Skocz do zawartości

Woblery Asz. - artech

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Długo mnie nie było...

Takiego lenia miałem i brak weny zupełny, że dopiero teraz skończyłem serię woblerów rozpoczętych jeszcze w lipcu :ph34r:

materiał: lipa
długość: 6 cm
ciężar: 10-11 g
ster: poliwęglan 1,5 mm
drucik: nierdzewny 0,8 mm, stelaż z jednego kawałka.

wobler.jpg

wobler1.jpg

wobler2.jpg

• 2 tygodnie później...

Boleniówek zmajstrowałem już trochę i w pudełku mam ich już sporo, natomiast pstrągowe i trociowe woblery wciąż muszę kupować. Czas to zmienić. Trochę korpusów już nastrugałem, teraz trzeba zmienić je w łowne przynęty  :) Jakieś sugestie/ pomysły ? 

Malowane będą temperami i pędzelkiem, zobaczymy co z ego będzie  B)

post-45734-0-28507800-1357314883_thumb.jpg

post-45734-0-53337100-1357314915_thumb.jpg

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Ja proponuję, byś wstępnie: połowę okleił folią alu lub tkaniną, a resztę na perłowo. Następnie prasa wędkarska, wątki kolegów dłubaczy - inspiracja nadejdzie. No i koniecznie pamiętaj o "majtkach żony" :D

Przede wszystkim musisz zaplanować sobie jaka prace maja mieć te woblery ,potem tak kombinuj z dociążaniem nad wodą aż osiagniesz to co sobie założyłeś ,ale z tym obciążeniem w nawiercanych otworach będzie ciężko :-) ,nie ma złotego środka na wyważenie woblera ,są pewne schematy ale przy ręcznym struganiu i tak trzeba je indywidualnie dostosowywać do każdego woblera.

Ja proponuję, byś wstępnie: połowę okleił folią alu lub tkaniną, a resztę na perłowo. Następnie prasa wędkarska, wątki kolegów dłubaczy - inspiracja nadejdzie. No i koniecznie pamiętaj o "majtkach żony" :D

Z tym oklejaniem tkaniną to mi jakoś nie idzie, folią jeszcze nie próbowałem, więc chyba pozostanę przy malowaniu.

Obciążenie bym dał bardziej z tyłu, ale zależy co się chce osiągnąć. 

Obciążenie jest wstępne. Finalne będzie, tak jak podpowiada @Kielo, po próbach nad wodą. 

Dzięki panowie za Wasze sugestie, na pewno skorzystam.

• 3 tygodnie później...

Gwaszami/temperami fajne efekty można uzyskać nakładając je gąbeczkami . Z gąbki można powycinać coś alla stempelki łuki skrzelowe kropeczki , jeszcze ciekawsze efekty wychodzą z połączenia malowania gąbeczkami i pędzlami może będziesz miał ochotę się tak pobawić ?

Kiełbiki istne klasyki ;) super wyszły :) .

• Like 1

Dzięki. @Kielo pierwsza to ma/miała być strzebla coś jak ta http://www.forum.renegat.com.pl/viewtopic.php?t=339&sid=1fbfdbf4b3b8fffc7296686d4f0c59d2

Z temperami dopiero zaczynam (kiedyś dawno temu coś tam próbowałem strugać i tak malować ale jakoś to się szybko skończyło) i naprawdę takie ręczne malowanie to świetna zabawa. Z gąbeczkami spróbuję następnym razem.

Jeszcze raz dzięki, jest motywacja do dalszego strugania  :)

Dzisiaj udało mi się nagrać trzy filmiki z pracą moich woblerów. Dwa z ostatniej produkcji i jeden z wcześniejszej serii.

Filmy nagrywane telefonem a woblery testowane w wannie, ale coś widać.

Agresywny pstrążek:

http://www.youtube.com/watch?v=sqB3TQxjaWs

Strzebla

http://www.youtube.com/watch?v=wcs9e0YlTzI

I wobler z wcześniejszej serii

post-45734-0-92473600-1359371309_thumb.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=N_HfwKAcJrU

Wszelkie opinie i sugestie mile widziane.

Miłego oglądania

Pracują :-) ale w wannie to nie zobaczysz tego co w silnym uciągu 

Oczywiście zdają sobie z tego sprawę, że praca woblera w wartkim nurcie pstrągowej rzeczki to nie to samo co praca w wannie. Myślę jednak że testy wannowe wypadły dobrze. Ja jestem zadowolony z uzyskanej pracy woblerów. Mam nadzieję, że testy w rzecznych prądach odbędą się niedługo. Może też uda się coś nakręcić.

strzeble bardzo fajnie kolorystycznie odwzorowałeś do tego zdjęcia co wcześniej linka wkleiłeś :-)

Dzięki. Mogłoby być lepiej, jednak ograniczają mnie moje zdolności plastyczne. Jakoś ręka nie zawsze chce namalować coś tak jak sobie to wyobrażamy   ;)