Skocz do zawartości

Woblery Asz. - artech

Rekomendowane odpowiedzi

Z cyklu nie tylko rybami  i woblerami człowiek żyje... Właśnie zlewam pigwówkę - mniam. B)

Odstała 2 miesiące, teraz się musi sklarować i do butelek. Potem powinna w butelkach odstać ze trzy miechy  :rolleyes:   Nie sądzę żeby wytrzymała tyle czasu  :lol:

post-45734-0-83018800-1390580688_thumb.jpg

• Like 4

Z cyklu nie tylko rybami  i woblerami człowiek żyje... Właśnie zlewam pigwówkę - mniam. B)

Odstała 2 miesiące, teraz się musi sklarować i do butelek. Potem powinna w butelkach odstać ze trzy miechy  :rolleyes:   Nie sądzę żeby wytrzymała tyle czasu  :lol:

attachicon.gifpigwowka.jpg

Wszystko ładnie, pięknie tylko...                                mało :)

• Like 1

Myślałem, że więcej wyjdzie  :unsure:  a wyszło około 4 l takiej 40 - 45%. 

Mało i procent znikomy hehe u nas na wschodzie alkohol musi mieć przynajmniej 65 "stopni" :P Tym bardziej jak mrozi na dworze ;)

Pigwówa jest ok, napić się po kieliszeczku-piękna sprawa, szkoda tylko, że do Szczecina mam ponad 600km bo bym wpadł do Ciebie Artur i mało by zostało w tym gąsiorku :lol:

• Like 1

Dostałem trochę pigwy żeby sok dla dzieciaków zrobić ... to zrobiłem. Było by więcej tylko musiałem słój mocno zakręcić co by mi małżonka nie podpijała.

Nie mam czym mierzyć zawartości alkoholu, kupiłem taki do wódek niesłodzonych, ale się nie nadaje do moich potrzeb.

Może być że będzie jeszcze trochę więcej voltów bo wyszła trochę za mało wytrawna i trzeba będzie z połówkę spirytusu dolać ;)

Ale jak byśmy tak te 4 litry zrobili to by nam dopiero boleniówki wyszły  :lol:

Edytowane przez Artech
  • Like 1

..jakbyś miał taka 7kę to chętnie odkupię...

P.S.widać duży postęp w Twoich pracach...

Dzięki :) . Niestety robiłem tylko 6 cm. Może następnym razem zrobię coś większego.

Jak ostatnio z teściem organizowaliśmy akcję "filtracja i zlewanie"(również pigwy ;) ), to tymi owockami można było całkiem niezły humorek sobie zrobić ;)

Owoców nie jadłem ale humorek też sobie zrobiliśmy  ;)  Kurde, trochę za słodka mi wyszła  :huh:

Niefajnie, jestem odcięty od strugania woblerów przynajmniej na półtora tygodnia. Młode ospę załapały i ten tydzień ja z nimi w domu siedzę, a cały majdan do woblerowania mam w pracy ...

I przelotkę w trociówce miałem sobie wymienić ... :unsure:

• 2 tygodnie później...

Wracając do pigwówki - To właśnie pigwę podarowała Ewa Adamowi, choć przyjęło się że to było jabłko - to tak w ramach ciekawostek ;)

Właśnie,Ewa Adamowi podała pigwę (Cydonia oblonga) a ja nalewkę robiłem, jak się okazało, z pigwowca (Chaenomeles superba)  :huh:  W polskiej nazwie różnica niewielka, jednak w wyglądzie, smaku i właściwościach spora.  http://ziolowyzakatek.com.pl/pigwa_pigwowiec/

Człowiek się całe życie czegoś uczy... ;)

Edytowane przez Artech

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...