SlawekNikt Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Jest gratka dla chętnych Wrzuć linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Na stronie TRADERA jest. Mam aplikacje i jakoś nie mogę linka skopiować ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Wziąłbym go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Miałeś szukać Red Nostalgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Wziąłbym go Jak zostanie taka cena, to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Do 3k PLN dałbym Nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Polemizowałbym, czy warto dać 4k PLN za ten młynek, no ale jak ktoś koniecznie szuka tego modelu raczej nie ma wyjścia - tanio nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Na eBayu występują za dwa razy tyle. Jak ktoś chce, to kupi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Na eBayu jest wysyp kołowrotków z Japonii w cenach oderwanych od jakiejkolwiek rzeczywistości. Ciężko się tym sugerować, zresztą sprawdź sobie, że żaden jeszcze się w takich cenach nie sprzedał. Nawet na yahoo.jp chodzą taniej, a wiadomo, że Japończycy mają teraz chorą manię na punkcie małych Ambassadeurów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Trójpak na stulecie dostępny również w Polsce https://allegro.pl/oferta/zestaw-3-multiplikatorow-abu-garcia-100-lecie-10842011340I cenowo jedynie nieznacznie drożej niż jakby ściągnąć ze Skandynawii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Miałeś szukać Red Nostalgii Znalazłem https://pl.aliexpress.com/item/1005003082524033.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=20267913711&aff_fcid=1150d3578016479aaee301ba1a43fe74-1627889550705-07371-_mL88rgr&tt=MG&fbclid=IwAR3JJmQtVJ5oSOrvRKqPIY_ywmlkM3nGFhFSUkcOOY8YT-W35-TKFJSHhzs&aff_fsk=_mL88rgr&aff_platform=default&sk=_mL88rgr&aff_trace_key=1150d3578016479aaee301ba1a43fe74-1627889550705-07371-_mL88rgr&shareId=20267913711&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=f777ba4477494d7d8f7710b8f9775da7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Patrz, nawet na dobrą rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlapSeRybe Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Ile taki kołowrotek w dobrym stanie może być wart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 A to dopiero znalezisko! CDL z numerem seryjnym 2!https://www.ebay.com/itm/324966101187Co prawda stan mocno średni, korbka, push button i płytka od bebechów z innego modelu, ale jednocyfrowy numer na stopce to totalna rzadkość.Kilka stron wcześniej pisałem o CDLu z nr 10, który ostatecznie poszedł za 2650 USD. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inglisz Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Witam, ciekawe, że multik @inglisza abu ambassadeur 5000 high speed z lat 70'tych ma ślizgowe łożyska?Ambassadeury z łożyskiem ślizgowym MOD SG zostały wykonane w latach 1952-1958. Dzisiaj to elita kolekcjonerskich multiplikatorów potocznie nazywana czterośruba. Pierwszy model, Record Ambassadeur z łożyskami szpuli MOD SG produkowany był tylko w 1952. Najpóźniej czterośruby rozprowadzano w 1969, prawdopodobnie jako dodatek do oferty samochodów. Nazywano je Svart czyli czarny, model oznaczony jako ABU Ambassadeur 5000 MOG SG.W 1963 pojawił się 5000DL, pierwszy Ambassadeur z kulkowym łożyskiem jeszcze czterośruba a od 1967 do 1977 produkowano 5000C również z takim łożyskiem ale już skręcane na trzy śruby. Takie czasy, że na pewno trzeba uważać na fałszywe ambasadory z rzekomo elitarnymi łożyskami. Pozdrawiam Nie odpisywałem długo tutaj, bo nie jestem zbyt często na jb. Mogę cię jedynie zapewnić, że mój Abu Ambassadeur 5000 High Speed na łożyskach ślizgowych jest oryginalny tak jak oryginalny może być. A twoje zarzuty o podróbce czy fałszywce tak jak pisze @Mekamil są niepoważne. Szkoda tylko, że wprowadzasz innych w błąd na forum.Szukajac kiedyś informacji o tym kołowrotku znalazłem fajną stronkę amerykańska czy angielską o starych multikach Abu , ale niestety teraz jej nie mogę odnaleźć.Otóż z grubsza : w latach 70tych serie 5000 były na łożyskach ślizgowych, Na łożyskach kulkowych była tylko seria 5000C (C było zarezerwowane dla łożysk kulkowych). Na yt znalazłem filmik z serwisu Ambassadeura 5000 z lat 70tych takiego samego jak mój High Speed 4.7: 1 . Na 1min36 gościu wyciąga z jednej strony obudowy ''bushing'' co po angielsku oznacza tuleje łożyska ślizgowego, a z drugiej strony obudowy wyciąga drugi 'bushing' w 20min 59s. Łożysk kulkowych na filmiku nie stwierdzono https://www.youtube.com/watch?v=BzmndGPj4Ug 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Nie odpisywałem długo tutaj, bo nie jestem zbyt często na jb. Mogę cię jedynie zapewnić, że mój Abu Ambassadeur 5000 High Speed na łożyskach ślizgowych jest oryginalny tak jak oryginalny może być. A twoje zarzuty o podróbce czy fałszywce tak jak pisze @Mekamil są niepoważne. Szkoda tylko, że wprowadzasz innych w błąd na forum.Szukajac kiedyś informacji o tym kołowrotku znalazłem fajną stronkę amerykańska czy angielską o starych multikach Abu , ale niestety teraz jej nie mogę odnaleźć.Otóż z grubsza : w latach 70tych serie 5000 były na łożyskach ślizgowych, Na łożyskach kulkowych była tylko seria 5000C (C było zarezerwowane dla łożysk kulkowych). Na yt znalazłem filmik z serwisu Ambassadeura 5000 z lat 70tych takiego samego jak mój High Speed 4.7: 1 . Na 1min36 gościu wyciąga z jednej strony obudowy ''bushing'' co po angielsku oznacza tuleje łożyska ślizgowego, a z drugiej strony obudowy wyciąga drugi 'bushing' w 20min 59s. Łożysk kulkowych na filmiku nie stwierdzono https://www.youtube.com/watch?v=BzmndGPj4UgMusisz zaakceptować piedulasy króla tak samo boleśnie jak nowe stawki mandatowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Witam, ingliszu zmień łożyska na kulkowe i ciesz się multikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Witam, ingliszu zmień łożyska na kulkowe i ciesz się multikiem. PozdrawiamTylko, czy jest sens? To zależy od zastosowań. Żadne łożysko kulkowe nie będzie bardziej wytrzymałe od ślizgowego, a przy ciężkim łowieniu (duże jerki, duże gumy) zmiana komfortu rzutowego po zmianie ślizgów na kulkowe będzie zupełnie nieodczuwalna. Lepiej zrobić polerkę powierzchni tocznych - ośki, ścianek łożysk, czy nawet rozważyć założenie łożyskowanego cog wheela oraz wodzika niż samych łożysk w szpuli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inglisz Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Poszedłem po rozum do głowy i zostaję przy ślizgowych, tym bardziej, że kręcą się lepiej niż kulkowe w moich innych abu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 No i słusznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zrobiłem ten manewr kilka lat temu i znów wróciłem do bushingów ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 W najstarszych, pierwszych Record Ambassadeurach nie powinno się polerować łożysk, to również oryginalna technologia ABU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Uff! W ostatniej chwili odwiodłeś mnie od polerowania. Stokrotne dzięki. Pewnie bym coś sknocił, nie wspominając o podeptaniu dziesięcioleci innowacyjnych dokonań Mędrców z Północy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) King ma rację. Bez odpowiedniej wiedzy, doświadczenia i wyposażenia, gładzenie i polerowanie prowadzi najkrótszą droga do zniekształcenia wałka i otworu - uzyskamy jedynie utratę osiowości,walcowości, okrągłości oraz prawdopodobnie przekroczymy założoną tolerancję pasowania.Edycja: interpunkcja Edytowane 3 Stycznia 2022 przez RBTS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 To nie można od razu napisać, że damy dopy w temacie wygładzania???!!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi