Skocz do zawartości

Marzec

janusz.walaszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj co prawda już 10 marca a nikt wątku jeszcze nie założył, co tu taka cisza, łowicie już coś ?

Odbyły się też zawody "Troć Łeby" i też cisza, nawet małej wzmianki a mamy przecież kolegów z Lęborka ...

Dzisiaj pierwszy raz w tym roku łowiłem na "swoim" Ciurku z całkiem fajnymi efektami, choć pod koniec tak już wiało, że trafienie w wodę graniczyło z cudem  :P i tak dobrze, że sam się nie złapałem  ;)

http://jerkbait.pl/topic/16237-ciurki-siurki-i-strumyki/page-56

chwalić się, chyba, że na razie tylko w fotelach młynkami pokręcacie ...  ;)

• Like 2

W ubiegłą sobotę ładnie było u mnie więc po raz pierwszy ruszyłem nad wodę. Połazić, posłuchać ptaków, odstresować się i naładować akumulatorki po zimie. Wróciłem wk....,

Usłyszałem świergot nowych ptaszków wiosennych Stihl i Husqvarna, 

post-49118-0-70750300-1489181857_thumb.jpg

Kawałek dalej kolejna wycinka 

post-49118-0-18440600-1489181973_thumb.jpg

Na kolejnym mostku nie wysiadam bo tną poniżej. Jadę dalej widok taki

post-49118-0-55687300-1489182034_thumb.jpg

W końcu nieco ciszy tylko z oddali dociera świergot spalinówek

post-49118-0-05925600-1489182088_thumb.jpg

I troszkę połowiłem :)

• Like 5

Stihl i Husqvarna ,będzie nam towarzyszyć w tym roku często ,przykro patrzeć i ciężko przedzierać się po nieposprzątanych gałęziach ,bo tylko grubszy towar jest pożądany.A myślałem że nad woda gorzej już nie może być, a jednak się myliłem ,dobrze że chodziarz woda jeszcze jest w rzece .

Byłem wczoraj na spacerze wzdłuż rzeki. Przyleciały kanie rude, pojawiła się już jedna czajka i nadawały skowronki. Lada chwila wszystko eksploduje zielenią, wiązy mają już otwarte pąki i niebawem wypuszczą liście. Nad wodą pojawiły się pierwsze kominy czarnych owadów, których nazwy gatunkowej niestety nie znam. Dzięcioły czarne i zielone łączą się już w pary, a dwa trznadle zaciekle walczyły o terytorium dla swojej przyszłej wybranki.

Jeśli aura dopisze, to na Niżu za 2-3 tygodnie rozpocznie się sezon na suchą muchę. Na nizinnych rzeczkach ryb jeszcze nie widać, jeszcze siedzą w dołkach i łatwiej je złowić na przystawkę z czerwonym robakiem. Ale to bardzo szybko się zmieni. Wyklaruje się woda, opadnie o 10 cm, ryby rozpłyną się po rzece.

Sezon muchowy tuż tuż.

• Like 7

cd.

attachicon.gif20170304_122419.jpg

Niestety wielkościowo nie powalało nic na kolana. 

attachicon.gif20170304_130353.jpg

Przesada. Wielkością powalała moja nadwaga :)

Panie Kolego to nie nadwaga tylko otyłość. Takie stwierdzenie padło kiedy skarżyłem się pani doktor na zbędne kilogramy. Wszystko co przebija Twoją wagę +30 kg do wzorca (wysokość, waga, wiek) określa się jako otyłość. Mam to samo, trudno się z tym rozstać a chęci wielkie, do jedzenia także... Nadwagę to mają Panie na wysokich obcasach. Pozdrawiam.  :)

Panie Kolego to nie nadwaga tylko otyłość. Takie stwierdzenie padło kiedy skarżyłem się pani doktor na zbędne kilogramy. Wszystko co przebija Twoją wagę +30 kg do wzorca (wysokość, waga, wiek) określa się jako otyłość. Mam to samo, trudno się z tym rozstać a chęci wielkie, do jedzenia także... Nadwagę to mają Panie na wysokich obcasach. Pozdrawiam.  :)

