Skocz do zawartości

Multiplikatory Abu Garcia

mario6565

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem już nigdy nie wdawać się w dyskusję z Twoimi pseudopoetyckimi rewelacjami, ale muszę. Strasznie śmieszy mnie Twoja niewiedza, a jeszcze bardziej, że każdy Twój post jest po prostu przetłumaczeniem jakiegoś fragmentu ze strony realsreels + dodanie niezwiązanego tekstu, o koniach, czy co Ci tam akurat ślina na język przyniesie. Jednocześnie strasznie mnie wkurza, że nie dość, że podajesz błędne informacje to jeszcze po raz kolejny używasz terminu, którego nawet nie rozumiesz. Recordy MOD. SG swoją nazwę wzięły od 'Sjalvcentrerande Glidkager' (co potwierdził sam Lennart Borgström, a o czym pisał Simon Shimomura). To znaczy 'samocentrujące łożyska ślizgowe'. Nie wiem skąd wziąłeś "sfäriska glidlager", w każdym razie to nie są jakiekolwiek tam łożyska ślizgowe, ani tym bardziej "masywne łożysko z brązu polerowane w środku", jak napisałeś, tylko konkretny model łożysk tocznych, jak na zdjęciach. Zewnętrzne ścianki są lekko owalne, a nie cylindryczne.

post-45988-0-09074300-1574101039_thumb.jpg

post-45988-0-75945000-1574101038_thumb.jpg

Co to za różnica? Ogromna. Wyobraźcie sobie takie obciążenie na lince, które powoduje, że szpulka jest odciągana od osi, w której normalnie pracuje i powoduje nieznaczne optycznie, ale znaczące mechanicznie wygięcie osi szpuli. Co to spowoduje w normalnych łożyskach tocznych? No to, że oś wywierać będzie silny nacisk tylko na brzegach łożysk, a nie na całej powierzchni wewnętrznej. Teoretycznie może być to tak silny nacisk, że spowoduje zablokowanie się osi w łożyskach. Łożyska ze zdjęć nie mają tej wady, bo mają możliwość ruchu w panewce i dopasowywania się do aktualnej osi ośki szpuli. Dzięki temu, niezależnie od przyłożonego obciążenia, oś trze o wewnętrzne ścianki łożyska zawsze na całej długości styku, a nigdy tylko na krawędziach.

W obecnych systemach 'free spool', czyli oś rozłączana od szpulki nie ma to zjawisko już znaczenia, podobnie jak i w tych, których oś podparta jest zaraz po bokach szpulki (na pinionie i w przeciwległym panelu). Dla przypomnienia - w rozpatrywanych Recordach oś zintegrowana jest ze szpulą i podpierana była jedynie na obu końcach osi, pod samymi nakrętkami docisku osi.

• Like 8

Witam, ładna beka :)

Sfariska są z realsreels :)  ale sjalvcentrerande też ładnie :)  Sferyczne czy samocentrujące łożysko ślizgowe to to samo :)

Sferyczna powierzchnia zewnętrzna ślizgowego łożyska umożliwia samocentrowanie się jego powierzchni wewnętrznej, podobnie jak powierzchnia kuli łożyska tocznego.

Wartością dodaną ABUrfabriken była praktyka szlifowania w czasie wojny szafirów i rubinów.

Record 2100 Sport 1945-1973 wygrywał rywalizację innowacyjnymi łożyskami ślizgowymi, których standard osiowania a w szczególności p o l e r o w a n i a wzajemnej powierzchni styku na czopach był wyższy jak amerykańskich multiplikatorów. Nawiasem, prawdopodobnie pierwszy wolny bieg szpuli multiplikatora w 1933 r. zastosował I. L. Spenny z Ohio, USA :)  http://www.freepatentsonline.com/1939148.pdf

Hamulec odśrodkowy Record 3000 Flyer 1950-1957 stabilizuje obroty szpuli już na szybszych łożyskach tocznych, kulkowych. Ponadto  Flyer ma na zewnątrz duże kołpaki łożysk szpuli, które służą jako hamulec mechaniczny (cast control CC, statyczny, docisk), podobno także podczas rzucania. Także nawiasem, pierwszy siłę odśrodkową oczywiście do regulacji obrotów maszyny parowej w 1788 r. zastosował J. Watt, GB :) 

Zawodniczy ABU Garcia Ambassadeur 6500C Anglika :)  Petera Bagnalla z 1973 r., prawdopodobnie już z hamulcem magnetycznym i zewnętrznym pokrętłem tego hamulca w miejscu kołpaka, umożliwiał większe przyspieszenie i max obroty ok 500 1/s oraz redukcję siły hamowania pola natężenia magnetycznego w trakcie rzutu. Celem było utrzymanie dużej prędkości i zwiększenie czasu szybowania ciężarka, który poleciał zapewne na record świata 229m.

To naj nie bierze się z znikąd :D  Pozdrawiam

Zrobiłem kilka zdjęć sławetnego 2500C jak miałem okazję także nie mogły się tu nie znaleźć :)

Biorąc pod uwagę wiek kołowrotka niektóre rozwiązania zaskakują oczywiście w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu i głównie dlatego fotografie się tu znalazły. Kołowrotek jak widać był cały czas w użyciu, a pomimo tego stan większości elementów bardzo dobry.

post-65395-0-10108100-1574279216_thumb.jpg     post-65395-0-50189100-1574279226_thumb.jpg     post-65395-0-84502400-1574279238_thumb.jpg

post-65395-0-25178600-1574279249_thumb.jpg     post-65395-0-57612800-1574279261_thumb.jpg     post-65395-0-17481400-1574279273_thumb.jpg

post-65395-0-65290100-1574279282_thumb.jpg     post-65395-0-24854600-1574279313_thumb.jpg     post-65395-0-41839800-1574279322_thumb.jpg

post-65395-0-17071000-1574279356_thumb.jpg     post-65395-0-99991300-1574279365_thumb.jpg

• Like 5

Informacyjnie napisze dla potomnych co daje zmiana łożysk na ceramiczne oraz wymiana tej tulejki po której porusza się wodzik ta tunningowa ma łożysko zamiast plastiku. Wiec młynek działa od 3g czeburaszka plus 1,5 cała bezproblemowo pełen komfort to 3,5g plus guma. Uważam ze jak na młynek z 17g szpulą to jest ok. Rzuty 4g to 25m bez napinki

• Like 1

Witam, mała 2500C ma w sobie tego ducha :) 

Sprostowanie odnośnie rekordu Anglika Pereta Bagnalla z 1973 r. Jego multik powstał na bazie A 6000C 1969-1978 a dystans 229m był rekordem Europy.

Nawiasem, to właśnie A 6000C świętował siedemdziesiątą rocznicę fundowania ABUrfabriken jednorazowym wydaniem tego modelu pod nazwą Jubileum 1921-1991. Strategia wspierania rywalizacji kto kogo przerzuci przełożyła się na zysk ze sprzedaży Ambassadeur a mistrz Europy Peter Bagnall dostał eksponowaną posadę w ABU Garcia.

Ciekawe co będzie na 100 - lecie, jeszcze roczek. Na pewno nic z klejnotem, chyba też nic ze złotem, może anodowanie na złoto. Pozdrawiam

Absolutnie wyjątkowy egzemplarz DLa z wybitym na stopce nr 10: https://www.ebay.com/itm/RARE-VINTAGE-Abu-Garcia-Ambassadeur-5000-De-Luxe-reel-FOOT-10/113980125652

Co ciekawe - w kolekcjonerskim światku znane są dwa egzemplarze z nr 10 - ciekaw jestem, czy to jest jeden z nich, czy może trzeci nr 10 :)

Ciekawe, za ile pójdzie :)

• Like 3

Witam

jednak te stare ABU coś w sobie mają, to chyba dusza się nazywa ;), Ale tak poważniej rzeczywiście jest w nich ten duch historii i tez się chce takiego miec ( jak to pięknie nazwał  kolega Kamil - perełkę). Mam i ja i pomaleńku będę w te duszyczkę tkał  troszkę nowoczesności. Niestety na microcast spool Avail lub Hedgehog Studio to jednak muszę troszeczkę jeszcze po-ciułać :(. Do wątku na pewno nic wielce świeżego nie wniosę i w sprawach technicznych tez raczkuję, ale yutube i google pomaga :), Jednak ja nie o tym, a w czeluści sieci taka stronkę miedzy innymi znalazłem: http://www.reel-hunter.com/430896753?pageNum=2, prawda że nie tylko o multiplikatorach ale kołowrotkach ABU. Wam pewnie znana mnie jednak zaciekawiła ijest co poczytać  pooglądać na foto mogę hhehehhehe.

pozdrawiam Marcin

• Like 1

Dzisiaj mała 2500c miała swój dzień nad wodą. Pierwszy raz łowiłem młynkiem na prawą rękę :). Sparowana została z zielonym seekerem do 7g który nie z nie jednym młynkiem na forum był parowany :) i uzbrojona we fluocarbon 0,16. Na taki zestaw uczepił się esox 65cm i powiem wam ze wrażenia z walki super!!!!

post-65022-0-69879100-1575726565_thumb.jpeg

• Like 7

Witam szanowne grono. :) 

Nie bardzo wiedziałem gdzie napisać i w jakim dziale.

Mam parę pytań do znawców tematu odnośnie okrąglaków ABU. 

Zapragnąłem mieć multika ze stajni ABU , ale nie bardzo mogę się zdecydować jaki model wybrać.

Moje typy to 5600 c3 c4  i JERK BAITER takie jak na fotkach poniżej.

Moje pytanie brzmi:  który multik wybrać "który byście wy wybrali" i dlaczego.

Czym się konstrukcyjnie różnią , nigdzie nie mogę się doszukać instrukcji do wersji JERK BAITER.

Cena nie gra roli i tak mikołaj płaci.  :D 

Ps. Nie ukrywam że ten czarny JERK BAITER najbardziej mi się podoba.

post-71773-0-14539500-1576352426_thumb.jpg

post-71773-0-97077600-1576352441_thumb.jpg

post-71773-0-10258600-1576352453_thumb.jpg

Którą ręką masz zamiar kręcić korbą?

Bez różnicy ale na 51% prawą i podobno na prawą rękę więcej ofert w necie i troszkę taniej można dostać.

A za oszczędzoną kaskę jeszcze zapasową szpulkę chciałem sobie sprezentować.   :)
Edytowane przez Crazy_Pike

Ale troszkę trudniej później w Polsce sprzedać.

Nie zamierzam sprzedawać.  :)  To ma być sprzęt niezawodny na lata użytkowania , w grę będzie wchodzić tylko naprawa albo tuning.  ;) 

Ps. A jak z dostępnością części zamiennych na prawą łapkę. ? 

Pogadamy za pół roku/rok  ;)  :D

Edit. 

Jeżeli chodzi o tunning, to tylko - IMO -  zmień korbę. 

No ale który byście polecali. ?

Tak mnie korci ten JERK BAITER ale czy jest wart swojej ceny.?

A jak z zapasowymi szpulkami czy wzajemnie do siebie pasują z w/w modeli. ?

Ps. Doradźcie coś mam mało czasu do jutra wieczorem muszę coś wybrać.