Skocz do zawartości
  • 0

Jakość paliwa i olejów silnikowych

Janusszr

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Liczbę oktanową benzyn ustala się poprzez porównanie parametrów pracy specjalnego, testowego silnika zasilanego analizowaną benzyną i paliwem uzyskanym przez zmieszanie izooktanu i heptanu. Gdy analizowana benzyna działa tak jak czysty izooktan, przyjmuje się, że ma ona liczbę oktanową równą 100, gdy działa tak jak n-heptan, przyjmuje się, że ma ona tę liczbę równą 0. W pośrednich zakresach analizowana benzyna ma taką liczbę oktanową jak procentowa ilość izooktanu w paliwie, składającym się tylko z izooktanu i n-heptanu o takich samych własnościach.

W praktyce pomiar taki wykonuje się przy pomocy skalibrowanego silnika testowego, dla którego robi się raz wykres zależności liczby "stuków" na sekundę w funkcji składu mieszanki izooktan-heptan, a następnie wyznacza się liczbę oktanową testowanego paliwa.

Jak widzisz nie sztuka znaleźć czym i jak się mierzy. Rozumiem, że Twój znajomy ma taki silnik testowy i mierzy sobie od czasu do czasu liczbę oktanową paliwa z wybranych stacji. Baaaardzo ciekawe........

Dla większej wiarygodności poproś go o zwiększenie ilości próbek, pozwoli to uwiarygodnić Twoją/Waszą tezę o syfiastym paliwie (przy okazji co ma do rzeczy ilość syfu w baku do LO???)

• 0

Jak widzisz nie sztuka znaleźć czym i jak się mierzy. Rozumiem, że Twój znajomy ma taki silnik testowy i mierzy sobie od czasu do czasu liczbę oktanową paliwa z wybranych stacji. Baaaardzo ciekawe........

Dla większej wiarygodności poproś go o zwiększenie ilości próbek, pozwoli to uwiarygodnić Twoją/Waszą tezę o syfiastym paliwie (przy okazji co ma do rzeczy ilość syfu w baku do LO???)

Czyli jednak pytałeś ironicznie :) 

Nie wiem czym mierzył mój znajomy, nie interesuje mnie to, nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć bo niej jest bajko-pisarzem. Nie mam ochoty przeprowadzać dochodzenia :) 

Mówiąc syf w baku miałem na myśli bardzo złej jakości paliwo, źle to ująłem.

Logiczne jest też, że złej jakości paliwo raczej nie będzie miało deklarowanej LO.

• 0

Nie mniej jednak w Polsce paliwo jest gorszej jakości, nie wspominając już, że często jest "chrzczone" .

Kto ma okazję tankować po zachodniej stronie ten wie o czym mówię.

Z racji zawodu tankuję u nas, za zachodnią granicą, F, L, D, E przy czym najwięcej w D i E (w F jest drogo, a przez L rzadko jeżdżę) i jeśli tankuje się na sieciowych stacjach różnicy w spalaniu nie widać. Mówimy o jeżdżeniu ~10-15kkm/m-c. Dlatego śmiem wątpić w to chrzczenie ON w Polsce.

Janusz, parafinę będziesz mieć zawsze gdy zatankujesz letnie paliwo, a jest zimno. Dlatego przy dizlu warto w okresie przejściowym czyli na jesieni, tankować tam gdzie mają największy przemiał bo najszybciej będą mieć olej z dodatkami zimowymi (albo dolać szuwaksa do ON który temu zapobiegnie).

Edytowane przez newrom

• 0

Na zachodzie nie stosuje się zimowego ON, max przejściowe. Krany z paliwem w PL są 2 w Płocku i Gdańsku, państwo ma na paliwa monopol. Wszystkie stacje paliwowe cysterny tankują w te same paliwo i żadnych dodatków nie dolewają. Paliwo jest pobierane i zlewane w tej samej temp.(bardzo duża zmiana objętości względem temp.). Różnica pomiędzy naszym paliwem a zachodnim jest taka ze Polska produkuje je z ropy rosyjskiej która jest bardzo zasiarczona. Norweska, arabska czy hamerykanska jest dużo lepsza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Janusz, parafinę będziesz mieć zawsze gdy zatankujesz letnie paliwo, a jest zimno. Dlatego przy dizlu warto w okresie przejściowym czyli na jesieni, tankować tam gdzie mają największy przemiał bo najszybciej będą mieć olej z dodatkami zimowymi (albo dolać szuwaksa do ON który temu zapobiegnie).

ja pisałem o benzynie, nie dieslu. Dysze  gaźnika zawaliło parafiną. W Polonezie Trucku.

• 0

Gumowy, cysterny mają dodatkowy zbiornik na dodatki i te są dostarczane przez koncerny. Temat znam teoretycznie bo nie jeżdżę cysternami, ale z kursu ADR trochę się dowiedziałem ;)

Co do paliw zimowych na zachodzie to nie zdarzyło się by były z nim kłopoty w zimie, nawet w wyższych partiach Pirenejów czy Alp, dlatego sądzę że mają dodatki zimowe.

Janusz, kiedyś kupiłem paliwo jako pb95, śmierdziało rozpuszczalnikiem :) Teraz wolę zapłacić ciut więcej i nie kupować na niesieciowych stacjach.

• Like 1

• 0

Ja na BP, ale podobno moja "sieciówka" prywatna jest. Jednak problemów nie miałem, 8 lat diesla tankując, pomijajac 2 razy gdy benzynkę o świcie niezbyt przytomny wlałem.

Właściwie to z silnikiem 20 nic wspólnego nie ma, napisałem z rozpęddu, szanowni modzi niech usuną.

Edytowane przez pietro

• 0

Chyba większość sieciówek jest prywatna, albo ajencja albo franczyza. Ale sieciowe stacje mają jeszcze wewnętrzne kontrole i z tego co mi mówił właściciel jednej z nich trzeba wnieść sporą kaucję, która może przepaść gdy się nie wywiążesz z umowy np oszukując na paliwie.