K.... wiedziałem, że na kolegów zawsze można liczyć, pocieszą, wesprą, napiszą nie martw się, nieźle wyglądasz te kilka kilogramów za dużo to nic.To ja wam pokażę. Zanabyłem sobie rowerek stacjonarny i "gejuje" jak szalony. Potem na normalny się przesiądę. Dieta cud i za dwa miesiące będę patyczak. Na razie cierpię na półbulmię.- znaczy żrę i nie rzygam.  

• Like 6

No przecież pocieszałem jak tylko mogłem... :D Nie masz się co znęcać nad sobą, pokochaj swoje ciało, sporo ruchu i wszystko się poukłada. Powtarzam to sobie od paru sezonów, waga lata góra dół. Maj - zwykle chudnę, szczupaki czynią cuda. Masz dostęp, lubisz pływać, jedyna skuteczna metoda + MŻ  ;).

• Like 1

Mi się udało dosyć spontanicznie zaatakować Bośnię w 3 osobowym składzie. Kawał drogi, tylko 3 dni łowienia i ciężkie warunki (woda wysoka i mocny uciąg) ale i tak było warto :) Miałem na kiju potoka ok 6 kilo (tak twierdził przewodnik) niestety zestaw nie był gotowy na takie potwory i po 15 minutach bujania góra dół ryba zdecydowała się pożegnać. Kilka zdjęć poniżej:

041o66fs3kwu.jpg

o9e2m0oitgpi.jpg

irfx5u2tbd5p.jpg

nhtjrp4ms15f.jpg

tyt24361hxlu.jpg

nmtckb9mlgmk.jpg

svh8d8wi0pwd.jpg

u1n5e0q1i9fn.jpg

wjew9ac774tr.jpg

c3ovmv3papha.jpg

1fjnlfiuewlf.jpg

• Like 23

Hej :) miejscowość Ribnik niedaleko Ključ. Rzek jest tam kilka ale my ze względu na wysoki stan łowiliśmy na dwóch - Pliva i Ribnik. Gdyby ktoś potrzebował szerszego info zapraszam na prv. Ceny bardzo atrakcyjne tylko autostradą trzeba się bujać z Polski jakieś 14h. W lecie musi tam być pięknie. Przewodnik zapraszał nas na czerwiec ale są już inne plany ( Finlandia ).

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam.

Spakowałem dzisiaj rano swój dobytek i sruuu nad wodę. Łowisko to kompleks kilku niedużych jezior z potokiem i tęczakiem. Tylko catch and release. Trochę dzisiaj wiało, ale było ładnie i słonecznie, 15 stopni. Po godzinie łowienia branie: ostra walka, pierwsza próba podebrania kończy się niepowodzeniem: podbierak okazuje się za mały :) Tęczak (bo już wiedziałem że to on) dostaje okropnego "pałera", kilka długich odjazdów, trwa to dość długo- ręka zaczyna boleć. W międzyczasie dociera do mnie Bailif (opiekun łowiska) próbuje podebrać rybę moim podbierakiem, ale ten dużo za mały. Przejmuje więc kij ode mnie i prosi, abym uwolnił rybę w wodzie. Zdążyłem zrobić parę fotek i odhaczam rybę. Wagę oszacowaliśmy na ok 8 Poundów, czyli po naszemu niecałe 4kg. Dłuższa od mojego podbieraka wraz z rączką, czyli jakieś plus-minus 67 cm. Przynęta to pomarańczowa nimfa (fachowej nazwy nie pamiętam) na haku nr 14. Jest to moja pierwsza ryba złowiona na muchę :)  (w zasadzie druga: pierwsza tydzień temu wypięła się tuż pod moimi nogami, w tym samym miejscu, lecz była o wiele mniejsza :) i jednocześnie praktycznie moja życiówka. Podobnego, tylko potoka złowiłem w Łososinie w... 1992r :D Ale się cieszę!!! 

