Skocz do zawartości

Seryjne kije do twitchingu

Robert Crocker

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjrzyj się temu kijkowi

https://topfish.pl/product-pol-100031052-Konger-Wedka-Pocket-Expedition-Spin-190cm-2-9g.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN&gclid=EAIaIQobChMI06-rhYjV3AIVA7TtCh3BgAKTEAQYASABEgKys_D_BwE

Mam, użytkuje do pstrągowego i okoniowego twitchingu. Krótki dolnik, sztywny szczyt, poręczny w transporcie ( 4 składy na spigotach )

• Like 1

Ja do twitchingu zaadoptowałem złamanego przez nieuwagę Favorite Balance 213 cm do 7 g. Obecnie kijek ma ok 200 cm i cw do +/- 10-12 g. Nie ma topowego uzbrojenia ale sprawdza się bardzo dobrze. Łowię nim pstrągi do ok 40 cm na woblerki pływające i tonące dł 4-6 cm. Spokojnie możesz zerknąć na ofertę Krzyśka Stepanowa i podpytać co by polecił. Myślę, że ten Balance czy X1 w długości ok 200 cm i cw do 10-12 g sprawdzi się znakomicie. Ja w nowym sezonie przetestuję bardzo udżetowy model Wariant w dł 183 cm i cw do 12 g.

A może dragon http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7188948417 sam nim łowię drugi rok i poradził sobie zarówno na Dunajcowskich pstrągach jak i okoniach przyłowy boleniowe też mu się zdarzyły teraz podpięta caldia 2508 ale wcześniej dawał radę z Zauberem 2000cf

Przyjrzyj się temu kijkowi

https://topfish.pl/product-pol-100031052-Konger-Wedka-Pocket-Expedition-Spin-190cm-2-9g.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN&gclid=EAIaIQobChMI06-rhYjV3AIVA7TtCh3BgAKTEAQYASABEgKys_D_BwE

Mam, użytkuje do pstrągowego i okoniowego twitchingu. Krótki dolnik, sztywny szczyt, poręczny w transporcie ( 4 składy na spigotach )

Czy ta wedka poradzi sobie z pstragami 50+?

• 2 tygodnie później...

Koleżanki/koledzy proszę o pomoc. Szukam informacji praktycznych nt. Krótkiego kijka do twitchingu. Zamarzyła mi się seryjna japońszczyzna i tak sobie patrzę. Widziałem coś w ofercie Major Craft i graphiteleader, ale wiem, że mogą to być kompletnie różne kije, jak te z tytułu. Nie jestem wrażliwy na cenę ☺

Jakieś sugetie?

Koleżanki/koledzy proszę o pomoc. Szukam informacji praktycznych nt. Krótkiego kijka do twitchingu. Zamarzyła mi się seryjna japońszczyzna i tak sobie patrzę. Widziałem coś w ofercie Major Craft i graphiteleader, ale wiem, że mogą to być kompletnie różne kije, jak te z tytułu. Nie jestem wrażliwy na cenę ☺

Jakieś sugetie?

Dużo zależy od tego jakiej wielkości woby chcesz szarpać. Do twitcha okoni/pstrąg MC Nextino /Troutino/Finetail native to kijki pstrągowe do szarpania woblerkami jak najbardziej warte uwagi

• Like 2

Area Trout to tylko do mikrojiga i mormyszki 

W sumie to obojętne co to będzie Palms, Jackson, Major Craft, czy inne byle wybieraj z native / stream linii do łowienia w rzekach one są wręcz do twitcha stworzone. Zazwyczaj każdy model ma dwie wersje area i stream. Major jest o tyle ciekawym wyborem że można kupić w kraju z gwarancją w całkiem przystępnych pieniążkach. Jak już coś z JP ściągać to raczej wyższą półkę niedostępna u nas Tenryu, niektóre modele Shimano czy Daiwy, Smith itp

• Like 1

Witaj jeśli  Cardiff  to xtreme  lub nx  serie  są jak najbardziej  godne  uwagi  jednak u Nas  niedostępne  . Tak jak  powyżej  radzi Gajosik    Tenryu Rayz / Rayz  Spectra  są tam modele  poniżej  6'  i  powyżej  w  zależności od  potrzeb

i przyzwyczajeń  warto zaznajomić  się  ich ofertą  ( ja mam jeden  i polecam i prawdopodobnie będzie drugi  krótszy ) , ciekawie  ale  nieco drożej  prezentuje się  Yamaga z serią Lupus    dodam  jeszcze  Blue Moona Rapier Sport

jest tam  z czego wybrać    także  z samej górnej półki  UFM  Stinger Boron / Ito Craft    ( pierwszy aukcje  już  nie produkowane )  drugi  ceny / image  szczyt .... całość  dotyczy  braku ograniczeń  finansowych  niestety i kupowaniu niejako  na 

odległość / czuja  ale czasem  warto  zaryzykować .....powodzenia  ;)

• Like 2

Dziś miałem okazję go rozprawiczyć ☺ Jest dokładnie taki jakiego oczekiwałem: nic nie waży, rzuca z nadgarstka, pozwala na fajną animację wobków, ekstra współgra z existem 2500 i żyłką 0,20 mm.

Zastanawia mnie tylko sposób zbrojenia, bo od przelotki szczytowej do drugiej jest mniejszy dystans niż pomiędzy 2, a 3 przelotką od góry. Tak ma być?

Dziś miałem okazję go rozprawiczyć ☺ Jest dokładnie taki jakiego oczekiwałem: nic nie waży, rzuca z nadgarstka, pozwala na fajną animację wobków, ekstra współgra z existem 2500 i żyłką 0,20 mm.

Zastanawia mnie tylko sposób zbrojenia, bo od przelotki szczytowej do drugiej jest mniejszy dystans niż pomiędzy 2, a 3 przelotką od góry. Tak ma być?

No tak zawsze chyba jest w każdym kiju, ze między przelotka szczytowa, a kolejna (druga) jest mniejszy dystans niż między druga, a trzecia ;) Co przelotka w dół (licząc od szczytowej) to dystans między nimi rośnie ;) Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

• 1 rok później...