lenny Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Część się już lakieruje. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Pudełko uzupełnione. Mniejsze 7-7,5cm, 16-21g. Wolno tonące. Większe 9-10cm, 31g, też wolno tonące. Można pierwszego wyruszyć w nieznane???? (ze szwagrem????????????) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Testy przeszedł na "5"????Praca jak chciałem. Można ruszać z małą partyjką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Jazik z dzisiejszego krótkiego wypadu.Oczywiście na swojego 2,5cm wobka. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Jedyna zdobycz dzisiejszego krótkiego wypadu.2,5cm woblerek własnej produkcji. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Dłubanie w balsie, nie cierpię tego.Ale przy tych pływających cieniasach inaczej się nie dało????. Uzbrojone +/- 2g.Pierwsza partyjka powoli powstaje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Walał mi się jakiś taki nie dokończony korpus, to okleiłem, pomalowałem i wyszło takie coś???? 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Skromny dorobek z dzisiejszego wieczoru.Na 2,5cm woblerek. Klenie jeszcze nie chętnie wychodzą do smużaków. Chyba trzeba poczekać na cieplejsze wieczory. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 3 szt. do testów nad wodą gotowe.Jutro lądują w rzece.Balsa, nieco ponad 4,5cm, 2,3-2,4g. Wyjątkowe nieloty????. Do spławiania na dalsze miejscówki.Pływające. Pracują drobna, z dużą częstotliwością. Może jutro uda się nakręcić jakiś filmik. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Coś tam chyba widać.Zrobiłem to po mistrzowsku???? Ciężko samemu telefonem. Ciężki dostęp do wody, do tego mała przejrzystość. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 3 szt. do testów nad wodą gotowe.Jutro lądują w rzece.Balsa, nieco ponad 4,5cm, 2,3-2,4g. Wyjątkowe nieloty. Do spławiania na dalsze miejscówki.Pływające. Pracują drobna, z dużą częstotliwością.Może jutro uda się nakręcić jakiś filmik. U mnie bardzo dobrze sprawdzają się wobki ,które mają drobną pracę jak cykada, więc pewnie ze swoich też będziesz miał pożytek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 U mnie takie woblerki najlepiej działały na okonie.Dzisiaj też skubały, ale tylko drobne.Przetestuję je jeszcze na kleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Dzisiaj przez 5 godzin udało się wydłubać tylko jedną sensowną rybkę. Było jeszcze kilka kleni, takich 30-40cm max, jakieś drobne okonki. Ryby w dalszym ciągu nie chcą wychodzić do powierzchni. Wszystkie brania na głębiej i mocno pracujące 2,5cm woblerki. Wszystkie brania delikatne, jak puknięcie o trawkę????. A to chyba dzieło wydry. Pelnołuski karp, co najmniej 70cm. Nie wiedziałem, że w tej rzeczce takie żyją????Była by jazda, jak by taki cykną w wblerka???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Kleniowo - jaziowy kolor tego sezonu. Okoniom też nie był obojętny.A ponieważ wszystkie zostały w zaczepach lub zębatych paszczach, to trzeba było coś na szybko dorobić???? Dwie wersje, na zarośnięte odcinki, i na nieco głębsze rynienki. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Kolory tego sezonu. Nie zawiodły i dzisiaj????Szału co prawda nie było, ale jakieś rybki godne fotek się trafiły. Podniesiona woda, szybki nurt, nie lubię takiego łowienia. Rybki gdzieś pochowane. Na powierzchni brak jakiejkolwiek aktywności. Czasami tylko majestatycznie, jak by w zwolnionym tempie spławiające się leszcze i gdzie nie gdzie pojedyncze ataki boleni.Cisza i spokój. Nad wodą jestem sam, zresztą, jak prawie zawsze. To cenię sobie najbardziej. Jedynie bociany i masa innych ptaków, sarny. Wydra, niespiesznie płynąc pod prąd, mija mnie nieświadoma mojej obecności.Ogólnie dzień jakiś taki powolny???? Jak by szybki nurt rzeki odebrał całej otaczającej ją przyrodzie energię.Jazie i małe kleniki zagryzają wobki jak by od niechcenia.To był bardzo miło spędzony poranek.Warto było, po całym tygodniu pracy, wstać o 3 rano. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Początki pewnie będą trudne???? Model. Tuż przed zalaniem. I już zalany. Zobaczymy co z tego wyjdzie???? Wszystko według instrukcji, artykułu Piotra - Hesher. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Forma zalana. Może coś źle zrobiłem, ale wyjmowanie modelu z formy i potem wstawianie stelaża, to jakaś masakra????. Musiałem trochę rozciąć formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Wyjąłem mój pierwszy odlew z formy????. Wyszło jak wyszło????????Ale przynajmniej bez żadnych niedolewek i ubytków????Źle umieściłem stelaż. Ale już chyba wiem o co chodzi... I jeszcze pytanie do doświadczonych "odlewaczy". Czy trzeba takie korpusy jakoś specjalnie przygotowywać przed malowaniem? Jakiś podkład, czy można od razu malować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Nie jestem zbyt mocno doświadczonym odlewaczem ale ja stosuję podkład z białej farby, lepsze kolory się wyciąga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Dzięki Olek.Biały podkład to tak. Bardziej chodziło mi o to, czy bezpośrednio na odlew, czy najpierw jakiś lakier. Muszę najpierw poprawić formę????Czego używasz na podkład? Ja Motip w sprayu. Ale nie wiem czy nie lepsza była by jakaś farba w puszce, aby zanurzyć korpusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) Biała farba elewacyjna też się nadaje, możesz rozcienczyć delikatnie wodą. Rozmawiałem kiedyś z właścicielem firmy produkującej spławiki i on mi polecił właśnie taką farbę. Sprawdziłem i jest ok.A Olek ma rację, bo na białym podkładzie wychodzą żywsze kolory. A złoto-czarne wobki wyszły mega! Na mojej Narwi podstawowy kolorek. Edytowane 9 Czerwca 2019 przez cyprys19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dzięki Marcin.Musze wybrać się do sklepu i coś poszukać. A te wobki są złoto - zielono - brązowe Puki co, najlepsze kolory w tym sezonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dzięki Olek.Biały podkład to tak. Bardziej chodziło mi o to, czy bezpośrednio na odlew, czy najpierw jakiś lakier. Muszę najpierw poprawić formęCzego używasz na podkład? Ja Motip w sprayu. Ale nie wiem czy nie lepsza była by jakaś farba w puszce, aby zanurzyć korpusy?Jak masz zwykłe odlewy to zanurzenie jak najbardziej,ja natomiast do moich odlewów stosuję biała farbę od @Rudiego i nakładam ją aerografem by nie zamazać faktury łuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Czyli wszystko jasne???? Dzięki.Odlewy to dopiero będą (mam nadzieję????). Muszę zrobić nowe formy. No i jeszcze czekają mnie kombinacje z obciążeniem, bo z drewna nie da się tego raczej przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybus Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 WitamMam pytanie do autora wątku, oczywiście jeśli to nie tajemnica :-) a mianowicie, często na wobkach pojawia się farba tzw opalizująca, czy to jest jakaś konkretna farba, czy jakiś "bezbarwny" lakier, czy coś innego? Swoją drogą świetnie się prezentują te woblerki, malowanie niby takie chaotyczne, ale całościowo niesamowicie to wygląda, tak naturalnie, mięsiście, no sam bym się skusił :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi