Skocz do zawartości

Nylon, ach nylon

Rekomendowane odpowiedzi

28 lutego 1935 roku na świecie pańskim pojawił się nylon. Powiedzmy wprost - damskie pończochy i żyłka. Pończochy niestety przemieniły się  w rajtuzy, a żyłka zwyrodniała w plecionkę. Boleję nad każdą degradacją, a przy tej wręcz szlocham.. :)

• Like 1

No.. :) Same piękne wspomnienia. 98 centymetrowa troć z Drwęcy na Abulon 0.3.

Przyłów przy boleniach, sum około 185 z Warty na 0.25 DAM Tectan.

I Elka około 180 wzrostu, prawie białe włosy, bursztynowe pończochy,  podwiązki.. Wstyd przyznać - twarz się zatarła.. :(

• Like 7

No.. :) Same piękne wspomnienia. 98 centymetrowa troć z Drwęcy na Abulon 0.3.

Przyłów przy boleniach, sum około 185 z Warty na 0.25 DAM Tectan.

I Elka około 180 wzrostu, prawie białe włosy, bursztynowe pończochy,  podwiązki.. Wstyd przyznać - twarz się zatarła.. :(

...i tak oto nasz zatwardziały realista, wymiękł romantycznie owiany mgłą wspomnień ;)  :D

• Like 1

I ja mam wspomnienia związane z nylonem, co prawda pod nazwą stilon- ale zawsze.

Połowa lat 70-tych, Gierkowskie inwestycja, Włoskie maszyny Via Viscosa, Japońskie Toray (tak tak- ten Toray), spotkanie z "inną cywilizacją" :)

Miałem okazję w Stilonie trzy latka popracować, fajne młode lata moje :)

Wszystko klimatyzowane było, dziewczyn dużo porozbieranych bo temperatura wysoka: no fajnie było :)

Edytowane przez ObraFM
  • Like 2

Marian - jeszcze coś.. Jeden zaczep od Elki podwiązek chyba jakoś słabo trzymał, bo w środek był ratunkowo włożony malutki biały guzik. Dlatego nie pozwalała ich zdjąć.. ale dopiero później załapałem , czemu.. :D

Z niewieściego wstydu, oczywiście.. :D  :D 

Jest coś wielokrotnie gorszego od bezpłciowych rajstop. Takie króciutkie coś, coś a la obrzyny z pończoch, co na obszarze miasta Łodzi w męskiej nomenklaturze funkcjonuje pod nazwą antygwałtów. Dużo ohydniejsze od męskich skarpetek. Tfu, a fuj, a kysz.. :)

Nawet Grodzko nosiło nylony..

Ale kupić dziś dobrą żyłkę w Polsce jest tak samo ciężko jak dawniej. Kiedyś stilonowskie były wyjątkowo tanie i słabe, teraz rynek opanowały drogie i liche. Nadal jedynym wyjściem pozostaje import indywidualny.. :)

• Like 1