Skocz do zawartości

Shimano Sahara 2017

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Trudny wybór między tym Sahara a Nasci a róznica w cenie tych 60zł warta zainwestowania w droższy model. Z drugiej strony za 360zł to można dwie Daiwa Ninja kupić :P Tyle że Nasci chyba najładniejsze ze wszystkich w tym przedziale cenowym ;)

Jeżeli to T knob to na pewno tak. Tam są 2 tulejki wiem bo sam dokładałem,podobnie jak do rolki.

jak by jeszcze pod zębatką posuwu dało by radę to maszynka na lata by była, a tak za parę sezonów się wytrze i śmietnik:D

Edytowane przez woblery L.E.

Gość EdekZfabrykiKredek

Kolego @woblery a to dlaczego tulejki mają się wytrzeć i do śmietnika, akurat te tulejki jak są mokre od smaru nie wycierają się nawet po 10 latach. Łożyska dostają w dupę chroboczą, szumią a tulejkì nie.

• Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

Chodziło mu pewnie o zębatke posuwu która obraca się bezpośrednio na korpusie bez zadnych tulejek/łożysk.. tam mogą się pojawić luzy.. 

Jak będzie miało smalcu to tak prędko się nie wytrze, bardzo dużo ludzi musi się przestawić z podbijania kołowrotkiem na podbijanie wędką, kołowrotek to jest magazyn linki lub żyłki a jak szarpią rączka i ogólnie to kołowrotek może być super-hyper-mega i tak go zakatują.

Edytowane przez FlyFisherman
  • Like 2

Wyciera się na korpusie mimo smalcu. To normalne. Jak by było łożysko tak jak w przypadku daiwa,Quantum to by było na lata. Przerobiłem w praktyce. Koło posuwu ląduje później niżej ocierając powierzchnią o korpus. Nie chcę się kłucić po prostu mam to sprawdzone. A żadne masło temu nie zapobiegnie. A co do podbijania to kwestia bardziej przeciążenia mechanizmów... Np.5g masa calej przynety przy mlynku 2000-2500. Nie przesadzajmy... To tylko kwestia doboru zestawu. Ja ogólnie podbijam wędziskiem.Pozatyme wg mnie nie ma czegos takiego jak podbicie kołowrotkiem tylko ewentualnie podniesienie z dna... Podbijac mozna tylko i wyłacznie wedką gdzie ten ruch przynety jest zdecydowanie szybszy jeśli mowa o podbiciu.Nawet szybkie zakrecenie korbką kołowrotka przy odpowiednim dobraniu masy przynęty nie zrobi mu krzywdy.Masa+tarcie =zajechanie. Praca i zmęczenie materiału i nic nie jest wieczne.

• Like 1