Janusszr Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Jakie paliwo stosujecie?95 czy więcej, np. verva 98. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Liczbę oktanową benzyn ustala się poprzez porównanie parametrów pracy specjalnego, testowego silnika zasilanego analizowaną benzyną i paliwem uzyskanym przez zmieszanie izooktanu i heptanu. Gdy analizowana benzyna działa tak jak czysty izooktan, przyjmuje się, że ma ona liczbę oktanową równą 100, gdy działa tak jak n-heptan, przyjmuje się, że ma ona tę liczbę równą 0. W pośrednich zakresach analizowana benzyna ma taką liczbę oktanową jak procentowa ilość izooktanu w paliwie, składającym się tylko z izooktanu i n-heptanu o takich samych własnościach. W praktyce pomiar taki wykonuje się przy pomocy skalibrowanego silnika testowego, dla którego robi się raz wykres zależności liczby "stuków" na sekundę w funkcji składu mieszanki izooktan-heptan, a następnie wyznacza się liczbę oktanową testowanego paliwa. Jak widzisz nie sztuka znaleźć czym i jak się mierzy. Rozumiem, że Twój znajomy ma taki silnik testowy i mierzy sobie od czasu do czasu liczbę oktanową paliwa z wybranych stacji. Baaaardzo ciekawe........ Dla większej wiarygodności poproś go o zwiększenie ilości próbek, pozwoli to uwiarygodnić Twoją/Waszą tezę o syfiastym paliwie (przy okazji co ma do rzeczy ilość syfu w baku do LO???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Jak widzisz nie sztuka znaleźć czym i jak się mierzy. Rozumiem, że Twój znajomy ma taki silnik testowy i mierzy sobie od czasu do czasu liczbę oktanową paliwa z wybranych stacji. Baaaardzo ciekawe........Dla większej wiarygodności poproś go o zwiększenie ilości próbek, pozwoli to uwiarygodnić Twoją/Waszą tezę o syfiastym paliwie (przy okazji co ma do rzeczy ilość syfu w baku do LO???) Czyli jednak pytałeś ironicznie Nie wiem czym mierzył mój znajomy, nie interesuje mnie to, nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć bo niej jest bajko-pisarzem. Nie mam ochoty przeprowadzać dochodzenia Mówiąc syf w baku miałem na myśli bardzo złej jakości paliwo, źle to ująłem.Logiczne jest też, że złej jakości paliwo raczej nie będzie miało deklarowanej LO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Trudno wymagać żeby paliwo z określoną wartością oktanową wymieszane z cieczą bezoktanową, miało deklarowaną jakość.Sam miałem do czynienia z zapchanym gaźnikiem mazistą parafiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 LO dotyczy tylko potocznie zwanej benzyny?... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Nie mniej jednak w Polsce paliwo jest gorszej jakości, nie wspominając już, że często jest "chrzczone" .Kto ma okazję tankować po zachodniej stronie ten wie o czym mówię. Z racji zawodu tankuję u nas, za zachodnią granicą, F, L, D, E przy czym najwięcej w D i E (w F jest drogo, a przez L rzadko jeżdżę) i jeśli tankuje się na sieciowych stacjach różnicy w spalaniu nie widać. Mówimy o jeżdżeniu ~10-15kkm/m-c. Dlatego śmiem wątpić w to chrzczenie ON w Polsce. Janusz, parafinę będziesz mieć zawsze gdy zatankujesz letnie paliwo, a jest zimno. Dlatego przy dizlu warto w okresie przejściowym czyli na jesieni, tankować tam gdzie mają największy przemiał bo najszybciej będą mieć olej z dodatkami zimowymi (albo dolać szuwaksa do ON który temu zapobiegnie). Edytowane 26 Lutego 2017 przez newrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Na zachodzie nie stosuje się zimowego ON, max przejściowe. Krany z paliwem w PL są 2 w Płocku i Gdańsku, państwo ma na paliwa monopol. Wszystkie stacje paliwowe cysterny tankują w te same paliwo i żadnych dodatków nie dolewają. Paliwo jest pobierane i zlewane w tej samej temp.(bardzo duża zmiana objętości względem temp.). Różnica pomiędzy naszym paliwem a zachodnim jest taka ze Polska produkuje je z ropy rosyjskiej która jest bardzo zasiarczona. Norweska, arabska czy hamerykanska jest dużo lepsza. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Janusz, parafinę będziesz mieć zawsze gdy zatankujesz letnie paliwo, a jest zimno. Dlatego przy dizlu warto w okresie przejściowym czyli na jesieni, tankować tam gdzie mają największy przemiał bo najszybciej będą mieć olej z dodatkami zimowymi (albo dolać szuwaksa do ON który temu zapobiegnie).ja pisałem o benzynie, nie dieslu. Dysze gaźnika zawaliło parafiną. W Polonezie Trucku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Gumowy, cysterny mają dodatkowy zbiornik na dodatki i te są dostarczane przez koncerny. Temat znam teoretycznie bo nie jeżdżę cysternami, ale z kursu ADR trochę się dowiedziałem Co do paliw zimowych na zachodzie to nie zdarzyło się by były z nim kłopoty w zimie, nawet w wyższych partiach Pirenejów czy Alp, dlatego sądzę że mają dodatki zimowe.Janusz, kiedyś kupiłem paliwo jako pb95, śmierdziało rozpuszczalnikiem Teraz wolę zapłacić ciut więcej i nie kupować na niesieciowych stacjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Tylko sieciówki. Ja 90 % paliwa kupuję w Orlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Ja na BP, ale podobno moja "sieciówka" prywatna jest. Jednak problemów nie miałem, 8 lat diesla tankując, pomijajac 2 razy gdy benzynkę o świcie niezbyt przytomny wlałem. Właściwie to z silnikiem 20 nic wspólnego nie ma, napisałem z rozpęddu, szanowni modzi niech usuną. Edytowane 26 Lutego 2017 przez pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Chyba większość sieciówek jest prywatna, albo ajencja albo franczyza. Ale sieciowe stacje mają jeszcze wewnętrzne kontrole i z tego co mi mówił właściciel jednej z nich trzeba wnieść sporą kaucję, która może przepaść gdy się nie wywiążesz z umowy np oszukując na paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Janusszr
Jakie paliwo stosujecie?
95 czy więcej, np. verva 98.
Top użytkownicy dla tego pytania
15
8
7
7
Popularne dni
21 Lut
23
23 Lut
17
22 Lut
15
26 Lut
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Janusszr 15 odpowiedzi
gumowy 8 odpowiedzi
psulek 7 odpowiedzi
dżemik 7 odpowiedzi
Popularne dni
21 Lut 2017
23 odpowiedzi
23 Lut 2017
17 odpowiedzi
22 Lut 2017
15 odpowiedzi
26 Lut 2017
6 odpowiedzi
Popularne posty
nurek28
Różnica między 95 a "V-power" . "nitro" , "verva czy dynamic itd. jest taka że nie zawierają bio dodatku a reszta to gadanie marketingowe. Przecież w Polsce są tylko dwie rafinerie i każda inna stac
dżemik
Aby się nie mądrować po swojemu, to wkleję link: http://autokult.pl/13068,liczba-oktanowa-a-moc-silnika Nie tłumaczył, bo nie pytałem. Przyjąłem do wiadomości. Może jutro tam pojadę i z ciekawości
crizz100
I to wszystko o silniku 20km to się temat rozwinął
61 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi