Skocz do zawartości

lenny - woblery

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to wszystko sa wersje tonace? Jak on gleboko schodza? Szukam czegos do lekkiego trociowania. Tam gdzie lowie nie sa to duze rzeki i ryby. Widzialem czesto jak rybki uciekaly od wiekszych przynet zwlaszcza przy niskiej wodzie. Jest obowiazek uzywania pojedynczych hakow a to nie sprzyja zacieciu ryby i jej utrzymaniu. Do tego czesc wobkow po zmianie kotwicy na pojedynczy hak traci prawidlowa prace. I zeby jeszcze podniesc poprzeczke powiem ze wiele woblerow zwijanych z pradem po prostu nie chce pracowac jak nalezy a moje rybki zwykle nie wybaczaja poprawki i 2-3 rzutu :)Te Twoje wygladaj na stabilne :)

ciekawe które są skuteczniejsze , te malowane samymi akrylami czy z tym lekkim holo,,jest jakaś różnica ??w tym samym łowisku np okoniowym.

Te ostatnie woblery w wersji holo, to będą dopiero miały premierę ????.

Robiłem wcześniej mniejsze holo, to owszem, złowiły trochę kleni i pojedyncze okonie (mało ich ostatnio u mnie w rzece). Ale też nie stwierdziłem jakiejś wyższości jednych nad drugimi. Miałem niestety za mało czasu na łowienie.

post-63740-0-88064800-1666423093_thumb.jpg

Najskuteczniejsze chyba malowanie okazało się takie, jak ten środkowy. Złoty holo + czarny grzbiet+ czerwień, pomarańcz na brzuchu.

• Like 8

• 3 miesiące temu...

Jak mnie tu dawno nie było ????

Trzeba było dorobić kilka sztuk.

post-63740-0-25632700-1675375492_thumb.jpg

post-63740-0-04193700-1675375502_thumb.jpg

post-63740-0-75611600-1675375510_thumb.jpg

A tak poza tym, to jakoś brak czasu na wszystko.

W międzyczasie robię drugie podejście do jerków. Zacząłem w zeszłym roku, ale do końca nie byłem zadowolony z ich pracy, i zostawiłem ten temat

Zrobiłem teraz kilka wersji. Muszę je jeszcze sprawdzić na większej wodzie niż wanna ????

Może jest wśród nich ta jedna ????

Bawię się też z ich malowaniem i oklejaniem.

post-63740-0-56984700-1675376116_thumb.jpg

post-63740-0-98563800-1675376128_thumb.jpg

• Like 17

Dzięki za miłe słowo ????

Mają 12 cm i w wersji tonącej ważą około 75 gram.

Zrobiłem na razie trzy wersje tonące i jedną pływającą.

Może w tym miesiącu wyskoczę gdzieś nad jakąś dziką wodę i trochę nimi pomacham.

Edytowane przez lenny

Na dużych powierzchniach, jak te jerki, nie zawsze wychodzi mi to dobrze.

Co do klejenia tej folii. Silikon silikonem. Ważne jest przygotowanie powierzchni. Nie do wszystkiego chce się kleić.

Tu Chińczyk pokazuje co i jak. Filmik

na samym dole.

Odpowiedni lakier to podstawa.

https://a.aliexpress.com/_EvOaSxj

Edytowane przez lenny
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Jeszcze wracając do folii holo.

Moim zdaniem ciekawe efekty daje pokrycie jej lakierami. Ja używam farb w sprayu, głównie Motip, niektóre są dość transparentne, do tego czasami gąbka, palec, pędzelek.

Na takiej dużej powierzchni gola folia jakoś nie wygląda ????, za bardzo się to świeci.

Poniżej holo, nieco podmalowane - na coś ala krasnopiórka i płotka.

Ciężko to czasami ująć na zdjęciach. Zależy jak pada światło.

post-63740-0-08957500-1676826383_thumb.jpg

post-63740-0-27476400-1676826396_thumb.jpg

post-63740-0-81688600-1676826410_thumb.jpg

• Like 15