benito Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Hejas Jakich przynet uzyc by moc lowic szczupaki stojace pod grazelami? Czy instnieje jakas przyneta ktora umozliwiala by takie lowienie? Czy wobler z kotwicami na grzbiecie zalatwia taka sprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 tak, sa takie przynety, to soft jerkbaity zamocowane na hakach typu offset, kotwice beda sie czepiac zielska bez wzgledu na to, czy je zamontujesz na grzbiecie, z boku lub jeszcze gdzie indziej jak na fachowca od produkcji woblerow i doradcy wszyskich majsterkowiczow, to zadajesz ostatnio strasznie duzo pytan, ktore ja bym zakwalifikowal do wydzialu 'wedkarskiej wiedzy podstawowej' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 benito Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 to zakwalifikuj... a te pytania moze i sa podstawowe lecz bardzo istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 @pitt nie przyszlo Ci do głowy, że benito może nas najzwyczajniej w świecie sprawdzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 @Benito, w takiej sytuacji, kiedy szczupłe siedzą przy grążelach, zastosowałbym któryś z trzech sposobów. Po pierwsze połowiłbym gumą uzbrojoną hakiem antyzaczepowym, po drugie spróbowałbym różnej maści gliderów, które bardzo sprawnie odbijają się od twardych roślin, a po trzecie spróbowałbym połowić na jakiegoś powierzchniowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Z moich doswiadczen wynika, ze chcac w Polsce lowic w samych grazelach, trzeba szukac oczek lub lepiej alejek.Taki pas jest z reguly poprzecinany raz kolo razu lodygami, ktore trudno przeskoczyc inna przyneta jak...zwykly twister na glowce do 5g.Istnieja takie twistery z miekkim antyzaczepem..jednak podczas moich prob nawet takie delikatne ustrojstwa gwarantowaly nie zapiecia ryby...Bran z samej powierzchni mialem znacznie mniej, najlepsze efekty osiagalem opuszczajac z czuciem przynete i przeciagajac po lodygach.Do tego niezbedny jest solidny sprzet; sztywne wedzisko i 15LB plecionka, po to, zeby w razie zaczepu wyrwac i prowadzic dalej, bez kupy zielska na haku...Bran bylo sporo ale skutecznosc na takim zestawie nie przekraczala 30%. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KOMANCZ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Proponuję zainstalowanie wędeczki żywcowej... na długim kiju, wkładam rybkę w wolne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Komancz, wlasnie tak lowili kolo mnie 4m teleskop, zyla 0,5mm, zeby po braniu kazdej wielkosci szczupak byl zatrzymany i splawik wielkosci boi, zeby zywiec nie pakowal sie co chwila w liscie...Bardzo sportowa metoda... <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Proponuję zainstalowanie wędeczki żywcowej... na długim kiju, wkładam rybkę w wolne miejsce. Robert,przypominam, że jest to forum spinningowe i raczej nie rozmawiamy tutaj o łowieniu na żywca, czy martwą rybkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 jest wątek o łowieniu w zielsku na tym forumsam zamierzam w takich miejscach wypróbować buzzbaity i żaby snagproofa zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel Wirek Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 W Wiadomościach Wędkarskich P. Tomek Krzyszczyk opisał łowienie w dżungli. W tym artykule opisał jakich przynęt najlepiej używać w takim łowisku. Jak poszukam tej gazety to podam numer i rok. Pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kamil Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Witam chcialem sie odniesc do wypowiedzi Komancza i co do metody zywcowej-Jak dla mnie zywiec podany ze splawikiem czy z gruntu to poprostu nie zamilowanie do wedkarstwa ale przedewszystkim zamiar zlapania ryby za wszelka cene i udowadnianie rybje ze wedkarz jest madrzejszy.Jesli omnie chodzi to wiekszosc letnich lowisk na ktorych lowie to same zielsko i w takim miejscu ja stosuje gume 13cm z glowka 3gr zeby tylko troszke sie zanuzyla ogolnie zestaw troszke przypomina zestaw na bassy ale w moich wodach to sie sprawdza moj rekord 78cm tak skusilem .Ale jak w innych wodach sie to sprawdza to niemam pojecia(warto probowac wszystkiego )Udanych lowow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Do tego celu fantastycznie nadają się wszelkiego rodzaju przynęty typu walk-the-dog. Spróbuj, zwłaszcza te powyżej 10 cm, te cięższe - na prawdo warto. