Skocz do zawartości
  • 0

Silniki 2T i 4T - wady i zalety

nox66

Pytanie

Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego

Pływam na Kolibri km330d głównie sam czasem we dwóch. Na jeziora mam silnik elektryczny, natomiast w tym roku planuję zakupić silnik spalinowy aby pływać po Bugu i od jakiegoś czasu mam dylemat 4t czy 2t oraz na jaką moc się zdecydować pod uwagę biorę 5; 6; 8; oraz 9.9 km. Ponton wożę na przyczepie więc silnik mógłby być na stałe na pawęży, mam doczepiane solidne kółka slipowe. Tylko wiadomo jak jest ze slipami na Bugu granicznym - prawie ich nie ma, są jeszcze plaże, ogólnie kiepsko z wodowaniem.

Mój dylemat polega głównie na wadze silnika bo wiadomo lżejszy można sobie nosić bez problemu te kilkadziesiąt metrów w razie czego. Im ciężej to gorzej tym bardziej że często jest duże błoto i kółka będą się grzebać przy założonym silniku na pawęż i trzeba będzie czasem go przenieść ręcznie z pod auta do brzegu te kilkadziesiąt metrów. Ważna jest dla mnie bezawaryjność jednostki i w miarę niskie koszty eksploatacji tu chyba 2t będzie tańszy?

Pytanie kieruje gównie do ludzi którzy już przerabiali taki temat.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Max pokazywało 9200 obr/min.Ale to nie możliwe żeby było 4600 obr/min bo śruba dostaje już takich obrotów że zaraz sie silnik rozleci.W jednego 28 km/h ,ponton widać że na samym górze jest ,prędkość nie wzrasta a śruba chce wyskoczyć ze silnika i słychać że śruba się ślizga we wodzie a prędkosć już nie wzrasta.

Edytowane przez TomFil

• 0

Evin:To nie Yamaha.Podobno robiłeś z takimi silnikami Evinrude 6-8 km 2t.Gdzieś w poście od ciebie przeczytałem już że pojemność Evinrude 8 km 2t to 175 cm,a jak z tymi obrotami,do ilu można wkręcać pod obciążeniem?Ja mam z 1990roku.Nigdy nie wkręcałem silnika na obroty bez obciążenia...Dzięki za odpowiedz....

Edytowane przez TomFil