Skocz do zawartości

Serwis Ryobi METAROYAL - czyli bezkompromisowy gosc w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakis czas temu jeden z Redaktorow naszego szacownego Portalu zwrocil sie z prosba, bym podjal probe znalezienia kolowrotka - legendy. Dla niego :D

Chodzilo o Ryobi Metaroyal (i nie w wersji morskiej czyli Safari).

Wielu slyszalo lub o nim czytalo, kilku widzialo. Ktos kiedys mial...

Tyle tytulem wstepu.

Kolowrotek pojawil sie, bo jak moglo byc inaczej B)

Model Metaroyal VS 3500 ZM.

Pierwsze wrazenie : skojarzenie z autem terenowym poczynionym kiedys przez Lamborghini :D

Caly metalowy, design mocno odbiegajacy od tego co znam. A kilka kolowrotkow w zyciu widzialem...

Pozdrawiam

Guzu

post-16-1348915647,3453_thumb.jpg

post-16-1348915647,4269_thumb.jpg

post-16-1348915647,5698_thumb.jpg

post-16-1348915647,7108_thumb.jpg

post-16-1348915647,9332_thumb.jpg

post-16-1348915650,8365_thumb.jpg

post-16-1348915650,9594_thumb.jpg

Pisał o tej maszynie p Andrzej Puchowski, w WŚ (1998r). Jako pierwszy posiadacz tego kołowrotka w Polsce stwierdził, iż oprócz niewątpliwych cech najlepszego kręciołka jakim łowił (a był ponoć kolekcjonerem), miał też i wadę. Była nią cena...ok. 600 funtów.

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Widziałem tego pancernika :D w ubiegłym roku nad Popradem jak gość holował głowatke :mellow: Model VS3500ZM. Miałem okazje pózniej na kwaterze u KRYSI pokręcić tym kołowrotem na sucho i mam o nim bardzo pozytywne zdanie :D Gdyby był dostępny to już by u mnie miał zastosowanie ;)

• 4 miesiące temu...

Miałem dwa takie w konserwacji.Pomimo upływu lat i kilku tyśięcy kilometrów zwiniętej linki nadal były w więcej jak dobrym stanie.

Ten klasyk to bardzo dobrze przemyślane rozwiązania konstrukcyjne,no i te materiały,materiały.

Dziśiaj  czołowi producenci już nie produkują tak dobrego i trwałego sprzętu,tylko wybajerzone i bardzo ale to bardzo delikatne kołowrotki i  tak lekkie że chyba już dla niemowlaka :) .

Metaroyal - a że waży tyle (tu zgadzam się z Mr.Zorro ), bo tyle muśi ważyć przy prawidłowej konstrukcji. Za to daje poczucie pewnosći i wytrzymałosći,a nie odkształcanie korpusów z super lekkich materiałów, a pózniej w konsekwencji między innymi tzw."ząbkowanie".

Och te dobre stare czasy i dobry sprzęt B)

Pozdrawiam wszystkich fanów starego sprzętu.

Parę lat temu w Wawie widziałem takie 2szt.  w jednym ze sklepów ceny cos ponad 2 tyś zł szt. z daleka się rzuciły w oczy,stały na I miejscu od góry.Sprzedawca powiedział ze tego nie trzeba reklamować,najwyższa połka obok Stelli i Daiwy Tournament-Z.Kręciłem wtedy Twin Power XT 3000 dla mnie już ten kreciołek z II połki to był odlot.  

• 1 miesiąc temu...