sslonio Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Witajcie. Przymierzam się do zakupu butów sportowych do biegania amatorskiego, spacerów i codziennie chodzenia wtedy kiedy można wbić się w buty sportowe :-) Najlepiej leżą mi buty trailowe od Asics. Tylko zastanawiam się czy brać model z gore-texem czy bez. I tutaj opinie są podzielone :-) bo wiadomo przy gore but jest praktycznie nie przemakalny ale w lecie może być w nich za gorąco. Z kolei bez membrany w lecie bardziej komfortowo ale za to w zimie i na deszcz juz trochę gorzej. Chciałbym wybrać jeden model jako uniwersalny bo buty ogólnie tanie nie są tylko do końca nie wiem na który wariant się zdecydować :-) z membraną czy bez? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Jeżeli przede wszystkim będziesz biegał, to bezwzględnie bez. Podczas biegania nie ma znaczenia czy w buce sucho czy mokro, a i tak zazwyczaj jest wilgotno. Poza tym bez gtx but w suchym szybko przeschnie (na nodze).Jeżeli przede wszystkim chodził, raczej z (chociaż przy np wyższych trawach, czy też mocnym zroszeniu i tak będziesz miał mokro).Piszę z doświadczenia, biegam w większości po bezdrożach. Aha. Buty to biegania w terenie mają raczej łatwo ścieralne gumy na podeszwach (w przeciwieństwie do tych do biegania po asfalcie), więc szybko ci je szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 A co sądzisz o Asics Fuji Trabuco 4? One jak na buty terenowe mają bardzo dobrą i dużą amortyzację. Wcześniej miałem z Asicsa Fuji Atack, który bardzo długo pociągnął ale niestety musiały się kiedyś skończyć. Chociaż podeszwa wcale tak mocno i szybko w nich się nie zdarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) A co sądzisz o Asics Fuji Trabuco 4? One jak na buty terenowe mają bardzo dobrą i dużą amortyzację. Wcześniej miałem z Asicsa Fuji Atack, który bardzo długo pociągnął ale niestety musiały się kiedyś skończyć. Chociaż podeszwa wcale tak mocno i szybko w nich się nie zdarła. Lżejsze crossy i łażenie po górach uskuteczniam w Brooksach Cascadia (bardzo fajne z dużą amortyzacją), a jakieś mocniejsze tereny kiedyś robiłem w INOV-8. Teraz wyrosłem ze sprzętomani na rzecz techniko/mięśniomanie i kupuje te tańsze Kalenji. Rożnica żadna (poza cena). Asicsa nie znam. Z tego co pisałeś w pierwszym psocie to teoretycznie własnie szukał bym takich Trabuco, Cascadia itp. Są po porostu wygodniejsze, a dużej dynamiki nie potrzebujesz. Edytowane 8 Marca 2017 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Czyli do takiego rekreacyjnego wykorzystania brałbyś z gore czy beż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Wersje GTXJeżeli chcesz zaoszczędzić to na allegro poszukaj PUMA Faas 500 TR GTX. Jeżeli kolor nie odstrasza to za 150zł masz świetne buty Edytowane 8 Marca 2017 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Najlepiej będzie jak but dobierzesz do techniki biegania (supinacja, pronacja) oraz do swojej wagi (stopień amortyzacji). Sprawdź czy nie ma w Twojej okolicy specjalistycznego sklepu dla biegaczy z możliwością przeprowadzenia analizy kroku biegowego. Buty do biegania czy z resztą jakiekolwiek krótkie buty z membrana to moim zdaniem strata kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Jasne. sup- pronacja to jak suplementy diety. Olać, bo to naciąganie na kasę. Szczególnie w trailu ma to tyle sensu co kot napłakał. Technikę to się poprawi do wzorca, a nie do niej dobiera buty. Bo jeżeli masz ją złą, to ciągnie ci postawę.O GTX w niskich do biegania się wypowiedziałem. Buty biegowe z natury są bardziej przewiewne, Szybciej tez puszczają wodę (w obie strony). Więc wystarczy (przy spacerach) w takich lekko mokra trawa i już jest w nich mokro. Ten GTX spowoduje, że tak szybko mokro nie będzie (wiadomo, że w łażeniu po jakiś wysokich trawach itp to nic nie pomoże). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loko Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Co do cascadi to potwierdzam,idealny but na bieganie w terenie a i na asfalcie daje radę.Natomiast z olaniem doboru buta do techniki biegu bym się grubo zastanowił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Co do cascadi to potwierdzam,idealny but na bieganie w terenie a i na asfalcie daje radę.Natomiast z olaniem doboru buta do techniki biegu bym się grubo zastanowił...Technikę się ma, albo ją trzeba wyćwiczyć/opanować. Do techniki się butów nie dobiera. Wmawia się, że powinno się dobierać do "wady" aparatu ruchu. A to się powinno wyprowadzać. Jeżeli więc będziemy wspomagać organizm w utrzymaniu aktualnej "deformacji" (własnie przez buty ze stabilizacją) to nigdy tego nie skorygujemy. Nie mogę teraz znaleść, ale czytałem opracowanie na ten temat. Bardzo sensownie było to przedstawione. A już ogólnym idiotyzmem jest poleganie na sprzedawcy w sklepie, który ma nam dobrać buty na podstawie swojej "wiedzy" ortopedycznej i komputera z bieżnia. Ale każdemu zostawiam wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loko Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 I po to są Krzychu buty dobierane żeby nie pogłębiać tych wad...Jeżeli myślisz że dasz gościowi ze stopą neutralną buty z mega wsparciem i to jest git to powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Panowie, ja nie szukam butów do zaawansowanego biegania Co prawda mam jedną stopę z pronacją i jeżeli podeszwa pod piętą jest za miękka to po pewnym czasie lewy but mi się wykoślawia do środka a do tego mam dosyć szerokie stopy. W związku z tym najwygodniej jest m w butach ze stabilizacją i sporą amortyzacją. Chcę kupić buty uniwersalne i mój podstawowy dylemat czy Asics Trabuco z gore-texem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 I po to są Krzychu buty dobierane żeby nie pogłębiać tych wad...Jeżeli myślisz że dasz gościowi ze stopą neutralną buty z mega wsparciem i to jest git to powodzenia...Przecież krzychun wie wszystko najlepiej. Zwłaszcza jak sobie samemu zniszczyć zdrowie. Ręce opadają jak tacy specjaliści innym doradzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Nieważne. Edytowane 9 Marca 2017 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Kiedyś byłem w sklepie biegacza. Sprzedawca obejrzał moją stope, ocenił jak starta jest podeszwa i zaproponował dwa modele. Zmierzyłem, pochodziłem w nich po sklepie. Następnie poprzymierzałem pary, które mi wpadły w oko i najlepiej czułem się w butach wedle "katalogów" nie dla mnie :-) Ja tam kupuje buty, które mi się podobają, są dla mnie wygodne i odpowiadają mi cenowo. Obecnie mam jakieś asicsy bez gore i pumy z gore. Zaznacze, że biegam bardzo nieregularnie, krotkie dystanse i o zgrozo w starym bawełniamym dresie Umbro (a to marka chyba fudbolowa) ;-) Dla mnie istotne, że się czasem poruszam :-) Aha, jogurtów dla mężczyzn też nie pije ;-) Edytowane 10 Marca 2017 przez OloPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 @OloPe no i jak oceniasz te z gore-texem? W lecie nie jest za gorąco w nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Jest gorąco w gore. Znow jak po deszczu czy rosa to w zwykłych noga mokra. Ale jak miał bym wybrać pare to wziąłbym bez. Te z gore używam właściwie tylko od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Nie wiem ile kosztują butki, w które celujesz ale moze warto kupić dwie pary z modeli starszych wyprzedazowych? Wpierw jedne bez gore, później uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 330-400 PLN i to jest cena wyprzedazowa poprzedniego modelu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Za Simmsy do brodzenia 600-800 zł jestem w stanie połozyć jeśli by zaszła konieczność i nie dało by rady taniej. Za zwykle szmaciami do biegania/chodzenia już nie :-) Sprawdziłem i buty jakie teraz mam to asics gel-evolution 6, kupiłem chyba za 180 zł a pumy fox v2 gtx za chyba 350 zł. No ale ja mam takie podejście do tematu. Moi znajomi na buty wydają po ..... wole nie wspominać bo mnie ciarki przechodzą ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi