king Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 W multiplikatorze musi być przekładnia, która zwielokrotnia obroty nawijania żyłki. Jeśli jej nie ma to kołowrotek jest bębnowcem, zwykłym kołowrotkiem obrotowym. ABU Ambassadeur 2500 z 1962 roku to piękny, klasyczny multiplikator.Wpis o tzw. napędzie bezpośrednim 2500 potraktuj jak żart a jeśli ktoś poirytował się z tego powodu to mam nadzieję, że sprostowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jaka tam irytacja? ...zwykłe pomieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam, na początku do jednoręcznych rzutów na bliskie odległości używano krótkich, o małej zbieżności średnicy wędzisk ale z pistoletowym uchwytem. Przed rzutem znad głowy kciuk dociskał ściankę szpuli i przyległą ramę multiplikatora. Rzuty boczne wymagały centralnego docisku szpuli. Multiplikator ABU Ambassadeur 5000 to szpula 40mm na łożyskach ślizgowych. Produkowany od 1952 do 1979 roku. Miał wysprzęglaną do rzutów korbkę oraz szpulkę ale na stałe sprzężoną z wodzikiem. W przeciwieństwie do 2500, od początku panele boczne 5000 wykonane były z tarcz ale tak wyprofilowanych by trudniej było je zgiąć. Koniec jego produkcji, po blisko trzydziestu latach, od lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku to początek ABU Garcia Ambassadeur. Na filmie 5000 jeszcze czterośrubowy, poszukiwany przez kolekcjonerów. Autorem projektu Ambassadeura 5000 był prawdopodobnie Ake Murvall. https://www.youtube.com/watch?v=YVKLHVeNOy0 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Witam,warto rzucić okiem na zmiany sposobu łączenia tzw. napędu ze szpulą i wodzikiem w pierwszych, najmniejszych Ambassadeurach.http://realsreels.com/ABURecordreelmodelsCrossover.htmlNajprostszy 2000/2050 ma nierozłączalne korbę, przekładnie, szpulę i wodzik. Podczas rzutu wszystkie te elementy obracają się kontrolowane podwójnym systemem hamowania. Bezwładność, odrzut, przyspieszanie, zwalnianie i zatrzymanie ich obrotów reguluje opatentowany przez ABU hamulec centryfugowy z szybką wymianą szpuli i stopniowo klikające pokrętło hamulca mechanicznego eliminującego splątania dociskiem. Anodyzowany w czerwieni. Pomimo braku sprzęgła szpuli i hamulca gwiazdowego maluch konkuruje perfekcyjnym pomysłem i precyzyjnym wykonaniem.https://www.youtube.com/watch?v=k-uD0Y7AGEQ&feature=youtu.be Pokrętło 2500 w miejscu nakrętki korby służy już zapewne do jej wysprzęglania na czas zarzucania. Bez schematu trudno powiedzieć czy poza korbą coś jeszcze ma chęć pozostawać wtedy w miejscu ale odłączenie nawet lekkiej korbki ale z długimi ramionami znacznie poprawia rzuty.2600/2650 przycisk spustu szpuli ma w miejscu pokrętła jw. Także bez schematu trudno powiedzieć czy po naciśnięciu go wiruje tylko szpula i ślimak wodzika z zębatkami ale modele ze spustem mają chyba po wysprzęgleniu najmniej masy i jej oddalenia od osi obrotu bo ABU gwarantuje tu rekordowy dystansu rzutu.https://www.youtube.com/watch?v=6k7mDVU_y0Y.1750/1750A rożni się wizualnie brakiem charakterystycznego pierścienia i kapsułowego wodzika.https://www.youtube.com/watch?v=KxoT22TJ_OcPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Cześć, przeglądając strony www trafiłem na fajny mutik, to remake dawnego ABU Ambassadeur, oczywiście też ze stajni ABU, ciekawa opcja dla kolekcjonera i miłośnika pięknych przedmiotów: https://www.raven-fishing.pl/ambassadeur-orbis-5000-ko%C5%82owrotek/pl/product/39735/ (strona sklepu - przypadkowa, akurat polska) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Witam, Orbis może i wygląda obłędnie ale gdyby obudowę wykonano zgodnie z wzorem szybciej by krążył. Oryginalna rama z mosiądzu ABU Ambassadeur zapewne mniej się jakkolwiek chybocze od aluminiowej Orbisa, przez co szpula w oryginale przyspiesza obroty spokojniej i rzuty mogą być dalsze. Podobnie działa przesztywnienie wałka szpuli trzecim łożyskiem co akurat nie dotyczy modelu 5000. Obie zalety, tj. profilowana z mosiądzu obudowa i trzecie łożysko szpuli, można dostrzec w modelach 2500 z lat 70-tych. Zastąpiły one ABU Ambassadeur 2500 w anodyzowanej czerwieni i z nowoczesnymi w 1962 roku, plastikowymi pierścieniami. Japończykom w zawodach rzucania na odległość 18 g ciężarkiem tylko raz udało się pokonać ABU Ambassadeur 2500C z wymontowanym wodzikiem i dodatkowym łożyskiem szpuli. W 2006 roku ale o czym to świadczy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 To jest Twój tekst czy wolne tłumaczenie ...z czegoś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Robert-ja już nie raz zachodziłem w głowę o co chodzi w wypowiedziach kolegi i w sumie do niczego nie doszedłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Uściślę-mam na myśli nie tyle treść co formę. Jest na tyle...bezosobowa że mam(bez urazy)wrażenie jakbym czytał tekst wygenerowany przez komputer. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam, programy generują zwykle teksty poleceń ale dzięki. Chętnie poczytałbym o ABU Ambassadeur 5000 czterośruba i 2501C. Niezwykłe własności rzutowe dopingowanych 2500C tłumaczę sobie również zamianą stalowych łożysk kulkowych na ceramiczne. Kulki SIC są kilkukrotnie lżejsze od stalowych i redukują ponad połowę ich tarcia. Dokładne ustawienie trzech takich łożysk, również dokładnie wykonanych, w osi szpuli to najlepszy wariant w ogóle. Nie przekonuje mnie AE74 z 2005 r. a opinia że dodatkowe łożysko to dodatkowe opory jest niewystarczająca. Niestety SIC są kruche i jak wszystkie na szpuli multika niszczy je chyba prędkość toczenia się, ciepło, brak smarowania itp. Szpulka 36 mm i ruchomy wodzik spowalniają i skracają rzuty. Są jednak klasycznymi wartościami najmniejszych modeli Ambassadeur, ponieważ mają kwalifikacje kontroli linki na szpuli i poza nią. Podwójne pełnomocnictwo posłańców starożytnej Grecji. Antyczną diplomę. https://www.youtube.com/watch?v=rDvRPfmRE2U Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 O JEZU !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Yyyyyyyyyy że niby co ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 https://www.youtube.com/watch?v=3ORqsmPhPfQ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Piękne i bez słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 O BOŻE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Niemożliwe? a jednak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Witam,miało być OBOŻEOBOŻE ale jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy Po zamianie szpul oryginalnej 17,7 g na cienkościenną 7,0 g oraz łożysk stalowych na SIC 3x lżejszych i o 70% mniejszym tarciu Ambassadeur 2500C można dalej dopingować. Można zdemontować wodzik, pozbawiając multik kwalifikacji kontroli linki na szpuli. W zawodach rzucania na odległość 18 g ciężarkiem, ten sam Ambassadeur ale już bez wodzika, przymocowany do 4 m i sztywnych wędek, w podobnych rywalom warunkach pogodowych nie ma wtedy sobie równych. Średnica szpulki 36 mm i 18 g ciężarek rzucany specjalną do tego wędką dają optymalny moment obrotowy szpuli, który pozwala osiągać dystans nawet 120 m. Okazuje się, że 36 mm jest lepsze od każdej mniejszej i większej średnicy szpuli. Mniejsze szpule mają w tej konkurencji za mały moment obrotowy a większe za duży. Gubią się lub obracają za wolno a skrajnie różne są złym wyborem. Złoty środek pożądania Na dopingu:https://www.youtube.com/watch?v=v5Aj5zv5KXkPozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Piękne i bez słów... czy ja wiem ? a co w tym pięknego ? na mój gust to pasuje ten multik jak pięść do oka do tej wędki, jakieś takie to wszystko nieproporcjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Czepiasz się Bardziej podobał Ci się mój zestaw z "nad jeziorka" z Ambassadeur 5001C? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Średnica szpulki 36 mm i 18 g ciężarek rzucany specjalną do tego wędką dają optymalny moment obrotowy szpuli, który pozwala osiągać dystans nawet 120 m. Okazuje się, że 36 mm jest lepsze od każdej mniejszej i większej średnicy szpuli. Wcześniej już wspominałeś o średnicy 36 mm, ale pomyślałem, że może piszesz o innym młynku, ale teraz widzę, że na pewno chodzi Ci o 2500C. Zarówno 2500C, jak i 1500C (i wszystkie z tej linii) mają średnicę szpuli 30 mm, co jest raczej jedną najmniejszych średnic w multiplikatorach castingowych (celowo napisałem castingowych, bo wiadomo, że są jeszcze mniejsze multiki, np. podlodowe, ale nikt raczej nimi nie będzie próbował rzucać i osiągać godnych odległości). Może Daiwa Millionaire MM miała mniejsza szpulkę, ale nie mogę teraz znaleźć info, a nie pamiętam dokładnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Wreszcie, dziękuję Mekamil. Wcześniej pisałem o 2500C, że mi szczęka opada na widok jak działa 36 mm, sam w to wątpiłem ale nikt nie prostował. Teraz to mi bardziej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 To może odkopię stary artykuł z okresu, jak tuningowanie młynków pod skrajnie UL casting było stosunkowo mało popularne w naszym kraju, a Availe dopiero co zaczynały napływać do Polski: http://www.multiplikator.pl/sprzet/92-perelka Przy okazji znalazłem też info o średnicy szpuli w malutkich Daiwach Millionaire - 29 mm, więc nieznacznie mniejsza http://www.multiplikator.pl/sprzet/142-czarna-perelka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Kamil, było powiedzieć to podał bym Ci jakiekolwiek wymiary, które Cię interesują Wszak stoi w "mojej szafie" Edytowane 5 Grudnia 2018 przez BOB1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 O proszę, zupełnie nie pamiętałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Co tu się dziwić. Przeważnie podczas Twoich wizyt, jesteśmy mocno rozkojarzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi