Skocz do zawartości

Do posiadaczy wędek St Croix

woodman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Planuję zakup kija STC podobno mają zawy?źone CW Moje pytanko jest takie czy MHF czyli 7 do 21 gram?łw i MHF czyli 10,5 do 28 gram?łw są odpowiednikami wędek innych firm o takim samym CW czy są sztywniejsze ? Chodzi mi gł?łwnie o to czy to zawy?źone CW oznacza wi?źkszą niz deklarowana przez producenta moc dolnika czy raczej szczyt?łwki są bardziej sztywne ?

7-21 to MF czyli medium fast , 10,5-28g to MHF medium heawy fast.

Zasadniczo to dwa r?ł?źne kije o innej mocy.U?źytkowałem MHF w długości 2,60m kij dynamit!!!!Tak dla zobrazowania gł?łwki 35g+guma 10cm słał na niebotyczne odległości.Wytrzymywał więcej ni?ź deklarowany cię?źar.Sprzedałem bo poszedłem w innym kierunku :D .

Kolega ma tego co Cię interesuje i powiedział ?źe nie chce innego kija (2,75 8-17lb, 10,5-28g).Kij ten jest dynamiczny, mo?źe mniej jak w długości 2,6m ale nic mu zasadniczo nie brakuje.Zasadniczo kije SC są niedoszacowane czyli więcej mogą jak podaje producent.

Ale jak patrzę na ceny u Żbika w sklepie to trochę powalają na kolanka :D.

Zasadniczo kije SC są niedoszacowane czyli więcej mogą jak podaje producent.

Ale nie jest to niedoszacowanie o 50% jak często się zda?źa w przypadku kr?łciak?łw. Myślę, ?źe mo?źna zaryzykować stwierdzenie, ?źe w przypadku Croix'?łw Salmon and Steelhead podawany jest optymalny cię?źar wyrzutu, a nie maksymalny jak w przypadku naszych rodzimych marek. Myślę, ?źe rzeczny uniwersał (czyli odpowiednik rodzimego kija do 30 g) to mniej więcej 3/4 uncji w przypadku Croix'a.