Skocz do zawartości

Multiplikatory Abu Garcia

mario6565

Rekomendowane odpowiedzi

Tam w opisie jest, że numer to 096, albo 960. Poprawny jest oczywiście ten drugi. W tej pierwotnej numeracji, gdzie numery seryjne były po prostu kolejnymi liczbami żaden nie zaczynał się od 0. Swoją drogą taki z numerem 96 to byłby dopiero biały kruk - znane są egzemplarze z numerami z przedziału 1-10, a następny dopiero 223. Wypłynięcie jakiekolwiek z numerem z przedziału 11-222 byłoby w światku kolekcjonerskim pewną sensacją :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

Niestety nie mój - nie udało mi się wygrać licytacji - i teraz trochę żałuję pomimo wysokiej ceny do zapłacenia ;) Ale jak tak myślę to piękny przykład, jak kiedyś wyglądał baitcasting - ultralekki baitcasting - przełożenie wysokie - 'aż' 4,7:1 no i dedykowanie do UL ze szpulką o wadze ponad 20 g ;) No ale trzeba pamiętać, że wtedy ultralight to było minimum 7 g i to raczej lotne, a nie jakieśtam plemniki ;) Sam kołowrotek też pewnie pod 300 g ważył to gdzie mu do współczesnych konstrukcji, które 'muszą' przynajmniej połowę mniej ważyć, a niektóre i poniżej 100 g wagi schodzą.

post-45988-0-40624800-1749636941_thumb.jpg

• Like 3

Ale ja w prawej trzymam kij, kręcę lewą i nie jestem:

- historycznie obciążonym Amerykańcem, który lubi kij przekładać z ręki do ręki, bo tak robił jego dziadek i pradziadek 

- Australijczykiem, do góry nogami chodzącym i nawet korbką kołowrotka spinningowego kręcącym prawą ręką (dziwne one)

Warto nauczyć się pracy także lewą ręką co daje możliwość zmiany zestawu w wypadku zmęczenia. Moje prawie wszystkie cięższe multipikatory (i wiele lekkich) mam w parach lewy-prawy. Wiem że jest to możliwe, gdyż sam zaczynałem od prawych będąc praworęcznym.

PS Nie przekładam kija po rzucie, to trochę bezsensowne.