mlgi Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Mam zamiar wykonań kilka woblerów na początek, nazbierałem trochę grubszych i chudszych gałęzi lipy, odpowiedzcie mi na pytanie bo nie mogłem znaleźć konkretnych odpowiedzi. Czy suszyć je w korze czy może okorowane? Drugie pytanie to jak długo należy suszyć, abym mógł bez obaw zacząć szlifować kształty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowos Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Ja swoje susze w korze i tylko w korze. Co do długosci to najlepiej jak najdłuzej, ale po minimum dwaóch tygodniach w ciepłym przewiewnym miejscu mozesz zaczynac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Ja suszę bez kory, niegrube gałęzie (do ok 1,5cm) z odrostów można przerabiac po tygodniu suszenia na grzejniku lub balkonie w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Są takie suszarki do grzybów i owoców. Używał ktoś może do suszenia kawałków drewna ? Grzyby i owoce po nocy są suche jak pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 swoje gałęzie zdobyłem świeże jakiś tydzień temu, najpierw 4 dni suszyłem w korze wszystkie (od 1,5 do 4cm średnicy), potem najgrubszą okorowałem, aby sprawdzić jak to wpłynie na prędkość suszenia i samo drewno, zadałem pytanie na forum bo się niecierpliwie a dzisiaj zauważyłem, że okorowany kawałek ma pęknięcie wzdłuż na samym środku, teraz ciesze się, że reszta została w korze:) dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowos Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Niema problemu wkoncu trzeba sobie pomagac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Gałęzie najlepiej ścinać w zimie, później 2-3 miesiące spokojnego suszenia (nic na siłę, żadnych kaloryferów lub suszarek). Po tym czasie mamy materiał wykondycjonowany i łatwy do obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Też jestem tego zdania że podczas suszenia nie ma mowy o pośpiechu, suszarkach itp. Dobre drewno jest sezonowane. Ja gałęzie suszę w korze. Odcinki ok 50cm kładę w suchym, przewiewnym miejscu. Pęczki gałęzi z jednego zbioru wiążę sznurkiem i piszę datę. Dzięki temu wiem jak długo leżakują Drewno bez kory ma tendencje do pękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Najlepiej suszyc w korowinie w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu.Wszelkie procesy przyspieszajace typu kaloryfer itd. moga powodowac rozwarstwianie wlokien (pekanie). pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi