Skocz do zawartości

Shimano Sahara 2017

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Sahara dotarła, na początku po wyciągnięciu z pudełka mówię kurde no nie jest lepiej jak ninja, ale tłumaczę sobie nie wiadomo ile to stało w magazynach u kurierów. Przymarzla trochę czy jak. Najpewniej lepiej spasowana niż ninja. Hamulec chodzi bardziej liniowo niż w daiwie. No i chyba mam jdm-a (krzaczki na pudełku i instytucji). Pokręcony trochę na sucho zobaczymy, smar się rozprowadzić i będzie lepiej.

Wg. mnie vari speed II przynajmniej w nasci i pewnie w sahara jest tak dopracowany że nie ustępuje worm shaft-owi pod względem nawijania , jedyny minus jaki jest to konstrukcyjnie koło posuwu szpuli powinno być osadzone na łożysku a nie na trzpieniu który jest odlewem korpusu. 

• Like 1

Tak sobie z tym nawijaniem :)

Szkoda że nie mam zdjęcia nasci z nawinietą pletką ale jest lepiej nawinięte niż na powyższym zdjęciu. Będę miał to wrzucę.Mam shimano z wolną oscylacją jest praktycznie identycznie.

A nie ma tulejki nawet jakiejś na pewno na tym trzpieniu ?

Miałem kiedyś saline i bylo tak samo rozwiązane, i tam koło posuwu było na tulejce z teflonu chyba, może i tutaj jest tylko na schemacie nie pokazali

Niestety nie ma tam żadnej tulejki a koło jest osadzone na korpusie.

• Like 1

Godski - nie widzę w tym najmniejszego problemu :) nawet pod łożysko z kołnierzem jak się odpowiednio dobierze rozmiar 

Pytanie tylko czy trzpień w obudowie jest o średnicy dla której pójdzie dobrać łożysko.

Edytowane przez Rebus

Godski - nie widzę w tym najmniejszego problemu :) nawet pod łożysko z kołnierzem jak się odpowiednio dobierze rozmiar 

No nie do końca tak prosto....sam o tym myślałem mając rozebrany kołowrotek. Koło posuwu ma blisko otworu trzpień który wchodzi w wodzik.Natomiast odlew korpusu ma dość sporą średnicę Można by było rowiercić koło max ok 1,5mm.Zostało by tylko ok 1,5mm na grubość łożyska .Mierzyłem suwmiarką.Takich raczej łożysk nie ma nawet precyzyjnych szukałem:D Bo taki miałem pomysł modyfikacji.

Chodziło mi o to, że z powiększeniu otworu w kole nie byłoby problemem, jeżeli oczywiście da się wpasować łozysko. W tym wypadku frezowanie korpusu nie jest takie proste bo nie ma jak tego zamocować, żeby ustawić osie frezarki. pusta raczej nie jest bo przecież w nią wkręcana jest śrubka koła..

Ale skoro da się delikatnie powiększyć to można pomysleć o wstawieniu tulejki slizgowej, żeby to ona się wycierała a nie korpus.

Ogólnie cuda wianki - potrzeba duża precyzja

Edytowane przez Rebus

Tak czy siak i tak nie wkomponujesz tam łożyska po rozwierceniu koła. Takie łożysko powinno w tedy mieć max 1mm- 1,5mm grubości przy średnicy otworu łożyska ok 4mm. Gdyby trzpień odlany na korpusie miał mniejszą średnicę tak ze 2mm może by się udało coś dobrać z łożysk precyzyjnych.

Japończyki dobrze wiedzieli jak zrobić, żeby nikt tam nie grzebał :P

Wiedzą, że w Polsce specjaliści w miesiąc po wypuszczeniu nowego kołowrotka będą szukać miejsca na dodatkowy kilogram łożysk i sprawdzać jakość materiału poprzez dotyk językiem. Niektórzy to nawet TP '15 nie chcą brać na swój warsztat więc co tam jakaś sahara... 

• Like 1