Skocz do zawartości
  • 0

Silniki 2T i 4T - wady i zalety

nox66

Pytanie

Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego

Pływam na Kolibri km330d głównie sam czasem we dwóch. Na jeziora mam silnik elektryczny, natomiast w tym roku planuję zakupić silnik spalinowy aby pływać po Bugu i od jakiegoś czasu mam dylemat 4t czy 2t oraz na jaką moc się zdecydować pod uwagę biorę 5; 6; 8; oraz 9.9 km. Ponton wożę na przyczepie więc silnik mógłby być na stałe na pawęży, mam doczepiane solidne kółka slipowe. Tylko wiadomo jak jest ze slipami na Bugu granicznym - prawie ich nie ma, są jeszcze plaże, ogólnie kiepsko z wodowaniem.

Mój dylemat polega głównie na wadze silnika bo wiadomo lżejszy można sobie nosić bez problemu te kilkadziesiąt metrów w razie czego. Im ciężej to gorzej tym bardziej że często jest duże błoto i kółka będą się grzebać przy założonym silniku na pawęż i trzeba będzie czasem go przenieść ręcznie z pod auta do brzegu te kilkadziesiąt metrów. Ważna jest dla mnie bezawaryjność jednostki i w miarę niskie koszty eksploatacji tu chyba 2t będzie tańszy?

Pytanie kieruje gównie do ludzi którzy już przerabiali taki temat.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To wcale nie jakieś dziwne, kwestia jak kto pływa. Czasami płynąc szybciej spalamy tyle samo albo mniej niż pływając wolniej. Wg. wskazań z silnika i echa (NMEA 2000) moja BF50 spala około 0,25l/km (23l na 92km). Pływanie w trybie mieszanym - przemieszczanie między miejscówkami ~40-52km/h + kręcenie się po dziurach, w sumie 8MTH pracy silnika. Dane uśrednione z czterech wypadów wędkarskich i dwóch rekreacyjnych (na rekreacji oczywiście więcej pływania z dużą prędkością :) ). Wskazanie wydaje się być poprawne, bo z 30l które miałem w zbiorniku jeszcze sporo zostało. Łodka 5x1,8m.

Edytowane przez psulek

• 0

Np. Suzuki df25 v2 twin pali 3,5-4L/h @3500-4000 rpm, przy pomponie 370cm, łączna waga zestawu 280kg, prędkość 30-32kmh. Full przepustnica @5200 rpm - 42kmh, spalanie yyyy 8L :lol: . Wczoraj zmieniłem śrubkę na Solas Amita 3x10,1x13 sprawdzę czy coś się zmieniło.

Poglądowo inne, mniej więcej się zgadza.

suzuki-25-4000-l.jpg

yamaha-port-en-LT.gif

honda-port-en-LT.gif

suzuki-port-en-LT.gif

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

• 0

Np. Suzuki df25 v2 twin pali 3,5-4L/h @3500-4000 rpm, przy pomponie 370cm, łączna waga zestawu 280kg, prędkość 30-32kmh. Full przepustnica @5200 rpm - 42kmh, spalanie yyyy 8L :lol: . Wczoraj zmieniłem śrubkę na Solas Amita 3x10,1x13 sprawdzę czy coś się zmieniło.

A jaką śrubkę miałeś wcześniej?

• 0

Wcześniej fabryczną taką na pierwszy montaż 3x10-1/4x12 ale już najlepsze chwile miała za sobą, trochę pognieciona i wyszczerbiona. Teraz będzie mniejsza średnica ok 0,5cm ale skok większy o 1 cal. Prawdopodobnie wyjdzie na to samo.

35488189800_c359807152_b.jpg

35875929465_a65583d8cf_b.jpg

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

• 0

Jeżeli teraz masz 5200 RPM, to trzeba było kupić 11. Będziesz miał problem z dobiciem nawet do 4900, pewnie bliżej 4800. Rożnica w średnicy 3,2mm jest właściwie pomijalna. V-Max nie zmienisz, ale gorzej będzie z wchodzeniem w ślizg i dochodzeniem do maksymalnych obrotów. Moim zdaniem przegapiłeś okazję na doprowadzenie układu silnik-śruba do ładu. Ale napisz jak sprawdzisz, bo może się mylę :) .

• 0

Ten silnik v-twin kręci się maksymalnie do 5500, max moc uzyskuje przy 5000 obr. Szacuję że uzyskam 4900-5000 obr. W sumie nie było żadnej różnicy przy wejściu w ślizg czy z 1 os czy z 2os ok 90kg. Ma takiego kopa że czapka spada ;) 

• 0

A racja, nie zwróciłem na to uwagi. Czyli powinno być OK. Przyzwyczaiłem się, że max hp mam między 5500 a 6000 i tak duża odchyłka sporo zmienia, szczególnie w małym silniku. Ale i tak daj znać co wyszło.

Edytowane przez psulek

• 0

Wyszczerbiona, pognieciona śruba może zmniejszyć nawet obroty o tyle co jeden skok.

Myślę, że teraz będziesz szybszy i bardziej oszczędny przy średniej prędkości przelotowej. 
Osobiście zostałbym przy tym samym skoku co był ale czasem z mieniając śrubę na innego producenta można się zdziwić. Niestety nie zawsze wiadomo, w którą stronę...
Również z ciekawością czekam na efekt końcowy :)

• Like 1

• 0

To wcale nie jakieś dziwne, kwestia jak kto pływa. Czasami płynąc szybciej spalamy tyle samo albo mniej niż pływając wolniej. Wg. wskazań z silnika i echa (NMEA 2000) moja BF50 spala około 0,25l/km (23l na 92km). Pływanie w trybie mieszanym - przemieszczanie między miejscówkami ~40-52km/h + kręcenie się po dziurach, w sumie 8MTH pracy silnika. Dane uśrednione z czterech wypadów wędkarskich i dwóch rekreacyjnych (na rekreacji oczywiście więcej pływania z dużą prędkością :) ). Wskazanie wydaje się być poprawne, bo z 30l które miałem w zbiorniku jeszcze sporo zostało. Łodka 5x1,8m.

To z 30 litrów po przepłynięciu 8mth jeszcze sporo zostało?

Zakładając, że sporo to 1/3 zbiornika to i tak kosmiczny wynik :) 

2,5 l/h to wynik do zrobienia na 50hp ale musiałoby być baaardzo dużo tego kręcenia się po dziurach ;) ....

• 0

Na pełnym gazie spalanie wynosi 18l/h (wg. wskazania z ECU na 6000 RPM) przy prędkości 53, pływając wolniej pali mniej. Kręcenia po dziurach jest trochę, głównie napłynięcia. Zazwyczaj wypływam około 8-9km w górę rzeki i spływam, jeżeli mam z miejscówki na miejscówkę dalej jak km, to lecę część drogi w ślizgu, ale nie na pełnym gazie. Przy pływaniu rekreacyjnym latam praktycznie tylko w ślizgu - było tego jakieś 30km z całości. Ile paliwa zostało to dokładnie nie wiem, wskaźnik pokazuje nieco powyżej 1/4, czyli pewnie z 7l. Zbiornik ma standardowo 24, ale go nieco przelałem (stał na nierównym). W każdym razie miałem na łódce 20, 25 i 50 i nie odczuwam żadnej różnicy w spalaniu przy tym samym sposobie użytkowania. Jedynie niewielki skok był między 20 a 25.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Ja to wszystko rozumiem bo sam o tym pisałem nie raz, nawet ze słynnym hornem toczyłem zażartą dyskusję na temat różnic w zużyciu paliwa jakich doświadczają wędkarze w stosunku do typowej rekreacji tylko zdziwiło mnie aż takie niskie zużycie w Twoim przypadku. Sam miałem 50hp na mniejszej jednostce, pływałem bardzo podobnie do Ciebie ale zużycie było niemalże 100% większe.

Ta honda jest na wtrysku?

• 0

Tak myślałem.

3 garki i wtrysk to jest ta różnica.

Z tym parametrem trasy to trzeba troszkę odjąć bo echo zlicza cały czas ( domyślam się, że nie wyłączasz echa dopóki nie skończysz pływać ) , jak stoimy i buja łódką lekko na boki to nadal zlicza jakbyśmy płynęli. Są to wartości około 1 km/h ale dolicza to cały czas do całkowitej ilości przebytych kilometrów. Myślę, że spokojnie możemy odjąć 1/3 .

Sam się na tym złapałem ostatnio kiedy wyszło mi, że przepłynąłem 60 km kiedy na prawdę mogłem zrobić 40 może minimalnie więcej.

• 0

Z tym parametrem trasy to trzeba troszkę odjąć bo echo zlicza cały czas ( domyślam się, że nie wyłączasz echa dopóki nie skończysz pływać ) , jak stoimy i buja łódką lekko na boki to nadal zlicza jakbyśmy płynęli. Są to wartości około 1 km/h ale dolicza to cały czas do całkowitej ilości przebytych kilometrów. Myślę, że spokojnie możemy odjąć 1/3 .

Sam się na tym złapałem ostatnio kiedy wyszło mi, że przepłynąłem 60 km kiedy na prawdę mogłem zrobić 40 może minimalnie więcej.

Na 100% nie dodaje aż tyle. Pływam tą trasę często, przemierzyłem dla pewności na google maps. Samego pływania gdybym robił ją w tą i z powrotem wychodzi ~75km , do tego dochodzą dodatkowo "skoki w bok" w poszukiwaniu miejsc, wracanie jeszcze raz na te same miejsca, kręcenie w poszukiwaniu nowych miejsc. Uczciwie dodam, że kilka razy łowiłem w lekkim dryfie, ale nie było tego więcej jak 2km. Pewnie echo to zliczyło, więc w sumie można by odjąć.

• 0

Na 100% nie dodaje aż tyle. Pływam tą trasę często, przemierzyłem dla pewności na google maps. Samego pływania gdybym robił ją w tą i z powrotem wychodzi ~75km , do tego dochodzą dodatkowo "skoki w bok" w poszukiwaniu miejsc, wracanie jeszcze raz na te same miejsca, kręcenie w poszukiwaniu nowych miejsc. Uczciwie dodam, że kilka razy łowiłem w lekkim dryfie, ale nie było tego więcej jak 2km. Pewnie echo to zliczyło, więc w sumie można by odjąć.

Generalnie to jest to chyba nie do policzenia ile echo nadlicza.

Trzeba by za każdym razem kiedy stajemy je wyłączać.