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerzy Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Do tego celu fantastycznie nadają się wszelkiego rodzaju przynęty typu walk-the-dog. Spróbuj, zwłaszcza te powyżej 10 cm, te cięższe - na prawdo warto. PozdrawiamRemek No najlepiej tego dzikiego zwierza Mass maraudera juniora!! Ja łowię w miejscach opisanych przez Gumo, czyli wszelkiej maści przerwy w grążelowym polu, takie jak scieżki czy oczka. Stosuję dwie przynety. Pierwsza z nich to kopyto relax, albo Manss z długim hakiem na lekkiej główce. Kopyto przed użyciem moczę w gorącej wodzie żeby dodatkowo zmiekło, ponieważ hak ledwo wystaje z grzbietu i przy brani zwiększa sie przez to szansa zapiecia ryby. To taki pseudo Javallon Drugi wabik ktory się sprawdza to jakiś vertical lures, ktory pracuje z kotwiczkami skierowanymi w dół. Taki wabik nadaję sie do łowienia na skraju grażelowego pola.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KOMANCZ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Czy żywiec do dobra metoda to sprawa gustu... ja wolę i popieram LECHA albo Tyskie ... Przypominam sobie arytkuł w gazecie Wędkarstwo moje hobby jak znany nam mistrz z Holandii zanęca szczupaki i poławia na martwą rybkę. Ja zasyganlizowałem metodę nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Na wyspach przytłączająca większość łowi na martwe ryby - w większości tylko na martwe ryby i wszyscy z plugs'ami stanowią mniej ni z 20% (ostatnio w P&P cytowano). Zupełnie tego nie mogę zrozuieć - dla mnie to całkowicie nie sportowa metoda. No ale jak mają taka tradycję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bujo Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 @sanderus: dla wiekszosci wedkarzy w UK szczupak stanowi wypelnienie martwego sezonu w polowach karpi. Dlatego lubia dlugie zasiadki ktore dla mnie niczym sie nie roznia od karpiowych. Ja nie widze w tym sensu natomiast wyniki miewaja dobre:( Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 http://www.youtube.com/watch?v=8ic9KMVPz84łowienie w zarosniętym miejscu. Ten wędkarz łowi na to http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_51868_100006003_100000000_100006000_100-6-3 wypróbuję to w naszych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Cześć,Spróbuję przez weekend zrobić pewną modyfikację slidera tak by był antyzaczepowy Myślę, że takiego patentu jeszcze nie widzieliście ale między trzcinami będzie się sprawdzał w 100%. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Niech zgadne...demontaz kotwiczek? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Niech zgadne...demontaz kotwiczek? GumoJeszcze kółka łącznikowe mogą haczyć... i oczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Jezeli chodzi o trzciny to byl niezly patent. Chodzilo o to, zeby stojac w lodce wstrzeliwac sie w pas pierwszych trzcin a najlepiej wpuszzcac przynete pomiedzy trzciny (tzw. rzadka trzcina, gdzie glebokosc moze nawet przekraczac 2m)Rzuty konwencjonalnymi przynetami( jak bylo bez wiatru a pas trzcin bez utrudnien np w rodzaju nieregularnych stosow starej trzciny) byly mozliwe ale dosc trudne.Najlepsza bylaby przyneta, ktora dzialalaby na innej zas., np. zeby odplywala od wedkarza.I taka przyneta jest, nieco zapomniana. Flying Lure, a w zasadzie chodzi o samo obciazenie od tej przynety, bo gumke mozna sobie dostosowac.Dlugo w ten sposob nie lowilem bo bylem za malo cierpliwy ale mysle, ze to moze byc duzy atut, umiejetnosc takiego lowienia.Zasada dzialania polega na lekkim poderwaniu, podczas ktorego przyneta odplywa niewielki kawalek i nast. powtorzeniach....mozna wjechac w same trzciny i wyluskiwac cwane szzcupaki. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Mam kilka haków od Latającej Przynęty, dostałem od kolezanki na farta . Trzeba coś wykombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Niech zgadne...demontaz kotwiczek? Gumo Gumo jesteś bardzo blisko ale myślę, że będziesz zaskoczony pomysłowością - od razu mówię to nie jest mój patent, ale poznałem go podczas jeden z wypraw gdzie właśnie tak niekiedy się łowi. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Ja słyszałem o jeszcze jednym numerze. Była gęsta trzcina ale niewysoka - właściwie to wystawały same badyle. Trudno jednak było się dobrać do tych szczupaków które stały między badylami bo co rzut to zaczep. Więc ktoś sobie założył wąską blaszkę wahadłówkę i zdemontował kotwice. Rzucał w trzciny a szczupaki waliły w tą wahadłówkę. Tak robił przez pół godziny - niezła zabawa co? Po czym zakładał gumę i wykonywał rzuty przy samej trzcinie na stok. Okazywało się, że szczupaki wychodziły za blachą z tej trzciny na otwartą przestrzeń Fakt autentyczny. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 na trzciny najlepsze sa spinnerbaity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
benito
Hejas
Jakich przynet uzyc by moc lowic szczupaki stojace pod grazelami? Czy instnieje jakas przyneta ktora umozliwiala by takie lowienie? Czy wobler z kotwicami na grzbiecie zalatwia taka sprawe?
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi