PGr1 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Piekny ten chrabaszczak.I trupem od niego nie czuc... tylko drewienkiem pachnie Ciekaw jestem jak wyjdzie wersje dopieszczona z tymi konczynami co wspominasz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Dzięki za uznanie Sam jestem ciekaw jak mi to wyjdzie Zastanawiam się czy robić tylko z odnóżami i czółkami czy zrobić jeszcze jakieś skrzydła. No i jakiego materiału do tego użyć. Zastanawiam się nad imitacjami chrabąszcza, do swobodnego spławiania, z częściowo rozłożonymi skrzydłami - wpadł do wody i próbuje wystartować Coś np. jak na zdjęciu poniżej. Edytowane 11 Maja 2017 przez lenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 W końcu zrobiło się ciepło i coś zaczyna się dziać w wodzie. Można było potestować ostatnie woblery.Chyba posmakowałyJeden łyknął tak głęboko, że nie widać wobleraByło jeszcze kilka jazi, ale nie dorosły do pozowania???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaWoblerek Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Kleniowe wymiatają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eseo Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Bardzo fajne wobki Najważniejsze, że łowne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Dzisiaj do zachodu słońca nic się nie działo. Taka nuda, że nawet bobry obok mnie pozasypiały ???? Zdjęcia z telefonu, więc słabo widać. Przepłynął sobie do mnie i się zdrzemnął. Dopiero jak słońce schowało się za horyzontem doczekałem się brania. To było konkretne walnięcie, jak boleń ????Taki dobry czterdziestak, silny, jeszcze nie zmęczony amorami???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Woda opada, oczyszcza się, rybki aktywne, a ja zamiast nad wodą, to domu z gorączką. Jakieś cholerstwo mnie dopadło???? Strugam więc coś.Będzie kolejna seria tonących, 25-27mm. I takie próby z nieco większym - 35mm, wagowo pewnie będzie ponad 4g. Coś na większe klenie na większej wodzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Znalazłem zdjęcia moich starych woblerów. To chyba jedne z pierwszych. Stery jeszcze z jakiegoś innego materiału, nie pamiętam już dokładnie, ale było to chyba jakieś pudełko Piękne nie były (malowanie ręczne, pędzelki, oklejane), pracowały różnie, ale coś tam łowiły i dawały z tego powodu dużo radości Pewnie jak bym dobrze przeszukał stare pudła, to jeszcze bym jakieś znalazł. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Kolejna partia woblerów kleniowych dosycha po malowaniu, więc można zająć się czymś innym.Zamierzam zmierzyć się po raz kolejny z woblerami boleniowymi. Materiał to lipa, myślę, że zrobię z 5 szt. w różnych gramaturach. Długość nieco ponad 7cm. Nie mam w tym doświadczenia, więc będzie trochę zabawy z rozmieszczeniem obciążenia ????Wszelkie podpowiedzi doświadczonych Twórców mile widziane???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Wobki kleniowe w różnym stadium rozwoju????Kilka tuż po malowaniu.Cześć w trakcie lakierowania.Niektóre prawie ukończone. Będę jeszcze raz testował je w rzece z różnymi sterami.Pierwszy raz wobki kleniowe oklejałem folia alu. W międzyczasie walczę z woblerami boleniowymi.Ciężka sprawa????Różne kombinacje z rozmieszczeniem obciążenia, wyżej, niżej, rozciągnięte po długości, bardziej skupione. W jednym już prawie udało się uzyskać drobną, lusterkującą pracę, jednak dopiero przy bardzo długim sterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Polecam uważne przyjrzenie się wobkom z tego filmiku: http://jerkbait.pl/topic/62742-wpływ-wielkości-kotwic-na-pracę-woblera/?hl=+kotwice%20+5202%20+bln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Kolejna, mała seria ukończona.Wobki tonące z lipy, długość około 37mm, dość ciężkie - około 5 gram.Drobna, dość spokojna praca ogonowa z lusterkowaniem.Woblery głównie na klenie. Nie wiem czy przy takich woblerach ma to jakiekolwiek znaczenie, ale tonąc również mocno lusterkują.Jutro jeszcze ustawić i można szukać kleni, bo ostatnio gdzieś się pochowały ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Dlubałem, strugałem, wyważałem i coś tam wyszło. Pierwsze 2 boleniowki ukończone. Udało mi się uzyskać delikatną, drobną pracę z lusterkowaniem. To wszystko jednak przy dość długim sterze. Więc będą raczej do średniego i wolniejszego prowadzenia.Mają po 7,5cm i wagę 12g oraz 13g. Materiał lipa.Oklejanie folią alu. Można jeszcze popracować nad malowaniem. W weekend trafią do Bugu???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Kolejne korpusy woblerów boleniowych w przygotowaniu. Długość 7,5cm oraz 9,5cm. Kombinacji z obciążeniem ciąg dalszy???? I jeszcze myślę nad takim narybkiem pod klenie. Długość 3-3,5cm. Będą malowane na imitację uklejek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Kolejna mała partyjka ukończona. Dziś je ustawiałem. Praca agresywna - "X". Mocno wyczuwalna na kiju. Materiał lipa, tonące, długość 3,7cm, waga około 5g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Wybrałem się dziś na Bug, w nadziei na klenia. Niestety, albo ich nie było w tym miejscu albo były nie aktywne.Za to okonie dopisały????Kilkanaście wyjętych, kilka powyżej 30cm, największy 35cm. Większość około 25-30cm. Pewnie jeszcze więcej spadło. Brały bardzo delikatnie, prawie wszystkie zapięte na zewnątrz pyska. Widziałem, że były i większe, bo odprowadzały woblera pod same nogi.Co ciekawe, tylko jeden rodzaj woblera im pasował, kolor był już bez znaczenia Większe tylko trącały, a mniejsze ignorowały???? Musiało być w pracy tych wobków coś, co im odpowiadało. Zresztą, ten wobek również wywolywał w krąpiach drapieżne zachowanie???? Cała kotwiczka w pysku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Czasu mało, ale coś tam się dłubie:-)Kolejne stadko woblerów kleniowych. Materiał, standardowo lipa, oczka z drutu 0,6. Tonące, waga średnio 3g, część około 2,7g a część około 3,2-3,3g. Praca agresywna, ogonowa, dobrze wyczuwalna na kiju i widoczna na szczytówce???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Coś tam powoli powstaje nowego. Miała być cała seria takich 2cm maleństw. Ale chyba nie mam cierpliwości????. Leży sporo wystruganych korpusów, już od pewnego czasu i jakoś nie mogę się za nie zabrać. Skończyłem jeden, testowy????. Waga około 3g. Praca drobna. Zaczynam strugać teraz coś pod większe ryby. Woblery po około 9-10cm, będą pływające, płytko schodzące, na zarośnięte wody. Te smukłe to będą imitacje uklei, na rzekę. Ten drugi, to ma być imitacja płotki, a jak wyjdzie to zobaczymy???? No i to co mi najlepiej wychodzi. Kolejna partia kleniowych, w dwóch wersjach. Ciężkie - 3-3,5g, oraz w wersji pływającej. Wszystkie około 25-27mm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Z ostatniego zdjęcia...Te dwie dolne.Listewkę na pół przetnij i plecki do plecków...Sporo mniej strugania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Listewkę na pół przetnij i plecki do plecków...Sporo mniej strugania.Przetnie się???? Wyskoczyłem dziś ustawić ostatnie woblery. Odcinek rzeki całkowicie zarośnięty, więc nie dało się na nie łowić. Tylko pływające i prowadzone pod samą powierzchnią. Gdyby nie podniesiona woda, to praktycznie w ogóle nie dało by się łowić.Warunki brzegowe równie trudne???? Ale jednego udało się wydłubać. Taki na styk ????Wyjść i ataków było dużo. W takiej wodzie zacięcie to tylko połowa sukcesu, druga to wycholowanie ryby. Jeden ładny kleń po wbiciu się w ziele wypiął się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Wstępne testy wannowe zrobione.Jestem prawie zadowolony????. Prawie, bo uklejka mogła by mieć drobniejszą pracę. Zobaczymy jeszcze, jak to będzie wyglądać w nurcie. Przymierzymy jej jeszcze kilka sterów????Teraz zabieram drobiazg w nurt, a plotkę na spokojnieszą wodę, aby to wszystko jeszcze potwierdzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Dzisiaj wieczorem udało się jednego czterdziestaka wydłubać z Bugu. Do tego kilka mniejszych.Jakoś w tym roku te większe nie chcą ze mną współpracować????Miałem kilka wyjść do spławianych wobków, ale chyba coś rybkom nie pasowało. Tylko trącały albo zawracały z pluskiem Przy okazji ustawiłem kilka maluchów.Oklejałem folią większe i zrobiłem kilka sztuk takiego narybku. Tonące. Te pękate dość ciężkie, przy 27mm ważą około 4g. Praca drobna. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Wreszcie, udało się skończyć dwa większe woblery. Na razie po sztuce, na próbę.Z założenia miały to być imitacje uklei oraz płoci. Oba pływające, mają po 95mm długości, z lipy, drut 0,8mm, ster 1,5mm. Waga uklei to 10g, płotka 16g.A jak wyszło, to oceńcie sami. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Wracam do strugania drobnicy, gdyż szczupaczy narybek oraz Bug mocno uszczuplają pudełka???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Chyba najgorsza robota przy woblerach za mną ????. Nie lubię tego szlifowania. Palce bolą ????. Dla tego nie robię już mniejszych.Teraz jeszcze oczka, obciążenie i można przejść do najprzyjemniejszej pracy - malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi