Skocz do zawartości
  • 0

Szwecja już nie tak cudowna

Kuba Standera

Pytanie

Witajcie

Piszę z ostrze?źeniem dla Was.

Kraj piękny, rybny, słynący z koszmarnej muzyki pop, dobrych samochod?łw, chrap łosia w sosie truskawkowym i... niesłychanej uczciwości lokalnych aborygen?łw. No more maj frends.

Byliśmy z Bujo i Miratem na wycieczce, pacyfikować tamtejsze rybki na dalekiej (dla nas) p?łłnocy.

Pod koniec wyjazdu, jasną wszak nocą, obrano nas śpiących w namiocie z całego sprzętu. Chciałoby się jaśnie prezesa cytować - zostaliśmy zdradzeni przez Szwed?łw o świcie <_<

Og?łlnie - poszły dokumenty, portfele, aparaty x2, laptop, chyba z 8 much?łwek z kołowrotkami, w tym rodzynki jak Ari-T-Hart Bujo.

Poszły wędki lekkie, szczupakowe, w tym nieosiągalna ju?ź Scierra BW2, najlepszy kuźwa kij na szczupaka na świecie... Do tego dwa belly boaty, 3x śpiochy, buty, kamizelki z w sumie chyba ponad tysiącem much, dziesiątkami przypon?łwek itd etc...

Co najlepsze - został cały sprzęt spinningowy, w tym wypasione shimaniaki Michała, pudła z woblerami i jerkami - wskazuje to na robote miejscowych.

Tak?źe - nie dajcie się zwieść, czasy niewinności ten kraj ma dawno za sobą, a mendy są wszędzie

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do biwaku - byliśmy na legalu, na polu namiotowym. Właścicielka powiedziała o jeju ale nawet nie zasugerowała zmniejszenia opłaty, wynegocjowaliśmy zapłacenie przelewem, bo zostaliśmy praktycznie bez grosza...

Policja - jak pisałem - olała temat zupełnie, nie pofatygowała się na miejsce nawet.

• 0

Nader często przy takich sytuacjach ukierunkowuje się podejrzenia całkowicie bezzasadnie . Czy ma jakaś nacja szczeg?łlną skłonność do wyrafinowanego złodziejstwa ? Jest tu jakaś potwierdzona reguła , czy tylko powielanie kiepskich , umysłowych uproszczeń ?

Człowiek myślący samodzielnie tak nie napisze .. Embarassed

• 0

Jest Mi niezmiernie przykro z powodu zajscia i mimo ze bezposrednio Mnie nie dotyczy ,troche mnie to zasmocilo .

Biorac po uwage bardzo niski poziom zgloszen o kradziezy i deikatnie mowiac spokuj w tej okolicy tym bardziej jestem rozczarowany .Z drogiej zas strony ktos kto tu przyjezdza tylko na chwile nie wie co sie tu dzieje .

Kilka lat temu bylo glosno o masowych kradziezach sprzetu pozostawianego przez wedkarzy (muszkarzy ).Wystarczyla chwila na przerwe na obiad a po powrocie w niby spokojnej okolicy sprzet sie rozplywal :( .

Trodno jednoznacznie wskazac winnych i ciezko kogos oskarzac ,mozna tylko przyposzczac i gdybac .

I jak siegam pamiecia ta bardzo czesto slyszy sie i pisze ale o naszych ktorzy to lamia prawo tu i tam niz o naszych ktorzy sa poszkodowani .Nie wiem moze to wynika z tego ze szwedzi ogolnie nie lubia mowic o takich sprawach jak Kuby i chlowpakow na ich korzysc bylo by zlapac wlasnie ich np. na szybkiej jezdzie i grac twardzieli jacy to jestesmy nierozwazni .

Jezeli jednak policja zlala sprawe a wlsciciel osrodka postapil podobnie .Ciezko mi to przychodzi ale trzeba bedzie Kuba zameldowac tych panow o ile poczules sie w jakis sposob potraktowany jako intruz lub w inny sposub urazony .

http://www.polisen.se/sv/Kontakta-oss/Polisstationer/Jamtlan d/Ostersund/

Zanin jednak Kuba zaczniecie cos na powaznie proponuje zapoznac sie z prawem ktore obowaizuje ,delikatnie mowiac jest tego troche i nikt nie powiedzial ze moze byc latwo .Na poczatek zerknij prosze na programie tlumaczacym co i jak w razie czego wal smialo pomoge jak moge

http://www.polisen.se/sv/Utsatt-for-brott/Rattskedjan/Hitta- ratt-myndighet/

moze uda sie cos zrobic w tej sprawie .

• 0

Cholera, czy człowiek ju?ź nawet na drugim końcu europy nie zastanie spokoju na rybach??????????? :angry: Panowie wsp?łłczuje wam z całego serca, Mirek jak dojdziesz do siebie, to mogę cię zabrać na ryby nad Wartę, przez ponad 20 lat mojej obecności nad ta wodą nic mi nie ukradziono, więc mo?źe nie taki ten nasz kraj straszny ,jak go malują.....

• 0

Witam,

Tak to niestety bywa :( Byl to moj czwarty wyjazd w te same miejsce, zaczal sie swietnie, drugiego dnia po 3-4 rzutach mialem pstraga 60 cm, jakies zdjecia i film z wypuszczenia zostaly :D

Mnie pech dotknal jakos niespotykanie, dzien wczesniej rozwalilem teleskop w limitowanym zegarku Tag Heuer, zostal w skradzionych spiochach, trzy z czteru skradzionych muchowek jest praktycznie nieosiagalna, podobnie z kreciolkiem. Kolekcja zbierana i weryfikowana przez kilka lat poczla w swiat :(

Life must go on.... :( :( :(

• 0

Nader często przy takich sytuacjach ukierunkowuje się podejrzenia całkowicie bezzasadnie . Czy ma jakaś nacja szczeg?łlną skłonność do wyrafinowanego złodziejstwa ? Jest tu jakaś potwierdzona reguła , czy tylko powielanie kiepskich , umysłowych uproszczeń ?

Człowiek myślący samodzielnie tak nie napisze .. Embarassed

Przykro mi , ale najwyraźniej myślę niesamodzielnie.

Masz racje drogi Sławku, ?źaden nar?łd nie wyr?ł?źnia się pod tym względem.

Nie zauwa?źyłem te?ź, ?źeby jakiś nar?łd był mniej tolerancyjny, otwarty, przyjazny, podejrzliwy, pracowity, leniwy itd.

To wszystko stereotypy i umysłowe uproszczenia.

Aaaa i my Polacy kompletnie nie wyr?ł?źniamy się na Zachodzie jeśli chodzi o C&R.

p.s. A teraz trochę bardziej powa?źnie - są narody (mo?źe w tym przypadku plemiona), gdzie coś takiego jak własność osobista nie istnieje. Wszystko jest nasze. Pojęcie kradzie?źy nie istnieje i nawet jak jakieś jednostki zmienią otoczenie, to pewne zachowania pozostają. Czy oni te?ź się nie wyr?ł?źniają na tle innych nacji?

• 0

Ciszej nad tą trumną - chciałoby się powiedzieć.

Nie sądzę aby celem Kuby było rozpętywanie dyskusji o wy?źszości jednych nacji nad innymi i uwa?źam, ?źe tego typu dyskusja w tym wątku jest zbędna (zresztą sami zainteresowani mogą wydzielić ten wątek do oddzielnej dyskusji).

Myślę ?źe w tym wątku jest okazja (jak?źe przykra) do podzielenia się wiadomościami o niebezpiecznych miejscach gdzie nas okradziono, o miejscach względnie bezpiecznych (piszę względnie bo nikt nie zna dnia ani godziny) o sposobach zabezpieczenia i przechowywania sprzętu na wyjazdach, itp.

Z moich osobistych doświadczeń: włamano mi się do samochodu przy moście Poniatowskiego w Warszawie - straty na szczęście symboliczne (nie licząc wybitej szyby). W Szwecji te?ź zostawialiśmy kompletny sprzęt na ł?łdce schodząc na przerwę obiadową, ale 3-4 lata temu po zniknięciu jednego kołowrotka właściciel przystani kupił i wstawił do szopy na przystani metalowe szafki w kt?łrych zostawiamy większość rzeczy , a co się nie mieści np. kije jednoczęściowe zabieramy do domku.

A wracając do tematu: je?źeli czujecie ?źe policja was olała to skorzystałbym z linku podanego przez @TERMOSA i skrobnąłbym coś w rodzaju za?źalenia.

Pozdrawiam

Sławek

• 0

Oczywiście Danielu , luźne i niezobowiązujące skojarzenia z komuną , znaną wszystkim jako podstawowa forma organizacyjna szwedzkiej społeczności , te?ź chyba te?ź nie będą polem śledczych dywagacji :D :D

• 0

ciemna dupa, nie ma co owijac w bawelne :wacko:

dwa lata temu na nedre zginelo 6 lodek i dodam tylko, ze to nie byli miejscowi ... zaginionych rzeczy polecam poszukac na stronach aukcyjnych z koncowkami UA, LV, BY itd

ps. z bujo to ja chyba sie tylko na piwo wybiore ... i to tylko i wylacznie na wlasny balkon cos pecha w tym roku masz michal

Piotr,

Jak dostane nowe dokumenty i pozalatwiam pare spraw w Ladku w drodze powrotnej zachacze o Szwajcarie, moze z jakims pitbullem czy czyms takim co by wedek popilnowal :D

Bujo

• 0

Koledzy,

Byłem wiele razy w Szwecji. Znajomy Szwed, kt?łry nami trochę się opiekował od początku ostrzegał nas aby nie pozostawiać niczego na łodzi lub na zewnątrz domku, w kt?łrym mieszkaliśmy.

Nigdy nic złego nas nie spotkało, ale te?ź pilnowaliśmy się.

Mimo szeroko nagłaśnianych przypadk?łw kradzie?źy silnik?łw, kt?łre p?łźniej odnajdywały się w u nas i w innych krajach, On zwracał nam uwagę na problemy, kt?łre mają ze swoimi, młodymi obywatelami.

Generalnie, to okazja czyni złodzieja i takiej okazji nie nale?źy mu dawać.

• 0

z jednej strony straszna lipa, i bardzo wsp?łłczuję

z drugiej jednak głupi ten, co głupio robi

z tego co czytam, to zachowaliście się jak nastolatkowie:/

a znam Was wszystkich i tym trudniej mi uwierzyć w taką ...nieroztropność.

Mo?źna teraz psioczyć na policję, ale jak nie będą mieć czegoś konkretnego(odciski palc?łw na samochodach, zamkach, szybach? nagrania z kamer monitoringu? świadkowie), to nie bardzo będą mogli coś zrobić.

No chyba ?źe złodzieje, to młodzi lokalersi, do tego idioci i sami się spalą,

Szkoda, bo fajny wyjazd kończy się koszmarnie, choć to i tak nie Peru, na szczęście.

• 0

W du?źej mierze masz Ramaj rację, szczeg?łlnie ja ju?ź kiedyś zaliczyłem zonka w kraju z uczciwymi ludźmi, więc powinienem być czujny. Nie zmienia to faktu - topic jest po to, by wielu jadącym tam z podobny nastawieniem uzmysłowić ze disneyland się w europie skończył chyba.

Sprawa ma dalszy ciąg, miejscowa gazeta opublikowała kilka artykuł?łw o tej sprawie, mieć nadzieję ze coś się ruszy.

• 0

Masakra :angry:

Miałem niewątpliwą przyjemność być w Szwecji rok temu. Codziennie wszystkie manele zabierałem do domku. Nie tyle bałem się kradzie?źy, co....no, a kto z nas by w Polsce zostawił sprzęt w nadbrze?źnej szopie?? Bardziej kierowała mną ostro?źność podyktowana realiami zastanymi tu, w Lechistanie, ni?ź nieufność wobec narodu

szwedzkiego-a o nich nasłuchałem się wiele, generalnie w samych superlatywach....

Dziwi fakt, ?źe ?źaden z Was nie usłyszał nikogo na brzegu, otwierania samochodu itd...W PL nad wodą śpię(staram się ) z jednym okiem otwartym, lub na zmianę się czuwa, coby było do czego rano z namiotu wyjść... :angry: Choć....na jakimś p?łłnocnym zadupiu te?ź bym raczej spał spokojnie, bardziej chyba spodziewając się dzikich zwierząt, jak dwuno?źnych dzikus?łw...

Eh...pozostaje mieć nadzieję, ?źe nagłośnienie sprawy pozwoli Wam odzyskać skradziony sprzęt, a sprawc?łw ukarać ...

Pozdrawiam i 3mam kciuki.

Kamil

• 0

I dodam jeszcze listę - mo?źe gdzieś ktoś coś wypatrzy na jebajach

Vision cult #6 9' 4pce - bez tuby

Scierra BW2 #9-10 8'8 3pce - bez tuby - bardzo rzadka wędka

Vision Koma Kassete #9-11 - z jedną szpulą, linka nawinięta to airflo 40+CSW, przeźroczysta

Vision koma #5-6 jasny z zieloną linką pływającą

Zielony bellyboat taimen vshape x 2

Kamizelka - plecakowa Vision, szara.

pudła z muchami taimen - czarne, zielone, brązowe, przeźroczyste dwustronne xxl

aparat fuji s9600

laptop Eee czarny z naklejką fishingguides i zieloną mordką uśmiechniętą - logo rajdy4x4.pl

Z mirata pamiętam:

Scierra sweep 9' #5 4pce

Scierra ferox 9' #7 - 4pce, bez tuby

Vision koma #5-6

Greys GRX #7-8

Śpiochy solvkroken

Kamizelka redington

Jakby komuś to w oczy wpadło to prosze o cynk w tej sprawie.

• 0

Witam!Ramay napisałgłupi ten co głupio robiW rzeczy samej spostrzezenia słuszne.Istotne są jednak okoliczności.Jeśli w danym miejscu postrzegamy pewne zachowania,z naszego punktu widzenia pozytywne,w naturalny spos?łb je powielamy.Uzbrojone wędki przed domkiem?Część sprzętu pozostawiona w łodzi?Suszące się na wieszakach wodery?To zawsze była wartość dodana w skandynawskich wyprawach.Jak łatwo się do tego przyzwyczić,cieszyć się zaufaniem do innych.Podam przykład tego typu zachowań zaobserwowany w Norwegii na początku lat 90-tych.Mieszkaliśmy w domu do kt?łrego dojazd prowadził prywatną drogą prowadzącą przez las.Wjazd na nią był mo?źliwy po uiszczeniu niewielkiej oplaty przy ka?źdym przeje?ździe.W środku lasu drogę zamykał podnoszony ręcznie szlaban,obok znajdowala się niewielka drewniana budka w kt?łrej do specjalnie tam umieszczonej miseczki wkładano pieniądze.Ju?ź przy pierwszym przeje?ździe znajdowala się tam niewielka ilość monet i banknotow .Doło?źyliśmy i swoje...Pod koniec pobytu ,po kilku przejazdach g?łrka pieniędzy była ju?ź du?źo większa,choć nigdy nie spotkaliśmy tam nikogo,najwidoczniej składano tam systematycznie oplaty.Ta obserwacja dała mi wiele do myślenia.Powracając do przykrego wątku kradzie?źy istotnym dla wszystkich byłoby podanie okolic gdzie się zda?źyła(ju?ź o tym pisałem)tym bardziej ,?źe posądzono Szwed?łw -no chyba,?źe byli to rzeczywiście wspomniani wcześniej aborygenico powinno skutkować poszukiwaniami takze na antypodach :mellow: pozdrawiam.

