Skocz do zawartości

Zestaw do jeziorowego trollingu

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić w rozsądnych pieniądzach wędkę do trollingu - co polecacie? Myślałem o łowieniu jeziorowym, głównie okoni i sandaczy - przynęty w gramaturze 5-15g. Wędka pod multiplikator lub spinning. Na początku chcę łowić trzymając wędkę w uchwycie trollingowym, rozważam również zakup prostego downriggera do trollingu Scotty.

Z góry dziękuję za pomoc

Tutaj zgadzam sie z przedmówca , ale powiedz na jakich głębokościach chcesz lowic , ze potrzebna ci winda , ja bez windy potrafię zejść na 12 nawet 15 m i nie wydaje mi sie aby na jeziorach potrzeba było głębiej , wystarczy dobrać dobre wobki i nie za gruba pletke.

Np. Rapala dt 20 tak naprawdę schodzi bardzo głęboko albo nowy freediver od salmo , mi jedne i drugie sprawdzają sie super pod sandacza i okonie te 30 + chetnie łakomią sie na te przynęty .

Tylko wędka przy dt musi być troche mocniejsza nizli do 15 G bo taka bombka stawia spory opór .

Teraz łowię na 20-25cm przynęty gumowe z dopalaczem 20-60g - używam kija Phenix do 1 1/2oz, 30lb - nie przeciążam takim łowieniem kija? 

Chciałbym zacząć łowić na woblery takie jak rapala x-rap 10 i mniejsze - raczej stawiają niewielki opór w wodzie. Głębokość łowienia do 20m.

Edytowane przez -PYTOON-

Tutaj zgadzam sie z przedmówca , ale powiedz na jakich głębokościach chcesz lowic , ze potrzebna ci winda , ja bez windy potrafię zejść na 12 nawet 15 m i nie wydaje mi sie aby na jeziorach potrzeba było głębiej , wystarczy dobrać dobre wobki i nie za gruba pletke.

Np. Rapala dt 20 tak naprawdę schodzi bardzo głęboko albo nowy freediver od salmo , mi jedne i drugie sprawdzają sie super pod sandacza i okonie te 30 + chetnie łakomią sie na te przynęty .

Tylko wędka przy dt musi być troche mocniejsza nizli do 15 G bo taka bombka stawia spory opór .

Brakuje mi precyzji w utrzymywaniu takiej głębokości. Jak nie czuję dna to nie wiem do końca na jakiej jestem głębokości.

Ja używam właśnie taką :)

http://allegro.pl/scotty-winda-laketroller-1073dp-i6716244717.html

Przy takich głębokościach spokojnie wystarcza :)

Przy opuszczaniu kuli trzeba tylko pamiętać że jeden obrót korbki to 30cm linki :)

A jaką kulę zakładasz? Czy ten zestaw można montować poziomo na burcie?

No jaki kij wybrać? Wszystkie które mam obecnie to wysoki moduł. Co byście polecili niedrogiego pod multiplikator właśnie do obsługi niewielkich woblerów 5-10cm stawiających niewielki opór - x-rap 10, countdown, original ( lub pod spinning, najwyżej kupię jakiś budżetowy zestaw do wieszania w uchwycie)?

Ale chcesz korzystac z windy,a do tego sa dedykowane te kije.Myslisz,ze ryby wiedza na jaki sprzet lowisz.Trolling to nie lowienie z opadu i lepiej sprawdzaja sie wedki o pelniejszym ugieciu-miesiste.

A losie to takie wodne lososie :P

Edytowane przez Darek64

Hej

Podepnę się pod temat. Również trochę rozkminiam temat co do windy i łowienia na woblery. Bo tak jak Ty do tej pory łowiłem głównie na gumy 15-20cm z obciążeniem 35-50gram. Łowiłem głównie późną jesienią, wolne prowadzenie 1-2m nad dnem i ok. Problem pojawia się wtedy gdy echo rejestruje banany w toni i mam problem z poprowadzeniem gumy na żądanej głębokości ( nie wiem na jakiej głębokości idzie guma) Dlatego również myślę o windzie. Na ebayu w podobnej  cenie co u nas tą tańszą, można kupić już model scotty 1050. Najlepiej byłoby mieć kogoś kto by wysłał, wtedy można mieć naprawdę fajną windę w dobrych pieniądzach... Rozważam jeszcze inną opcję. Myślałem również by przerobić wciągarkę kotwicy taką:

http://www.trac.net.pl/trac-pontoon-35/

Ciekawe, czy zdało by to egzamin, ale myślę, że powinno. Co do kija do tej pory łowiłem kijami (nie wiem dokładnie jakimś kongerem i yorkiem do 40g-45gr) i przy gumach bardzo dobrze zdawało to egzamin, lecz po podczepieniu 16cm rapali głęboko schodzącej lub salmo 14sdra kij w pałąk, strasznie daleko trzeba wypuszczać i ogólnie póki nie czepia to nie wiem jak idzie... Dlatego nie do końca mi to pasuje... I idąc dalej tropem łowienia z downriggerem rozumiem, że najlepszy byłby szkak... Tylko się nie śmiejcie, ale znalazłem coć takiego i myślałem by taki kij przezbroić specjalnie pod windę...

http://allegro.pl/spinning-2-70-york-impact-15-45gr-wedka-szczupak-i5983301348.html

Co o tym myślicie, zda to egzamin? Może ktoś już przerabiał takie opcje?

Hej

Podepnę się pod temat. Również trochę rozkminiam temat co do windy i łowienia na woblery. Bo tak jak Ty do tej pory łowiłem głównie na gumy 15-20cm z obciążeniem 35-50gram. Łowiłem głównie późną jesienią, wolne prowadzenie 1-2m nad dnem i ok. Problem pojawia się wtedy gdy echo rejestruje banany w toni i mam problem z poprowadzeniem gumy na żądanej głębokości ( nie wiem na jakiej głębokości idzie guma) Dlatego również myślę o windzie. Na ebayu w podobnej  cenie co u nas tą tańszą, można kupić już model scotty 1050. Najlepiej byłoby mieć kogoś kto by wysłał, wtedy można mieć naprawdę fajną windę w dobrych pieniądzach... Rozważam jeszcze inną opcję. Myślałem również by przerobić wciągarkę kotwicy taką:

http://www.trac.net.pl/trac-pontoon-35/

Ciekawe, czy zdało by to egzamin, ale myślę, że powinno. Co do kija do tej pory łowiłem kijami (nie wiem dokładnie jakimś kongerem i yorkiem do 40g-45gr) i przy gumach bardzo dobrze zdawało to egzamin, lecz po podczepieniu 16cm rapali głęboko schodzącej lub salmo 14sdra kij w pałąk, strasznie daleko trzeba wypuszczać i ogólnie póki nie czepia to nie wiem jak idzie... Dlatego nie do końca mi to pasuje... I idąc dalej tropem łowienia z downriggerem rozumiem, że najlepszy byłby szkak... Tylko się nie śmiejcie, ale znalazłem coć takiego i myślałem by taki kij przezbroić specjalnie pod windę...

http://allegro.pl/spinning-2-70-york-impact-15-45gr-wedka-szczupak-i5983301348.html

Co o tym myślicie, zda to egzamin? Może ktoś już przerabiał takie opcje?

Wind ze Scotty szukaj na www.forlessthanever.com Ja właśnie tu będę kupować.

Do tego myślałem o zamówieniu jednej z dwóch wędek:

http://www.lamiglas.com/rods/salmon-and-steelhead-rods/classic-glass-series/

CG 90 DR

lub tej 

http://www.lamiglas.com/rods/salmon-and-steelhead-rods/x-11-salmon-steelhead/

LX 86 HC - oznaczenie drift/troll

Która Waszym zdaniem lepiej zda egzamin w połączeniu do downriggerem?