Skocz do zawartości
  • 0

Silniki 2T i 4T - wady i zalety

nox66

Pytanie

Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego

Pływam na Kolibri km330d głównie sam czasem we dwóch. Na jeziora mam silnik elektryczny, natomiast w tym roku planuję zakupić silnik spalinowy aby pływać po Bugu i od jakiegoś czasu mam dylemat 4t czy 2t oraz na jaką moc się zdecydować pod uwagę biorę 5; 6; 8; oraz 9.9 km. Ponton wożę na przyczepie więc silnik mógłby być na stałe na pawęży, mam doczepiane solidne kółka slipowe. Tylko wiadomo jak jest ze slipami na Bugu granicznym - prawie ich nie ma, są jeszcze plaże, ogólnie kiepsko z wodowaniem.

Mój dylemat polega głównie na wadze silnika bo wiadomo lżejszy można sobie nosić bez problemu te kilkadziesiąt metrów w razie czego. Im ciężej to gorzej tym bardziej że często jest duże błoto i kółka będą się grzebać przy założonym silniku na pawęż i trzeba będzie czasem go przenieść ręcznie z pod auta do brzegu te kilkadziesiąt metrów. Ważna jest dla mnie bezawaryjność jednostki i w miarę niskie koszty eksploatacji tu chyba 2t będzie tańszy?

Pytanie kieruje gównie do ludzi którzy już przerabiali taki temat.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oprócz wodowania ze slipu, myślę o zakupie pasów do targania ciężarów.

Rozważam jeszcze pomysł wożenia silnika na wózku. Konstrukcja silnika ma służyć jako rama wózka, ale to przyszłość :)

Niestety, przy takich niewygodnych ciężarach, trzeba mieć w miarę porządne mięśnie około kręgosłupowe i oczywiście głowę na karku :)

• 0

To może małe podsumowanie. Wady i zalety 2T i 4T. Ogólnie. Silniki od kilku do kilkunastu koni mechanicznych.

4T

Wady

- waga/więcej podzespołów

- wyższe koszty serwisu/ j. w. Więcej do serwisu

- niższy moment obrotowy

Zalety

- niskie spalanie/ ok 20% wiec przy trolling z 200ml/h

- cichsza praca/ j.w.

- lepszy do trolingu/3,5km>

- dłuższa żywotność/ dyskusyjne, teoretycznie tak

2T

Wady

- dolewanie oleju do paliwa/ [emoji29]

- większe zużycie paliwa/ 20% jeśli 4t spała 5l/h to 2 t 6l/h

- więcej spalin/ 50%

- głośniejszy/ współczesne 4 t nawet małe maja tłumik w 2 t brak

- gorszy do trolingu/ dyskusyjne, niby dlaczego gorszy

- krótszy żywot/ dyskusyjne

- problem z zakupem nowego w PL i Europie/ zgoda,UE zakazała sprzedaży z wyłączeniem zastosowań komercyjnych

- w niektórych krajach będzie zakazane używanie prawdopodobnie/ plotki

Zalety

- niższa waga/ mniej podzespołów

- niższe koszty serwisu/ j.w.

- wyższy moment obrotowy

/ dostępny już przy niskich obrotach( nie wolnych)

- łatwiejszy w przechowywaniu i transporcie

- większa bezawaryjność / mniej podzespołów do zużycia czy uszkodzenia

Pozwoliłem sobie nanieś pewne poprawki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

To może i ja dorzucę:

godski, on 02 Mar 2017 - 14:40, said:snapback.png

To może małe podsumowanie. Wady i zalety 2T i 4T. Ogólnie. Silniki od kilku do kilkunastu koni mechanicznych.

4T
Wady
- waga/więcej podzespołów
- wyższe koszty serwisu -pasek rozrządu, regulacja luzów zaworowych, wymiana oleju i filtra - tego nie ma w 2T
- moment obrotowy dostępny przy wyższych obrotach niż w 2T

Zalety
- niskie spalanie/ ok 25% wiec przy trolling z 200ml/h na stojącej wodzie (bo na płynącej to trolling może być 10km/h pod prąd a 3 wzgl. brzegu).
- cichsza praca/ j.w.
- lepszy do trolingu/3,5km>
- dłuższa żywotność/ dyskusyjne, teoretycznie tak

2T
Wady
- dolewanie oleju do paliwa/ emoji29.png  - niekoniecznie, większe 2t miewają dozownik oleju, wszystkie 2T na wtrysku mają.
- większe zużycie paliwa/ 30-40% jeśli 4t spała ~5l/h to 2 t ~7ll/h - chyba że kupisz 2T na wtrysku bezpośrednim, wtedy spalanie takie samo albo mniejsze.
- więcej dymu - a konkretniej nie spalonej mieszanki i oleju, chyba że 2T na wtrysku.

- głośniejszy/ współczesne 4 t nawet małe maja tłumik w 2 t brak, chyba że 2T na wtrysku, są nieco głośniejsze, ale nie tak bardzo
- gorszy do trolingu/ dyskusyjne, niby dlaczego gorszy - z doświadczenia nie odnotowano, na wtrysku jest regulacja obrotów trollingowych co 50rpm.
- krótszy żywot/ dyskusyjne - tak, ale w normalnej eksploatacji prędzej się rozpadnie ze starości, poza tym koszty naprawy są niższe. 
- problem z zakupem nowego w PL i Europie/ zgoda,UE zakazała sprzedaży z wyłączeniem zastosowań komercyjnych. 2T na wtrysku bez problemu i spełniają normy.
- w niektórych krajach będzie zakazane używanie prawdopodobnie/ plotki, poza 2T na wtrysku

Zalety
- niższa waga/ mniej podzespołów
- niższe koszty serwisu - mało elementów do standardowej wymiany/regulacji.
- wyższy moment obrotowy

• Like 2

• 0

Ja bym dopisal nie spalanie w trollingu tylko na max , w przypadku Tohatsu 9.9 2T i 4T różnica to 1,5L/h odpowiednio 4 i 5,5L. Oczywiście podane przez producenta więc w praktyce może być więcej. No i czym moc silnika wyższa tym różnica spalania też większa.

Co do kosztów serwisu , olej do czterosuwa do takiego 9.9 raz na rok 1l , do dwusuwa tej mocy zużyjemy więcej na rok więc to się kompensuje , cena oleju silnikowego i tego do mieszanki ta sama (~50zł litr dobrej jakości).

• 0

Ja bym dopisal nie spalanie w trollingu tylko na max , w przypadku Tohatsu 9.9 2T i 4T różnica to 1,5L/h odpowiednio 4 i 5,5L. Oczywiście podane przez producenta więc w praktyce może być więcej. No i czym moc silnika wyższa tym różnica spalania też większa.

Co do kosztów serwisu , olej do czterosuwa do takiego 9.9 raz na rok 1l , do dwusuwa tej mocy zużyjemy więcej na rok więc to się kompensuje , cena oleju silnikowego i tego do mieszanki ta sama (~50zł litr dobrej jakości).

Już jest napisane, że pali 30-40% więcej. Co do oleju - zużyjesz więcej, ale nie wymieniasz filtra. Brak kosztów robocizny. Pod tym względem 2T i tak na plus.

Edytowane przez psulek

• 0

Wszystko zależy od tego jakiej mocy silniki rozpatrujemy te w okolicach 10km nie mają filtra. A co do tych kosztów serwisu to średnio rozgarnięty człowiek tak samo wymieni świece i olej w spodzinie w 2T , jak ze szczelinomierzem ustawi zawory w zaburtowcu. Nie jest to technologia kosmiczna , wystarczy serwisowa z neta;)

• 0

A co do tych kosztów serwisu to średnio rozgarnięty człowiek tak samo wymieni świece i olej w spodzinie w 2T , jak ze szczelinomierzem ustawi zawory w zaburtowcu. Nie jest to technologia kosmiczna , wystarczy serwisowa z neta;)

Wierz mi, ale tych średnio rozgarniętych jest taki odsetek, jak ludzi stosujących C&R w stosunku do ogółu wędkarzy. Większość użytkowników nie zna się i nie chce się znać.

• Like 1

• 0

Czyli wcześniej kłamałem? Dobre ;)

Co dobre ? Przeczytałeś kilka razy to, co napisałeś ?

Powtórzę zatem:

te w okolicach 10KM nie mają filtra.

Jeśłi miałeś w szkole logikę, to powinieneś wiedzieć, że z tego zdania wynika, iż pisałeś o WSZYSTKICH, a ja Ci pokazałem, że Suzuki DFxA mają filtry.

Wniosek: nie pisałeś prawdy (po Twojemu - kłamałeś).

potem napisałeś: większość nie ma co właśnie jest prawdą.

Mam nadzieję, że teraz się rozumiemy.

Edytowane przez bankroot

• 0

Małe zaburtowe 4t nie mają pompy oleju?

Niektóre mają, niektóre nie mają ....

Większość małych silników zaburtowych posiada smarowanie rozbryzgowe które jest w zupełności wystarczające przy tak małych mocach silników. Jest to i tak o wiele wydajniejsze niz smarowanie w silniku dwusuwowym. Sam przepływałem małym silnikiem Yamahy F2,5 z 200h w trolingu i na pełnej mocy i byłem zdziwiony że po takim przebiegu na ścianie cylindra wciąż były widoczne ślady honowania. Edytowane przez Piotrek84