Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego
Pływam na Kolibri km330d głównie sam czasem we dwóch. Na jeziora mam silnik elektryczny, natomiast w tym roku planuję zakupić silnik spalinowy aby pływać po Bugu i od jakiegoś czasu mam dylemat 4t czy 2t oraz na jaką moc się zdecydować pod uwagę biorę 5; 6; 8; oraz 9.9 km. Ponton wożę na przyczepie więc silnik mógłby być na stałe na pawęży, mam doczepiane solidne kółka slipowe. Tylko wiadomo jak jest ze slipami na Bugu granicznym - prawie ich nie ma, są jeszcze plaże, ogólnie kiepsko z wodowaniem.
Mój dylemat polega głównie na wadze silnika bo wiadomo lżejszy można sobie nosić bez problemu te kilkadziesiąt metrów w razie czego. Im ciężej to gorzej tym bardziej że często jest duże błoto i kółka będą się grzebać przy założonym silniku na pawęż i trzeba będzie czasem go przenieść ręcznie z pod auta do brzegu te kilkadziesiąt metrów. Ważna jest dla mnie bezawaryjność jednostki i w miarę niskie koszty eksploatacji tu chyba 2t będzie tańszy?
Pytanie kieruje gównie do ludzi którzy już przerabiali taki temat.
Pytanie
nox66
Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego
Pływam na Kolibri km330d głównie sam czasem we dwóch. Na jeziora mam silnik elektryczny, natomiast w tym roku planuję zakupić silnik spalinowy aby pływać po Bugu i od jakiegoś czasu mam dylemat 4t czy 2t oraz na jaką moc się zdecydować pod uwagę biorę 5; 6; 8; oraz 9.9 km. Ponton wożę na przyczepie więc silnik mógłby być na stałe na pawęży, mam doczepiane solidne kółka slipowe. Tylko wiadomo jak jest ze slipami na Bugu granicznym - prawie ich nie ma, są jeszcze plaże, ogólnie kiepsko z wodowaniem.
Mój dylemat polega głównie na wadze silnika bo wiadomo lżejszy można sobie nosić bez problemu te kilkadziesiąt metrów w razie czego. Im ciężej to gorzej tym bardziej że często jest duże błoto i kółka będą się grzebać przy założonym silniku na pawęż i trzeba będzie czasem go przenieść ręcznie z pod auta do brzegu te kilkadziesiąt metrów. Ważna jest dla mnie bezawaryjność jednostki i w miarę niskie koszty eksploatacji tu chyba 2t będzie tańszy?
Pytanie kieruje gównie do ludzi którzy już przerabiali taki temat.
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
19
16
14
10
Popularne dni
1 Mar
28
2 Mar
20
12 Lip
15
28 Lut
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 19 odpowiedzi
psulek 16 odpowiedzi
MichuA 14 odpowiedzi
godski 10 odpowiedzi
Popularne dni
1 Mar 2017
28 odpowiedzi
2 Mar 2017
20 odpowiedzi
12 Lip 2017
15 odpowiedzi
28 Lut 2017
12 odpowiedzi
Popularne posty
crizz100
Tu sprawność to akurat jest stosunek zużytego paliwa do uzyskanej mocy więc zdecydowanie na korzyść 4T. Prędkość maksymalna praktycznie ta sama, przyspieszenie zdecydowanie dla 2t , masa lepsza przy 2
psulek
To może i ja dorzucę: godski, on 02 Mar 2017 - 14:40, said:
niko333
Pewnie realnie w wyjdzie że 30% różnicy lub coś koło tego. Mam jedynie porównanie z Mercury 6 km i Yamaha 6 km w dwusuwie, z tym że Mercury był z 2013 a Yamaha z 2001, używam jej do dzisaj natomiast M
160 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi