Skocz do zawartości
  • 0

Prędkość łodzi z silnikiem spalinowym w trollingu... minimalna

mancio

Pytanie

Witam

Panowie (i Panie) założyłem nowy temat, bo mimo poszukiwań w różnych wątkach nie znalazłem oczekiwanych informacji. Wszędzie w tematach o silnikach, prędkościach itd podane są prędkości max różnych łodzi z różnymi silnikami.  A ja mam pytanie odwrotne tzn. Ile najwolniej popłynie łódź typu wigry355 z silnikiem 4km (yamaha f4)? Chodzi oczywiście o prędkość w trollingu. Czy ktoś ma to sprawdzone, zmierzone? Boję się, że jesienią prędkość na takiej spalince będzie za duża... Jak pływam jesienią na elektryku to prędkość wacha się między 1-2km/h według gps echosondy... Koledzy jakie macie doświadczenia w temacie prędkości łodzi w trolu? U mnie późną jesienią im wolniej, tym lepiej. Zaznaczę, że łowię głównie na gumy...

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wg mnie taka łódź jak opisałeś popłynie ze 2-4km/h, kwestia wiatru i obciążenia

i obrotów w silniku.

Jak nie miałem pojęcia o tym, że można je zmniejszyć :) to zdarzało się pływać na różnych silnikach.

Jedna, 4konna Suzuka płynęła 5 km/h i nie szło wolniej. 

• 0

i obrotów w silniku.

Jak nie miałem pojęcia o tym, że można je zmniejszyć :) to zdarzało się pływać na różnych silnikach.

Jedna, 4konna Suzuka płynęła 5 km/h i nie szło wolniej. 

To ładnie musiało strzelać ze spodziny przy włączaniu biegu, raz prędkość a dwa przy podwyższonych obrotach biegu jałowego  spodzina dostaje po dupie 

• 0

Nie trzeba dorabiać wystarczy założyć wolniejsza śrubę i powinno być ok

Mało praktyczne - z jednej strony montujemy mocniejszy silnik, żeby szybciej pływać, z drugiej wolniejszą śrubę żeby było wolniej na niskich obrotach. Tylko że V-max też spadnie. Dryfkotwa chyba jednak najlepsza.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka