lenny Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Witam wszystkich, Nadszedł czas abym i ja pokazał swoje woblery. W końcu to ostatnio tu, na tym forum wiele się dowiedziałem.Robię woblery od około 4 lat. Są to ilości rzędu 20-30 szt na sezon, na własne potrzeby. Robię je głównie zimą. W większości są to woblery pod klenia i jazia. Materiał lipa. Próbowałem strugać z balsy, ale jakoś mi nie podeszła. Liczę na Wasze uwagi, podpowiedzi, krytyki...Czasami ja o coś może zapytam, może coś podpowiecie. Na początek coś z moich pierwszych "dzieł" Może nie były najpiękniejsze ale najważniejsze, że łowiły.Wszystkie pływające, wielkości od 2,5cm - 4,5cm 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 witamy woblerki wyglądają ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Bardzo fajne Twoje woblery. Zwykłe, proste malowanie a co najważniejsze, że są skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Maluję sprayem, więc przy tej wielkości trudno o jakieś szczegóły. Ciągle się uczę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Będzie tylko lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino998 Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Bardzo przypominają Jugolki Ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Leszku, pomimo tego, że - jak piszesz - powstaje tylko 20 sztuk rocznie, sporo eksperymentujesz. Kształty, stery, obciążenia, malowanie.. Już jest nieźle. Jest potencjał. Jak słusznie zaznaczył Santiago, będzie tylko lepiej Witaj we własnym wątku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Dzięki za mile słowa. Kończę teraz małą serię kleniowych, tonących. Jeszcze tylko wklejanie sterów i wrzucę zdjęcia.Pracuje też nad moimi pierwszymi jerkami i woblerami na ich bazie. Chyba będą ciekawe pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Fajne wobki:)Proste jest piękne. Jeśli chodzi o budowę sugerował bym w większości przypadków abyś zrezygnował z oczka w sterze.Taka normalna skrętka lekko spłaszczona i masz w tym samym miejscu(punkcie) zaczepioną żyłkę.A ile mniej kombinacji z wyginaniem stelaża i z nacinaniem pod ster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Wobki obiecujące, niezły początek Edytowane 17 Marca 2017 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Jeśli chodzi o budowę sugerował bym w większości przypadków abyś zrezygnował z oczka w sterze.Taka normalna skrętka lekko spłaszczona i masz w tym samym miejscu(punkcie) zaczepioną żyłkę.A ile mniej kombinacji z wyginaniem stelaża i z nacinaniem pod ster.Czyli zamiast okrągłego oczka, dać bardziej wydłużone, i tak aby przylegało do steru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 I jeszcze trochę drobiazgu kleniowo - jaziowego.To co pozostało w pudełkach.Wobki z lipy, pływające. Wielkości od 17mm do 25mmW większości praca dość agresywna. Część jednak ma problemy ze stabilnością w nurcie, ale to woblery z przed jakiegoś czasu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czyli zamiast okrągłego oczka, dać bardziej wydłużone, i tak aby przylegało do steru?Właśnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Właśnie tak.Na trzecim zdjęciu, powyżej, są woblerki w paski, mają oczka przy samy sterze, więc rozumiem, że takie oczka można by jeszcze bardziej wydłużyć? Muszę to przetestować i zobaczyć, jak wpłynie na pracę. Zapomniałem jeszcze o różnych pasiastych "pszczółkach".Te szczególnie upodobały sobie jazie i okonie.Również pływające z lipy, mają około 2,5cm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Cześć Leszek, fajne na ten rok woblerki wystrugałeś. Trzeba je koniecznie sprawdzić w boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Cześć Leszek, fajne na ten rok woblerki wystrugałeś. Trzeba je koniecznie sprawdzić w boju.Cześć. Te wszystkie co na zdjęciach, to jeszcze stare. Nowe, na ten sezon są w trakcie wykańczania. Niebawem pokażę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Nowe woblery w trakcie wykańczania, więc pokażę co jeszcze ze starszych. Woblery pływające, 5,5cm i 6,5cm, materiał - lipa. Noszą już liczne ślady zębów. Tworzyłem również takie wynalazki No i moje pierwsze boleniowe woblery. Te akurat z balsy. Około 7,5cm. Nie doczekały się debiutu, przeleżały w zeszłym sezonie w pudełku.Mają drobną pracę, ale czy prawidłową to nie wiem, nie mam w temacie boleni doświadczenia. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Te z pierwszego i trzeciego zdjęcia kozak ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Możecie polecić jakiś dobry klej do sklejania sterów?Ja używam dwuskładnikowych, wcześniej Distal Rapid a teraz z K2 chyba Multi Bond?Może jest coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Taki https://media.castorama.pl/media/catalog/product/cache/0/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/K/l/Klej_Technicqll_konstrukcyjny_20_ml-102593-57047_1.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dzięki, poszukam gdzieś i przetestuje. Długo schnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Dzięki, poszukam gdzieś i przetestuje.Długo schnie?Dość szybko schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Nauka malowania Znalazłem kilka niedokończonych woblerków. Różne wielkości, od 2,5cm do 5cm. Lipa. Mają stelaż przez całość z drutu 0,8mmMalowanie - spraye, kolory, które sprawdzały mi się na kleniach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Eleganckie !robiłeś może z oczkiem w sterze, takie głębiej schodzące ? głownie pytam o te najmniejsze Edytowane 22 Marca 2017 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Eleganckie !robiłeś może z oczkiem w sterze, takie głębiej schodzące ? głownie pytam o te najmniejszeBędę niedługo robił, jestem na etapie wycinania korpusów. Będą miały około 25-27mm, dwie wersje głębiej schodzących: tonące i pływające. Przy moim tempie prac i ilości czasu, potrwa to z miesiąc, półtora Zacząłem też prace z najmniejszymi, poniżej 2cm, tonące ale z oczkiem "normalnym" Może za jakiś czas skończę, jak mi starczy cierpliwości i paluchów nie spiłuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi