Skocz do zawartości

Team Dragon FD Z, X, S, C. 2017

Artek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam już tych kart ale na pewno jest tak w jednym przypadku. Niemniej była tam wzmianka na temat przedłużenia gwarancji do 5 lat, bez szczegółów.

Od lat mam Dragony i zawsze było 5 lat gwarancji . Nigdy się nie spotkałem z roczną albo jakimś przedłużaniem gwarancji .  

Kręciłem dzisiaj nowym team dragonem i powiem szczerze że zrobił na mnie ogromne wrażenie :) Zapomniałem zerknąć na schemat, czy ktoś mógłby wstawić foto? 

Ależ proszę bardzo :D Jest i schemat, nie powiem bo lekko się zdziwiłem, ale kręci naprawdę ładnie. Schemat TD [zetki]. Myślałem że będzie tam wormshaft jak w poprzednim, a może to i lepiej, kto wie. Zobaczymy jak się sprawdzi w boju. 

9dbd9af643a1.jpg

Przy okazji kupiłem 3 cannibale 12,5 cm ze świeżego sortu, trochę inny kształt, zobaczymy jak będą reagować ;) 

73d85ce3f1d4.jpg

Edytowane przez MATIG
  • Like 3

Niestety jak zawsze w dragonach, trzeba już na starcie regulować nawój, tak też jest i w nowym team dragonie. Ale mam jedno pytanie do was, ponieważ  pod szpulą jest  tylko jedna podkładka, którą musiałem zdjąć bo za dużo nawijał u dołu i teraz pytanie czy szpulka może siedzieć bezpośrednio na tej blaszce jak na zdjęciu ? 

60a89e6d8b1b.jpg  f03789d0201b.jpg

Musi tam być ta podkładka bo inaczej będzie Ci się wycierać gniazdo szpulki i ta blaszka z terkotką :) Ciekawe rozwiązanie z tym łożyskiem w nakrętce piniona, w daiwie trochę inaczej to wygląda :)

Edytowane przez Mateo1989
  • Like 1

Musi tam być ta podkładka bo inaczej będzie Ci się wycierać gniazdo szpulki i ta blaszka z terkotką :) Ciekawe rozwiązanie z tym łożyskiem w nakrętce piniona, w daiwie trochę inaczej to wygląda :)

Jeżeli podkładka musi być, to jak wyregulować nawój?

Jeżeli podkładka musi być, to jak wyregulować nawój?

Dokładnie.. także jest mały problem. Spróbuje może troche przyszlifować tą podkładkę co by cieńsza była. Myślę że o połowę cieńsza podkładka niż ta co tam siedzi załatwi temat. 

PS: Co  do młynka to nie wytrzymałem i dzisiaj już trochę pomachałem większymi gumami po 12,5 cm z główkami 5-8 g, i chodzi wzorowo. Pod takim obciążeniem kręci prawie tak samo jak na sucho. Jest dobrze. 

• Like 1

Dokładnie.. także jest mały problem. Spróbuje może troche przyszlifować tą podkładkę co by cieńsza była. Myślę że o połowę cieńsza podkładka niż ta co tam siedzi załatwi temat. 

PS: Co  do młynka to nie wytrzymałem i dzisiaj już trochę pomachałem większymi gumami po 12,5 cm z główkami 5-8 g, i chodzi wzorowo. Pod takim obciążeniem kręci prawie tak samo jak na sucho. Jest dobrze. 

Czyli rozumiem, że do kompletu nie ma dodatkowych podkładek?

Czyli rozumiem, że do kompletu nie ma dodatkowych podkładek?

Tak. Sam jestem tym zdziwiony, bo we wszystkich kołowrotkach od dragona jakie miałem, zawsze były dodatkowe podkładki o różnej grubości. Poza tym nie ma też drugiej zapasowej szpulki. 

Edytowane przez MATIG

Tak. Sam jestem tym zdziwiony, bo we wszystkich kołowrotkach od dragona jakie miałem, zawsze były dodatkowe podkładki o różnej grubości. Poza tym nie ma też drugiej zapasowej szpulki. 

A może po prostu przez przypadek nie zostały do pudła włożone. Trzeba się dowiedzieć od osób, które zakupiły inne modele.

A może po prostu przez przypadek nie zostały do pudła włożone. Trzeba się dowiedzieć od osób, które zakupiły inne modele.

Może być i tak, cholera wie. Mam tylko nadzieję że znajomy ze sklepu wędkarskiego mi coś załatwi, bo ma się w czwartek dowiedzieć jak to z tym jest czy da się same podkładki dostać. 

Gość EdekZfabrykiKredek

A po wyciągnięciu tej podkładki nawój masz już równy ? Jesli tak to można ja wsadzić w swoje miejsce a podnieść rotor o wartość tej podkładki, tylko że w nakrętce rotora masz łożysko to trzeba by to oblukać czy to wypali.

Edytowane przez FlyFisherman

Mam 920 sprzed jakiś 5-6lat, używam do podbijania korbą gum 3" i główek 10-20g, do 15 nie ma problemu, powyżej jest troszkę gorzej, ale komfort pozostaje. Szkoda tylko, że w takim rozmiarze szpula dość głęboka. Stare TD w okolicach dwustu kilkudziesięciu PLN były, Ztki znaczenie droższe. Ciekawe czy trwałością i niezawodnością zarobią na zwiększoną cenę.

Odebrałem swojego FD 1035iZ + płytka szpula. Pierwsze wrażenia bardzo, bardzo pozytywne. Dobrze spasowany (tylko minimalny luz na korbce), ładnie i miękko kręci. Świetnie wygląda ;) Jak tylko popada sprawdzę go na łososiach i pstrągach.

P.S. Podkładek w pudełku nie stwierdzono.

post-45603-0-85055000-1494149860_thumb.jpg

• Like 3

Oo nie wiedziałem że są do niego płytkie szpulki :). Koniecznie muszę zamówić, bo na te standardowe trzeba dużo podkładu nawijać.. U mnie po kilku dniach łowienia, przy obciążeniu savage gear herring shad 16 cm + 8-10 g główka, daje znać o sobie rolka.. ale przesmarowanie powinno załatwić sprawę. Ogólnie jak narazie nie mam zastrzeżeń.

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Oo nie wiedziałem że są do niego płytkie szpulki :). Koniecznie muszę zamówić, bo na te standardowe trzeba dużo podkładu nawijać.. U mnie po kilku dniach łowienia, przy obciążeniu savage gear herring shad 16 cm + 8-10 g główka, daje znać o sobie rolka.. ale przesmarowanie powinno załatwić sprawę. Ogólnie jak narazie nie mam zastrzeżeń.

Rolka szumi jak w Spro, czy się zacina?