Skocz do zawartości

Seryjne kije do twitchingu

Robert Crocker

Rekomendowane odpowiedzi

Cormoran TX4 Motala. Zresztą cała seria bardzo udana i aż dziwne, że nie odbiła się w Polsce jakimś większym echem a widziałem reprezentanta Słowacji, który łowił którymś z tych kijów na Trout Union Cup a że Słowacy to ścisła czołówka od lat to chyba mówić nie trzeba.

można wyrwać taniej z tego co się orientuje to Piotrek Dziadura używa możesz go podpytać :)

http://allegro.pl/wedka-dam-effzett-perch-special-190-12g-i6702546269.html

ten do 8g bym polecał

Edytowane przez woblery L.E.

• 1 rok później...

Panowie pomóżcie.. chodzi o krótki kijek max 190- 210 ciężar powiedzmy 10-12g. Przegladałem troche internetu znalazłem

DAM microflex 190cm  2-10g

Dragon Nano core 198cm 1-12g

Czy coś z tych wędek nadaje się do tej metody? nie mam możliwości pomachania w sklepie, dlatego zdaje się na opinie kolegów pozdrawiam.

Jeżeli będziesz łowił w małych ciurkach brodząc to według mnie 190cm to max. Osobiście używam kija 6'. Najważniejsza jest praca szczytówki, musisz zwrócić uwagę na to by nie była ona zbyt miękka nie będziesz miał mocy by szarpnąć lub zbyt twarda wobek nie będzie ładnie odchodził na boki

Polecam team dragon feeling lub brown trout (2,45 - 2,75) 6-21g. Dobre kijki do twitchingu stosując przynęty które wymieniłeś. Poradzi sobie z pstrągalami i okoniami. Dla mnie wersja 5-18g jest zbyt spolegliwa, ale najlepiej jakbyś sam popróbował. Na portalu olzyx znajdziesz je w cenach dwieście kilkadziesiąt pln. 

Głwónie pstrag, okoń niewielkie woblerki ok 4-6cm 3/4g, gumeczki na niewielkiej czeburaszce, badz gówce.j

Spójrz w stronę Tsuri Emotion EMS 662 -6 , nada się do tej roboty  :) .  Do Twitcha jeszcze lepszym wyborem  jest odpowiednik z  serii Pasion ale to już inny przedział cenowy.

• Like 1

Panowie pomóżcie.. chodzi o krótki kijek max 190- 210 ciężar powiedzmy 10-12g. Przegladałem troche internetu znalazłem

DAM microflex 190cm 2-10g

Dragon Nano core 198cm 1-12g

Czy coś z tych wędek nadaje się do tej metody? nie mam możliwości pomachania w sklepie, dlatego zdaje się na opinie kolegów pozdrawiam.

Ja do twitchingu zaadoptowałem złamanego przez nieuwagę Favorite Balance 213 cm do 7 g. Obecnie kijek ma ok 200 cm i cw do +/- 10-12 g. Nie ma topowego uzbrojenia ale sprawdza się bardzo dobrze. Łowię nim pstrągi do ok 40 cm na woblerki pływające i tonące dł 4-6 cm. Spokojnie możesz zerknąć na ofertę Krzyśka Stepanowa i podpytać co by polecił. Myślę, że ten Balance czy X1 w długości ok 200 cm i cw do 10-12 g sprawdzi się znakomicie. Ja w nowym sezonie przetestuję bardzo udżetowy model Wariant w dł 183 cm i cw do 12 g.
  • Like 2

Mam i często łowię na tego DAMa - szczyt jest trochę za miękki.

Kupiłem Jaxona Grey Stream 2,1 do 12 g, użyłem brzeszczota od góry i dołu i wyszła wędka do twitcha. 

Szału nie ma ale jak za 100 zł to więcej nie oczekiwałem. Krótki dolnik, szybki szczyt i nawet pod okoniem 20 cm się wygina. 

Sporadycznie łowię w jeziorze okonie na wobki twitchingowe i dlatego stwierdziłem że wędka ma być mocno budżetowa. 

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1