Skocz do zawartości
  • 0

Silniki 2T i 4T - wady i zalety

nox66

Pytanie

Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego

Pływam na Kolibri km330d głównie sam czasem we dwóch. Na jeziora mam silnik elektryczny, natomiast w tym roku planuję zakupić silnik spalinowy aby pływać po Bugu i od jakiegoś czasu mam dylemat 4t czy 2t oraz na jaką moc się zdecydować pod uwagę biorę 5; 6; 8; oraz 9.9 km. Ponton wożę na przyczepie więc silnik mógłby być na stałe na pawęży, mam doczepiane solidne kółka slipowe. Tylko wiadomo jak jest ze slipami na Bugu granicznym - prawie ich nie ma, są jeszcze plaże, ogólnie kiepsko z wodowaniem.

Mój dylemat polega głównie na wadze silnika bo wiadomo lżejszy można sobie nosić bez problemu te kilkadziesiąt metrów w razie czego. Im ciężej to gorzej tym bardziej że często jest duże błoto i kółka będą się grzebać przy założonym silniku na pawęż i trzeba będzie czasem go przenieść ręcznie z pod auta do brzegu te kilkadziesiąt metrów. Ważna jest dla mnie bezawaryjność jednostki i w miarę niskie koszty eksploatacji tu chyba 2t będzie tańszy?

Pytanie kieruje gównie do ludzi którzy już przerabiali taki temat.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wracam z informacją, po wymianie śruby na Solas Amita 3x10,1/4x13 , było Oryginał suzuki 3x10-1/4x12

v-max

1 os było 40-42kmh jest 43-45kmh,

2 os było 37kmh jest 40kmh,

max obroty

1 os było @5200 jest 5000

2 os było (nie wiem) jest @4850-4900rpm,

prędkość przelotowa 32kmh przy 2 os na pokładzie @3400-3500 rpm. 

Spalanie przy przelotkach i kręceniu się w pomiejscówkach 1,4 mth - ok. 1/8 zbiornika 25L czyli 3,2L

Różnicy w zbieraniu się silnika nie odczuwam, wydaje się że do tej wagi zestawu można śmiało zrobić skok 14 cali

• Like 1

• 0

Ja już bym nic nie zmieniał. 

Przy dwóch osobach jesteś 600 rpm poniżej maxa więc jest dobrze.

Co najwyżej można by poszukać śruby SS o skoku 12 ale o większej średnicy ale to już generuje większe koszty i nie wiem czy jest dla Ciebie istotne śrubowanie parametrów.

• 0

Generalnie to jest to chyba nie do policzenia ile echo nadlicza.

Trzeba by za każdym razem kiedy stajemy je wyłączać.

Tak jak napisal kol. Godski, mozna nastawic predkosc minimalna, ponizej ktorej echo/gps (Lowrance, Simrad tak przynajmniej maja) nie liczy pokonanego dystansu. Jesli wiec lodz na biegu bez dodania gazu robi np. 4,5-6 km/h, mozna ten prog nastawic na 3 km/h, co wylaczalo by nabijanie kilometrow w dryfie czy z pradem...

• 0

Różna waga operatorów czy inaczej ustawiony trym i jest różnica , nie wiadomo jakie śruby pozakładane. O ile start 2t wiadomo że ma lepszy to dziwne że ten 4t nie osiąga zbliżonej vmax Ja i cały czas odstaje. U siebie miałem takie same osiągi na 15hp 2t i 4t z taką samą śruba mowa o silnikach Yamaha.

Może w Mercurym te 4t jakieś zamulone są.

Edytowane przez esoxlucius1

• 0

Jedyny miarodajny test byłby wtedy gdy:

1) łódki będą identyczne

2) silniki będą osiągać max dopuszczalne obroty (wot)

3) trym w takiej samej pozycji

4) silnik zawieszone na identycznej wysokości

Śruby wówczas nie mogą być takie same bo 2t może mieć max 5500 a 4t np 6000.

Często jest tak, że różni się przełożenie co również wykluczy użycie tych samych śrub.

Także tak jak wspomniał autor filmu na koniec, test nic nam nie powiedział :)

• 0

Filtr możesz kupić w sklepie motoryzacyjnym za 7zł.

Ja wolałem jednak mieć orginał, na raksa kosztuje 110zl, w osiedlowym sklepie z częściami do Yamahy ori prosto z NL 72zł... Ceny chore ale raz w roku wolę nie oszczędzać i mieć spokojną głowę.

Facet w sklepie sie śmieje (on sprzedaje generalnie części do motorów)  że wszystko z dopiskiem Marine kosztuje x2 ~x4... :)

• 0

Podpowie ktoś, oczywiście orientacyjnie, ile procent będzie większe zużycie 15KM 2suw vs 4 suw'a, obie jednostki z ~2014 roku przy założeniu, że rumpel mamy odkręcony np. na 3/4 przez 1h? Wiem, że pytanie mocno teoretyczne ze śladową ilością danych, ale może ktoś to rozkminiał...

• 0

Pewnie realnie w wyjdzie że 30% różnicy lub coś koło tego. Mam jedynie porównanie z Mercury 6 km i Yamaha 6 km w dwusuwie, z tym że Mercury był z 2013 a Yamaha z 2001, używam jej do dzisaj natomiast Mercury został sprzedany

Edytowane przez niko333
  • Like 2

• 0

• 0

Tutaj masz porównanie silników 2 cylindrowych o mocy 25 hp na tej samej łodzi, 15hp nie znalazłem. Jakiś obraz sytuacji przedstawia...

https://www.yamaha-motor.ca/assets/pdf/power_solution_center/bulletin_4stroke_midthrustjetport_al_sa5922.tmp.pdf

https://www.yamaha-motor.ca/assets/pdf/power_solution_center/bulletin_2stroke_hpmidport_al_sa66a1.tmp.pdf

THX B)

• 0

Pewnie realnie w wyjdzie że 30% różnicy lub coś koło tego. Mam jedynie porównanie z Mercury 6 km i Yamaha 6 km w dwusuwie, z tym że Mercury był z 2013 a Yamaha z 2001, używam jej do dzisaj natomiast Mercury został sprzedany

Co przemowilo za dwusuwem? :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Jakie powinny być max obroty dla silnika evinrude 8km 2t rok 1990?orientuje się ktoś?albo podobnego silnika np yamaha,suzuki,jonhson.Nie mam bladego pojęcia a nie chce rozwalić silnika.Śruba napewno do wymiany na dłuższy skok bo obroty dochodzą do 8800 obr/min,to chyba stanowczo za dużo....Bardzo proszę kolegów bardziej doświadczonych o odpowiedz,tak jak pisałem nie chce zajechać silnika.

Edytowane przez TomFil

• 0

Może zle wskazuje obrotomierz?ale silnik ma bardzo duże obroty bo aż wyje.Mam obrotomierz ustawiony 1iskra na dwa obroty wału(silnik 2gary)nie wiem czy ok czy nie...obrotomierz popularny,ma 3 zakresy,na pierwszym zakresie mam ustawiony silnik 4 suw 2.5km suzuki,a tego 2 suwa mam na drugim zakresie.Nie mogę rozgryść jak ustawić.

Edytowane przez TomFil