Póżniej brań nie było, skupiłem się więc na nauce i szkoleniu rzutów. Wsiąkłem w muchę na amen! Poniżej foto:

IMG_2702.JPG?dl=0

IMG_2704.JPG?dl=0

IMG_2705.JPG?dl=0

IMG_2713.JPG?dl=0

IMG_2714.JPG?dl=0

IMG_2715.JPG?dl=0

IMG_2717.JPG?dl=0

IMG_2707.JPG?dl=0

IMG_2708.JPG?dl=0

IMG_2709.JPG?dl=0

IMG_2710.JPG?dl=0

IMG_2712.JPG?dl=0

Pozdrawiam

• Like 5

W piątek ,piąteczek, piątunio przed południem odwiedziłem Łupawę poniżej mostu na krajowej 6. Do 11 woda jakby uśpiona , pojedyncze drobne owady , a chwile później jak słońce ogrzało powietrze w jednej chwili zaczęła się rójka chruścika, bardzo dożo owadów nad wodą. Ryby jakby onieśmielone, jakby nie pamiętały co się z tym robi, ale w miarę upływającego czasu zbiórek było więcej i więcej. Kilka pyrtków udało się oszukać sarniakami, ale niestety musiałem zmykać przed 15 do domu. W sobotę pogoda się zmieniła , dopiero późnym popołudniem wyszło słońce więc odpuściłem sobie.  Jeżeli sprawdzą sie zapowiedzi synoptyków, tydzień będzie stał pod znakiem sucharka.

Dzisiaj byłem na "swoim" Ciurku, taki niepozorny, fotki poniżej, za to ryby trafiają się całkiem przyzwoite. Dostałem niezłe baty, opis w linku

http://jerkbait.pl/topic/16237-ciurki-siurki-i-strumyki/page-57

post-46382-0-17943400-1490555461_thumb.jpg

post-46382-0-05168000-1490555479_thumb.jpg

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 3

• 11 miesięcy temu...

Witam.

Wczoraj rozpocząlem nowy rok wędkarstwa muchowego.

Zapora Pilchowicka nie zawiodła  :angry:  i puściła 30 m wody.

Woda pośniegowa/zimna.

Rybki nie współpracowały.

Pogoda nie rozpieszczała : padało i lało .

Ale przewietrzyłem siebie  :D  i sprzęt  ;)

Próbowałem łowić na streamera (nie jest moja ulubiona metoda).

Pozwoliłem sobie zaprezentować kilka zdjęć "much" na sucho i mokro.

Nie wiem w jakiej kolejności zdjęcia sie ułożą.

Dodałem jeszcze jedno zdjęcie - praca streamera w wodzie (niezbyt wyrażne)

Kłaniam się Marian.

post-51629-0-30455500-1520428565_thumb.jpg

post-51629-0-67591500-1520428580_thumb.jpg

post-51629-0-11643900-1520428595_thumb.jpg

post-51629-0-75254500-1520428608_thumb.jpg

post-51629-0-75246100-1520428625_thumb.jpg

post-51629-0-99874000-1520428706_thumb.jpg

post-51629-0-44132900-1520428729_thumb.jpg

post-51629-0-37365400-1520429106_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56
  • Like 9

Witam.

Wczoraj rozpocząlem nowy rok wędkarstwa muchowego.

Zapora Pilchowicka nie zawiodła   :angry:  i puściła 30 m wody.

Woda pośniegowa/zimna.

Rybki nie współpracowały.

Kolego Marian przy takim stanie zbiornika jaki jest aktualnie w środku tygodnia wyjście nad wodę bez wcześniejszej analizy czy zapytania na elektrowni to raczej nie masz na co liczyć, woda pośniegowa dopiero zacznie schodzić tak naprawdę z Izer więc to łowienie poniżej zapory można sobię myślę do 15 kwietnia odpusćić. 

Pozdrawiam.

• Like 1