073807_thumb.jpg

post-63855-0-70450700-1492073815_thumb.jpg

Pierwsza własnoręcznie odlana ukleja, ta która kiepsko wyszła, wczoraj niekiepsko połowiła  :D

Wypad na dwie godzinki i trzy  ładne okonie, wszystko powyżej 30 cm.

No to Kamil gratulacje ,niema to jak ładny garbusek.........a złapany na własnoręcznie zrobioną przynętę to już pełnia sukcesu.

• Like 1

Witam.Mam pytanie w jakim celu jest wypalana forma,przed zalewaniem?

W wygrzanej formie tworzywo lepiej się rozprowadza, nie stygnie tak szybko, prze co mamy więcej czasu na lanie kolejnego koloru,  nie zapowietrza się w newralgicznych miejscach np. kopytko.   Takie są moje spostrzeżenia.