• 0

Do dzis wiekszosc szwedzkich lowisk specjalnych ma system oplaty na miescu .Gdzie to za 100wke wrzocona do skrzynki wypisujemy sobie sami zezwolenie (orginal ze stowka a kopia dla nas) a w razie kontroli na takich lowiskach (zawyczaj pstragowych i niewilekich nie ma tloku) wiec latwo porachowac stowki z iloscia wedkujacych i sprawdzic kopie zgodana z orginalem .

Z ta miska pieniedzy to do dzis np w Skane u rolnika mozemy napakowac sobie warzyw i owocy .Nikt nie patrzy nam na rece w czasie wybierania a placimy co laska .

Co do kradziezy to sprzet ktory podales jest penie filtrowany w necie przez wladze (jestem pewien) nie mysle ze tez ze ktos bedzie tak naiwny zeby soprzedac to od razu .

Czytajac tez wiadomosci z tad fajnie ze sie cos dzieje .Z drogiej strony tak ja pisalem na priv. Tu wszystko toczy sie troche z opoznieniem i w zwolnionym tepie .Napewno jednak dobrze trzymac rekie na polsie i czekac cierpliwie .

Zastanawia mnie tez fakt samego potraktowania Was przez policje .Naprawde razacy ,generalnie wladza jest tu potulna jak aniolki ,uprzejnma i pomocna .Choc pewnie nie blyskawica .Ale tak jak mawial muj kolega z dziada pradzaida szwed z polnocy .---

A gdzie ja mam sie spieszyc do najblizszego sklepu mam 300 km ,bede mial czas to zajade .Dobra a teraz ide na kawe .

Powinniscie tez wziasc zakladkie na to ze tu faktycznie czeka sie wszedzie i na wszystko dosyc dlogo .Natomiast czesto efekt koncowy jest najwazniejszy .Przytocze jeszcze sytuacje z zycia gdzie to np. w pracy mamy pelne rece roboty i normalnie kilka minut tu czy tam nie gra roli .A jednak w momencie kiedy to srednia krajowa zostalaby kilka minut na swojej przerwie na kawie zeby cos np.dokonczyc .Szwed rzoca wszytko ,niech sie pali niech sie wali idzie na kawe majac totalnie w dupie wszystko .Daleko szukac ,mamy tu wlsnie wakacje wiekszosc fabryk jest zamknienta ,rzesze maja wakacje i wolne .Budowy stoja ,cala budowlanka ma wolne .Wszyscy jednakowo w tym samym czasie rok w rok .

Dziwi jednak fakt ze w 2010 wlasnie ta okolica zarobila 3,8 miljarda koron przy czym turystyka daje tam 4700-set osobom prace lub godny zarobek .

Nie ma szczegolow ile w tym roku i w zeszlym bylo tam turystow .

Otatnie dane znalazlem z 2005 roku .

ungef?r(okolo) 7,9 miljoner(gosci) g?stn?tter i J?mtland H?rjedalen. ...

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/fortsatt-oekn ing-och-ya-rekord-foer-turismen-i-jaemtland-haerjedalen-2010 -591786

Przy czym zgloszonych kradziezy popraw mnie Kuba bylo chyba 54 z czego bodajze 24 w maju .Dlategoraz jeszcze przykro mi ze was okradli ale przy takich statystykach powinni szybko namierzyc co i jak .

• 0

Vision cult #6 9' 4pce - bez tuby

Scierra BW2 #9-10 8'8 3pce - bez tuby - bardzo rzadka wędka

Vision Koma Kassete #9-11 - z jedną szpulą, linka nawinięta to airflo 40+CSW, przeźroczysta

Vision koma #5-6 jasny z zieloną linką pływającą

Zielony bellyboat taimen vshape x 2

Kamizelka - plecakowa Vision, szara.

pudła z muchami taimen - czarne, zielone, brązowe, przeźroczyste dwustronne xxl

aparat fuji s9600

laptop Eee czarny z naklejką fishingguides i zieloną mordką uśmiechniętą - logo rajdy4x4.pl

Scierra sweep 9' #5 4pce

Scierra ferox 9' #7 - 4pce, bez tuby

Vision koma #5-6

Greys GRX #7-8

Śpiochy solvkroken

Kamizelka redington

macie zdjecia tego sprzetu?